Politică externă

Bomba lui Prodi: regulile in zona euro, puse sub semnul intrebarii

21.10.2002, 00:00 20

Romano Prodi a calificat Pactul pentru Stabilitate si Crestere economica drept "imperfect" si "lipsit de flexibilitate", conform cotidianului Le Monde. Aflat in vizita la Paris, liderul Comisiei Europene s-a intalnit cu premierul francez, Jean-Pierre Raffarin si a subliniat faptul ca declaratiile sale nu au fost "rastalmacite" de ziaristi si ca mesajul a fost inteles. Presedintele Comisiei Europene a fost insa chemat imediat la ordine de Parlamentul European, urmand a fi audiat astazi de catre deputatii europeni, reuniti in sesiune plenara.



Pro si contra
Intr-un moment in care Comisia Europeana tine sub observatie Germania, Franta si Italia din cauza situatiei bugetare critice in care se afla aceste tari (deficit public aproape de nivelul de 3% din PIB) afirmatiile lui Prodi par a fi in contradictiile tocmai cu propria institutie si trimit un mesaj nesigur atat guvernelor europene cat si pietelor financiare.
Afirmatia ostila a lui Prodi a avut un efect imediat pe pietele financiare si a influentat negativ cursului de schimb al monedei unice europene. Astfel, spun analistii, ar putea aparea prima criza serioasa legata de moneda europeana. Critica adusa de Prodi pactului de stabilitate a fost vazuta de analisti drept o "favoare" acordata Germaniei, Frantei si Italiei.
"Comisia Europeana si-a pierdut independenta si actioneaza sub presiunea statelor mari din UE", a precizat Hans Gert Poettering, liderul  grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE).  Pe de alta parte, pare cel putin curios  faptul ca tocmai oficialii din statele cu probleme s-au grabit sa il sustina pe presedintele Comisiei Europene. "Romano Prodi are dreptate", a declarat la randul sau francezul Pascal Lamy, citat de Le Monde. "Trebuie indeplinite obiectivele Pactului, fara a crea probleme economice suplimentare. Daca asta vrea si Prodi, sunt de acord cu el", a precizat si ministrul Finantelor de la Berlin, Hans Eichel.
Contrazicandu-si seful, Pedro Solbes, Comisarul European pentru afaceri economice si financiare, a declarat ca "CE a dovedit ca pactul de stabilitate este destul de flexibil".
Afacerea dezvaluie de fapt problema guvernarii economice a Uniunii Europene, spun analistii francezi, dar Prodi ar fi trebuit sa vina cu propuneri concrete pentru reformarea acestui document.
"Stabilitatea nu este stupida. Stupid este cel care crede ca putem lasa guvernele sa faca munti de datorii si sa lasam ca impozitele sa fie platite de generatiile viitoare", a declarat si premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker. Analistii sunt de parere insa ca afirmatia lui Prodi se va intoarce impotriva lui.  "Este mult mai usor sa il criticam pe Prodi, decat sa criticam Franta sau Germania pentru ca nu si-au respectat obligatiile din Pact", a subliniat un oficial de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels