Politică externă

Armata turca asteapta semnalul pentru invadarea Irakului

26.10.2007, 18:14 23

Armata turca a anuntat ieri ca a respins un atac al rebelilor kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) care au atacat un post de graniceri, venind din Irak. Raspunsul Ankarei a fost extrem de dur. "Ne-am pierdut rabdarea!", a declarat premierul Recep Erdogan, cu trimitere la presiunile SUA si UE care insista ca armata turca sa nu treaca granita cu Irakul.
De cateva zile avioanele si elicopterele de lupta ale armatei turce bombardeaza pozitiile rebelilor PKK din nordul Irakului. Cancelariile occidentale se tem insa ca o invazie terestra va destabiliza zona kurda a Irakului, una dintre cele mai linistite din aceasta tara. Pretul petrolului a crescut, inclusiv pe fondul acestui conflict, barilul de petrol Brent atingand ieri la Londra recordul de 88 de dolari.
Administratia de la Ankara s-a aratat extrem de iritata de insistentele SUA si ale UE.
Premierul Erdogan a comentat virulent ultimele declaratii ale secretarului de stat american, Condoleeza Rice, dupa reuniunea Consiliului de Securitate din Turcia, conform carora operatiunile militare nu sunt benefice, precizand ca decizia unei eventuale interventii apartine Turciei.
"Aceasta declaratie a secretarului de stat Condoleeza Rice este deosebita. Ea poate sa vrea ca Turcia sa nu organizeze operatiuni dincolo de frontierele sale, dar decizia asupra necesitatii unei astfel de interventii ne apartine. Oare oamenii nu se intreaba ce cauta America de la 10.000 de kilometri sa vina in Irak? Eu sunt deranjat. Cu ce a fost deranjata America de Irak?", a afirmat Erdogan.
El a amintit ca Turcia a actionat impreuna cu America in Afganistan, iar Statele Unite sunt acum in situatia de actiona impreuna cu autoritatile turce, in calitatea de aliat strategic al tarii.
"Suntem obligati in acest moment sa facem acest pas, atat in numele pacii noastre interne, dar si al celei internationale", a spus Erdogan.
Premierul turc s-a aflat ieri in vizita oficiala la Bucuresti, unde a discutat cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si despre problemele determinate de organizatia terorista PKK. Premierul roman a spus ca Turcia are dreptul sa se apere impotriva terorismului.
Erdogan nu a uitat sa critice si pozitia UE: "Tarile membre ale UE considera organizatia PKK ca organizatie terorista. Au declarat acest lucru, dar nu e suficient, noi asteptam sa se ia si masuri. Informam fiecare tara in legatura cu acest aspect, iar rabdarea noastra nu mai exista in momentul de fata. Consideram ca membrii conducerii din Irak nu vor continua sa acorde adapost acestei orga-nizatii care si-a facut culcus in partea de nord. Este dreptul nostru sa actionam atunci cand aceasta organizatie terorista afecteaza ordinea publica din tara noastra si cand creeaza probleme Turciei", a spus Erdogan. El a aratat ca terorismul reprezinta un subiect comun al umanitatii, fiind de datoria tuturor statelor lumii sa lupte in comun impotriva terorismului international.
"In momentul de fata, America este cea mai mare putere din lume, dar terorismul a atacat Pentagonul. Noi am fost prezenti in Afganistan, considerand ca ne facem datoria de a lupta impotriva terorismului international. Si inca ne facem aceasta datorie. Ne-am facut datoria in Somalia, in Bosnia-Hertegovina si ne aflam si in prezent in aceste zone. Faptul ca terorismul intern cu care se confrunta Turcia reprezentat de PKK s-a instalat in partea de nord a Irakului, tara vecina cu Turcia, ne mahneste si constituie o problema", a afirmat premierul turc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24