Politică externă

Coruptia afecteaza si relatiile cu Statele Unite

08.07.2004, 00:00 14

Ambasadorul SUA la Bucuresti Michael Guest apreciaza, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca in Romania problema coruptiei nu este doar una interna, afectand si interesele SUA si limitand relatiile pe care Statele Unite vor sa le aiba cu Romania. Ambasadorul Statelor Unite spune ca, in timpul mandatului sau a observat ca starea democratiei si evolutia catre o economie de piata au inregistrat progrese. Michael Guest este de parere ca  o mare parte a privatizarii este completa, cu exceptia sectoarelor energie si transporturi. "Refoma taxelor si a pietei muncii sunt in derulare, companiile straine ajuta industria romaneasca sa devina mai competitiva, iar datele statistice privind macroeconomia sunt stabile, solide", spune reprezentantul Statelor Unite in Romania.
Dupa care adauga: "Tocmai ati avut alegeri libere si corecte, cu mai multa atentie acordata problemelor locale fata de alegerile anterioare, din cate mi s-a spus. Tara se afla, cu siguranta, pe drumul cel bun."
Mediul de afaceri ramane una dintre preocuparile ambasadorului Guest, asa cum si alti oficiali occidentali au spus, de-a lungul timpului, ca in Romania este nevoie de un climat mai prietenos in acest domeniu. "Sper ca progresul inregistrat va fi amplificat prin reforma mediului de afaceri, politici menite sa incurajeze investitiile in cele mai indepartate colturi ale tarii, o mai mare transparenta atat in procesul de decizie in domeniul economic, cat si in relatiile Guvernului cu cetatenii, la toate nivelurile", spune Guest.
Ambasadorul Statelor Unite s-a aratat, in timpul mandatului pe care il incheie in aceste zile, ca fiind un diplomat cu calitati de politician. Prezenta sa in Romania a fost marcata adesea  de comentarii cu o  tenta critica la adresa guvernarii. Intrebat fiind cum ar caracteriza guvernarea din punctul de vedere al unui observator neutru si ce domenii credeti ca au ramas deficitare?, ambasadorul a raspuns. "Nu stiu cum sa raspund exact unei astfel de intrebari cu final deschis. Atat Guvernul, cat si partidul de guvernamant sunt destul de "deschisi la minte". Exista printre membrii acestora atat reformatori, cat si persoane care n-au inteles pe deplin factorii determinanti pentru o economie de piata sau, mai exact, legile fundamentale ale democratiei occidentale. Spun acest lucru fara a critica, pentru ca, e adevarat, perioadele de tranzitie nu sunt usoare si, de fapt, pot sa spun acelasi lucru si despre unii membri ai opozitiei politice. In aceste circumstante, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni faptul ca nu pot sa evaluez in mod egal ultimii trei ani. Climatul de afaceri din Romania nu face fata competitiei cu tarile vecine, care inregistreaza performante mai bune. In cazul in care nu vor fi luate masuri radicale, nu se va ajunge la un nivel al investitiilor de care are nevoie Romania, pentru a crea locuri de munca si a ajunge din urma cel putin pe cei mai apropiati competitori. In sistemul de sanatate, Guvernul meu a fost nevoit sa retraga 400.000 dolari alocati pentru lupta impotriva coruptiei din sistemul de distributie a medicamentelor si alte domenii de asistenta sanitara, pentru ca ministerul nu a reusit sa raspunda nici unei propuneri de parteneriat din partea noastra, timp de noua luni. Sint convins ca este nevoie de un atasament mai ferm fata de democratie si fata de respectarea legii in viata politica, pentru ca Romania sa devina mai puternica. Si nu ma refer doar la alegeri si institutii.
Apoi, tonul ambasadorului a devenit, dintr-o data, cel cu care i-a obisnuit pe romani: "Sincer vorbind, Romania sufera din cauza influentei prea multor baroni si baronese. Trebuie sa ia decizii bazate pe studii realizate cu atentie si pe merite reale, in conditii de transparenta. Functionarii publici talentati trebuie pregatiti si trebuie sa li se confere mai multa putere de decizie. Iar eforturile de reformare a sistemului judiciar si de lupta contra corputiei din societatea romaneasca, in general, trebuie cu adevarat accelerate".
Intrebat fiind daca insistenta sa in a denunta coruptia a avut rezultate scontate, Michael Guest a spus: "Cred ca am spus destul de clar ca problema coruptiei nu este doar una interna. Afecteaza si interesele SUA si limiteaza relatiile pe care vrem sa le construim cu Romania. Sincer vorbind, a fost o vreme cand credeam ca Romania este foarte aproape de schimbarea adevarata, atunci cand a adoptat legea conflictelor de interese, a cerut inaltilor demnitari sa isi faca publice averile si a creat PNA. Speranta s-a stins prea repede. Ceea ce n-am vazut este conducerea morala si angajamentul asumat in mod clar - de catre Guvern, partidele politice si cetateni - care sunt absolut necesare daca Romania doreste, intr-adevar, sa progreseze".
De asemenea, Michael Guest a fost intrebat si cum apreciaza prestatia politicienilor romani, ce parere are despre relatia lor cu presa, atunci cand se fac dezvaluiri privind fapte de coruptie sau privind averile lor?
Raspunsul sau  s-a pastrat in termenii diplomatici. "Multi dintre politicienii romani inteleg ca functia publica nu trebuie folosita pentru castigul personal si ca unul dintre dezavantajele ocuparii unei functii publice este pierderea inevitabila a unei parti din viata privata. Cine nu intelege aceste lucruri fundamentale, simple, nu merita sa ocupe o astfel de functie, indiferent daca a fost ales sau numit", a spus ambasadorul SUA.
"De multe ori, presa romana si analistii politici au apreciat ca dvs, ambasadorul britanic si seful Delegatiei Comisiei Europene sunteti adevarata opozitie din Romania prin atitudinea publica si ca multi politicieni s-au sfatuit cu dvs. de-a lungul timpului. Cum comentati aceste opinii si ce efecte credeti ca a avut aceasta atitudine?", a fost intrebat Guest. El a raspuns: "Nu-mi place deloc aceasta caracterizare. Eu am incercat sa reprezint politicile si credintele din tara mea. Nu reprezint opozitia politica din Romania si nu iau partea nimanui in dezbaterile politice. Ceea ce Guvernul meu doreste sa vada este schimbarea care poate intari parteneriatul nostru bilateral si, de fapt, aceasta tara. Si pentru acest lucru este nevoie de cooperare dincolo de orientarile politice, fara a fi de o parte sau alta", a mai spus Guest.
Una dintre intrebarile care i-au fost adresate s-a referit la absenta sa de la momentul inaugurarii autostrazii Brasov-Bors. Oficialul american a explicat ca ar fi dorit sa participe la acest eveniment, insa, pentru ca autoritatile romane l-au au grabit ceremonia fata de data programata initial tocmai pentru a inaugura lucrarile in timpul campaniei electorale, a refuzat. Guest a spus ca nu a vrut sa apara in campania electorala alaturi de candidatul PSD la primaria de Cluj, Ioan Rus.
Ambasadorul Statelor Unite a mai fost intrebat si despre adoptiile internationale, un subiect care a fost adesea tratat de catre oficialul american. Si de data aceasta si-a repetat punctul de vedere, o pledoarie, de fapt, pentru posibilitatea ca orfanii sa gaseasca si in strainatate o viata mai buna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels