Politică externă

Activitatea noilor membri ai Comsiei Europene incepe cu declaratia de interese

20.08.2004, 00:00 12

Noua Comisie Europeana se va reuni pentru prima data maine, la Bruxelles, pentru discutii neoficiale in legatura cu masurile ce trebuie adoptate pana la 1 noiembrie, cand isi va incepe mandatul, relateaza EUObserver.
Oficialii Uniunii Europene (UE) nu se asteapta sa fie discutate chestiuni importante in legatura cu politicile pe care le va aplica noul Executiv european. Ei cred ca, mai curand, este vorba de o prima intalnire intre cei 25 de comisari europeni, dintre care multi vor fi pentru prima data implicati in coordonarea activitatii Uniunii.
In urmatoarele doua luni, toti noii comisari europeni vor avea de rezolvat o serie de chestiuni administrative inainte de a-si prelua oficial portofoliile.
Jose Manuel Durao Barroso, presedintele noii Comisii Europene, s-ar putea concentra, in cadrul sesiunii, asupra declaratiilor de interese pe care le vor face fiecare dintre noii comisari europeni.
In conformitate cu reglementarile UE, noii comisari trebuie sa declare toate activitatile pe care le desfasoara, precum si veniturile pe care le au. Aceasta declaratie de interese este unul dintre criteriile in baza carora li se stabileste eligibilitatea, desi decizia finala in acest sens ii revine lui Durao Barroso. Aici are o problema comisarul danez pentru agricultura, care, potrivit presei de la Copenhaga, este proprietara unei ferme pe suprafete intinse care a primit in ultimii ani sume importante dintre subventiile pentru agricultura ale UE. Intre timp, comisarul pentru agricultura a trecut ferma pe numele sotului sau.
Un alt pas important este modul in care comisarii vor raspunde la chestionarele pregatite de Parlamentul European pentru fiecare dintre membrii Comisiei.
Angajarea de personal este o alta chestiune care figureaza pe agenda intilnirii. Fiecare comisar are dreptul la o echipa de sase persoane, dintre care jumatate pot fi din tara lor de origine si restul din alte state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels