Politică externă

Conflict diplomatic intre Polonia si Belarus

29.07.2005, 19:30 23

Oficialitatile de la Minsk au decis ieri expulzarea consulului polonez de la Minsk, Andrzej Olborski. Acesta este al treilea diplomat polonez expulzat de autoritatile din Belarus in decurs de o saptamana.

"Expulzarea diplomatilor polonezi Marek Buzhka, Andrzej Buczak si Andrzej Olborski a fost un gest de raspuns la masurile similare luate de Polonia impotriva unor diplomati bielorusi, acuzati de spionaj", informeaza pagina oficiala a Ministerului de Externe bielorus.

In noaptea de miercuri spre joi, fortele speciale bieloruse au descins in sediul Asociatiei Polonezilor din Belarus si au arestat doua persoane din conducerea acesteia si un jurnalist de la o revista poloneza.

Autoritatile de la Minsk declara ilegala noua conducere a acestei asociatii si reclama ca este folosita ca un paravan pentru organizarea la Minsk a unei revolutii de tipul celor petrecute in Ucraina si Georgia.

Criza a fost declansata dupa ce presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a declarat ilegal, in luna mai, un congres al asociatiei minoritatii poloneze.

Presedintele bielorus, Alexander Lukashenko, a acuzat Polonia ca se implica in treburile interne ale Belarusului si ca incearca sa provoace manifestatii de proportii impotriva guvernului.

In replica, autoritatile de la Varsovia l-au rechemat de urgenta pe ambasadorul polonez la Minsk. Guvernul polonez a convocat o sedinta speciala consacrata situatiei din Belarus. Se are in vedere retragerea misiunii diplomatice poloneze la Minsk, Wlodimierz Cimoszewicz, presedintele Seimului polonez, declarand ca nu exclu-de posibilitatea ca interesele Poloniei in Belarus sa fie repre-zentate de o terta tara. "Aceasta ar putea fi Elvetia", a declarat Cimo-szewiecz.

Ministrul polonez de externe, Adam Rotfeld, a admis ca "relatiile dintre Polonia si Belarus tra-verseaza in prezent o criza grava, in urma actiunilor intreprinse de autoritatile de la Minsk in legatura cu Asociatia Polonezilor din Belarus".

Belarusul, unul din ultimele state dictatoriale din Europa, are o masiva minoritate poloneza. Se estimeaza ca in jur de 400.000 de etnici polonezi locuiesc in vestul Bielorusiei, in zonele care au apartinut Poloniei pana la cel de al doilea razboi mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO