Politică externă

Bush avertizeaza asupra pericolului armelor nucleare

13.02.2004, 00:00 15



Presedintele american, George Bush, a chemat comunitatea internationala la reevaluarea tratatelor internationale menite sa impiedice proliferarea programelor nucleare. Intr-un discurs pe care l-a tinut la Universitatea nationala de Aparare, Bush a propus limitarea numarului de tari care au permisiunea de a dezvolta programe nucleare. El a invocat problema scaparii de sub control a programelor de acest tip si a vorbit chiar de o piata neagra, pe care sunt traficate programe, tehnologii si componente ale celor mai distructive dintre armele cunoscute pana acum.



Apelul presedintelui american a aparut in plina campanie electorala in SUA, ale carei dezbateri se concentreaza pe poitica de securitate americana. O parte importanta a acestora consta in criticile rivalilor sai care nu scapa ocazia sa aminteasca electoratului american ca Irakul a fost invadat de trupele americane pentru a stopa programele detinute de Saddam Hussein de prodecere a armamentului neconventional. De cand s-au intetit aceste critici, Bush a infiintat o comisie speciala care se va ocupa de natura informatiilor pe care le-au furnizat serviciile secrete inainte de razboi (evident cele despre armele chimice si biologice). De asemenea, liderul de la Casa Alba a mai amrcat o schimbare de discurs, afirmand ca razboiul din Irak a urmarit indepartarea de la putere a regimului dictatorial. Si in speech-ul de la Universitatea Nationala de Aparare, presedintele SUA a amintit acest lucru. El a mai vorbit si despre pericolul pe care-l reprezinta programele nucleare dezvoltate de celelalte tari care fac parte din asa-numita "axa a raului" - Iran si Coreea de Nord. George Bush a pomenit, in contextul nevoii de a cauta rau-facatorii (pe cei interesati de programele nucleare in scopuri belicoase), si de recentul scandal din Pakistan, iscat de "parintele" programului nuclear al acestei tari, Abdul Qadeer Khan. Acesta a recunoscut zilele trecute ca a vandut tehnologie nucleara in Iran si Libia. Bush a dezvaluit, ieri seara, ca Abdul Qadeer Khan a fost, pe langa om de stiinta, si un om de afaceri are a facut buisness cu arme nucleare. Invocand informatiile primite de la serviciile secrete americane si britanice (adica acelea care sunt criticate in aceste zile ca ar fi oferit guvernantilor lor informatii imprecise inainte de razboiul irakian), Bush a anuntat ca Khan era capul unei retele care se intindea pana in Malayezia si Libia, pe acest traseu fiind produse si asamblate arme periculoase. Presedintele american l-a felicitat si pe liderul libian pentru ca a fost de acord cu renuntarea la programele nucleare.



Bush a mai spus ca exista un tip de arme periculoase, care dateaza din timpul Razboiului Rece, si a anuntat ca va colabora cu guvernele tarilor foste comuniste pentru a le distruge.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24