Politică

Ping-pong intre Guvern si Parlament cu legile minoritatilor

02.11.2005, 19:12 10

Dupa ce liderii coalitiei guvernamentale au ajuns la un acord pentru dezbaterea in regim de urgenta a legii privind statutul minoritatilor nationale - una din prioritatile UDMR -, ieri planurile puterii au fost din nou obstructionate. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a amanat pentru inca o saptamana luarea unei decizii in acest sens, invocand absenta "tabelului de conformitate" cu legislatia comunitara in domeniu.

Cel care a vorbit de lipsa acestui tabel a fost chiar presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. In ciuda protestelor unora din reprezentantii coalitiei, proiectul legii a fost retrimis la Guvern pentru a fi anexat acel tabel de conformitate, urmand ca o decizie in privinta dezbaterii in regim de urgenta a acestei initiative legislative sa fie luata la inceputul saptamanii viitoare.

Saptamana trecuta, primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, trimisese o scrisoare conducerii Camerei Deputatilor prin care solicita dezbaterea acestei legi in regim de urgenta, aratand ca aceasta reprezinta o prioritate legislativa necesara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Este evident ca nu e vorba de o lege fara de care integrarea nu este posibila, dar aceasta a fost formula gasita de Guvern pentru a obtine discutarea acestei legi in regim de urgenta. Aceasta initiativa legislativa a fost una din conditiile puse de UDMR pentru a participa la coalitia guvernamentala.

Legea privitoare la statutul minoritatilor a fost respinsa in mod surprinzator in Senat sapta-mana trecuta ca urmare a opozitiei conserva-torilor, fapt ce a generat o criza in interiorul coalitiei. Aceiasi conservatori au impiedicat dezbaterea acestei legi in procedura de urgenta prin retragerea de la lucrarile comisiilor Camerei Deputatilor care au competenta in aceasta privinta.

Dupa mai multe negocieri, conservatorii au convenit sa sprijine aceasta initiativa legislativa, cu conditia adoptarii concomitente a propunerii lor cu privire la reprezentarea etnicilor romani in administratie in zonele unde acestia sunt minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO