Politică externă

Barroso: Calendarul aderarii va fi cunoscut la 16 mai

10.05.2006, 00:00 15

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso afirma ca Executivul european va lua o hotarare in privinta calendarului de aderare a Romaniei si a Bulgariei la UE la 16 mai, dupa ce surse de la Bruxelles au indicat ca o decizie in acest sens va fi cunoscuta abia in toamna.

"Vom lua o decizie la 16 mai", a afirmat ieri Barroso in Parlamentul European, precizand ca decizia ar putea urma una dintre cele trei cai: aderarea in 2007, aderarea in 2008 sau specificarea conditiilor cerute pentru aderarea in 2007.

Declaratia lui Barroso a fost facuta dupa ce mai multe surse din Comisie aratau ca data aderarii nu va fi cunoscuta decat in toamna, pentru ca o recomandare in acest moment nu ar putea fi alta decat aceea de integrare a Romaniei la 1 ianuarie 2007, dar de amanare a Bulgariei, lucru care ar putea fi sursa de blocaj in cadrul Consiliului European - sefii de state si de guverne care au ultimul cuvant. Amanarea trebuie aprobata de majoritatea sefilor de state si de guverne din UE - aceasta este sursa posibilului blocaj pe care Comisia incearca sa-l evite prin amanarea recomandarii.

O asemenea ipoteza ar insemna ca decizia politica nu va mai putea fi luata - in baza raportului Comisiei Europene din 16 mai - la summit-ul Consiliului European de vara, ci abia la cel din toamna sau chiar de iarna.

Insa, potrivit ministrului roman al administratiei si internelor, aceasta situatie nedreptateste Romania. Vasile Blaga a opinat ieri ca decizia finala cu privire la data aderarii trebuie luata peste o luna, in cadrul Consiliului European care se va desfasura la Bruxelles in perioada 15-16 iunie, in baza raportului din 16 mai. "Orice alt tratament fata de Romania ar fi incorect", afirma ministrul administratiei si internelor, adaugand: "Tratatul de aderare prevede obligatii pentru ambele parti. Romania si-a indeplinit obligatiile care ii reveneau, astfel incat nu exista nici un motiv sa nu fie primita la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana".

Pana zilele trecute scenariul oficial agreat de Bruxelles era acela ca in 16 mai va fi stabilita data aderarii - cel mai probabil 1 ianuarie 2007. Toate datele indicau ca Romania va primi confirmarea admiterii in 2007. Amanarea deciziei nu ar fi doar frustranta pentru administratie, dar ar putea pune in discutie si soarta Tratatului de aderare pe care unele tari au anunta ca il vor ratifica abia dupa decizia de admitere a Romaniei si Bulgariei.

Este in obisnuinta sefilor Comisiei sa nu-si divulge deciziile inainte de adoptarea lor publica, insa in aceeasi masura exista cutuma pregatirii terenului.

Financial Times a continuat speculatiile: "Presedintele Comisiei Europene a amanat cu cel mult cinci luni decizia privind stabilirea datei aderarii la UE a Bulgariei si Romaniei, pentru a verifica daca cele doua state trateaza cu seriozitate coruptia si crima organizata".

Principala ingrijorare a lui Barroso, afirma publicatia britanica, o reprezinta Bulgaria, unde reformele sistemului judiciar nu au reusit sa conduca la inculparea nici unui sef important al crimei organizate sau politician corupt. In ciuda faptului ca Olli Rehn, comisarul pentru extindere, ar dori ca in raportul din 16 mai sa ofere un calendar precis celor doua tari, decizia finala va fi luata in toamna.

Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele, nu a confirmat si nici nu a infirmat aceasta ipoteza: "Nu eu scriu raportul Comisiei, noi trimitem la Bruxelles rapoarte despre faptele din Romania, iar decizia o ia Comisia. Vom sti cu totii pe 16 mai, la ora 13 (ora Europei Centrale, ora 14, ora Romaniei - n. r.) care vor fi concluziile Comisiei".

Surse de la Bruxelles si-au motivat optiunea amanarii unei decizii. "Una dintre optiunile luate in considerare este acordarea, fie pentru una dintre tari, fie pentru amandoua, a unei perioade de timp mai indelungate pentru a se pregati mai bine inainte de stabilirea recomandarii", a declarat sursa citata sub acoperirea anonimatului.

Un diplomat european a declarat ca amanarea acestei decizii ar putea sa mareasca sansele Romaniei si Bulgariei de a intra in UE in 2007.

"Este posibil ca, in cazul in care Comisia doreste sa faca o recomandare ferma acum, sa aleaga 2008, mai ales in cazul Bulgariei. In toamna, ar putea avea mai multe motive sa spuna 2007", a declarat diplomatul sub acoperirea anonimatului.

De doua zile Sofia isi apara inversunata pozitia subrezita de ultimele constatari ale expertilor UE.

De la primul-ministru pana la procurorul general, toti oficialii au vorbit despre deceptia pe care ar suferi-o bulgarii in urma unei hotarari de amanare si despre lipsa de motivare care ar cuprinde tara in urma unei asemenea decizii.

O amanare a aderarii Bulgariei, pana la rezolvarea problemelor din justitie - ipoteza vehiculata la Bruxelles -, nu ar fi doar nedreapta, ci si contra productiva. Ar fi, in opinia premierului Serghei Stanisev, o "umilinta".

Intr-o discutie cu corespondentii straini la Sofia, premierul Stanisev a abordat problema amanarii Bulgariei pe un ton dramatic: "O amanare ar fi perceputa ca un act de respingere (...). Nu incercati sa ne umiliti! Lasati-ne sa profitam de aderare, de acest act istoric. Nu realizati integrarea intr-un mod care sa ne faca sa ne simtim europeni de rang inferior!".

Ministrul roman al administratiei si internelor, Vasile Blaga, sustine ca Romania nu este in competitie cu Bulgaria pe culoarul aderarii.

"Nu ne-am propus o competitie cu colegii bulgari, ci dimpotriva, am dorit si dorim in continuare un parteneriat cu Bulgaria ca viitori parteneri in Uniunea Europeana", a precizat ministrul administratiei si internelor.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO