Politică externă

Democratia lui Putin il ingrijoreaza pe Colin Powell

27.01.2004, 00:00 14



Colin Powell a poposit ieri sase ore la Moscova, unde s-a intalnit cu Vladimir Putin, precum si ministrii de Externe si al Apararii din Rusia, transmitandu-le ingrijorarea Statelor Unite fata de declinul democratiei inregistrat in ultima vreme in Rusia.



Powell a venit la Moscova direct de la investirea ca presedinte al presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili. La Tibilisi, Powell trimisese deja un mesaj catre Kremlin - sa-si retraga trupele din Georgia, reamintindu-le autoritatilor de la Moscova despre un acord semnat in acest sens din 1999. Pana sa ajunga la Moscova, secretarul de stat american a acordat un interviu ziarului Izvestia, in care si-a exprimat ingrijorarile SUA, iar tonul a fost perceput, de catre BBC, ca amintind maidegraba de epoca razboiului rece.



Reprosurile Statelor Unite la adresa politicii lui Putin sunt de substanta. In primul rand, deficitul de democratie este o sintagma care are radacini intr-una dintre cererile pe care Powell i le-a adresat lui Putin - sa-si retraga trupele nu doar din Georgia, ci si din Moldova. Trupele rusesti au venit in aceste doua foste republici sovietice in timpul conflictelor interetnice de la inceputul anilor 90. N-au mai plecat, iar americanii promit, de pilda in cazul Georgiei, ca nu vor amplasa baze militare in republica la conducerea careia se afla acum un om scolit in Occident - Saakasvili. Administratia Bush este ingrijorata si de neintelegerile dintre Rusia si Ucraina in privinta iesirii la Marea Azov.



O alta ingrijorare a administratiei americane vine din tratamentul pe care regimul Putin l-a aplicat presei independente din Rusia - dupa ce patronii unor trusturi anti-Putin au fost hartuiti, chiar inchisi, s-a ajuns ca, anul trecut, in campania pentru alegerile parlamentare, sustinatorii partidului pro-Putin sa fie nestingheriti in media ruseasca, in timp ce adversarii liberali ai presedintelui de la Kremlin sa fie sau atacati, sau ignorati de presa. La 14 martie vor fi alegeri prezidentiale, iar Putin nu are contracandidati care sa conteze, cei cu sanse retragandu-se si din cauza boicotului presei controlate de Kremlin.



In ansamblu, situatia politica din Rusia, configurata de ultimele alegeri parlamentare (din decembrie), arata dezarmant pentru speranta de democratizare in fostul imperiu comunist - doua treimi din Duma de Stat, precum si toate comisiile parlamentare, sunt controlate de o alianta care-l sustine pe actualul presedinte, cel care conduce si Guvernul si cel care are un rol decisiv si in promovarea legilor.



Hodorkovski, cel mai bogat rus, fostul patron al concernului Iukos, este un alt exemplu pe care este posibil ca Powell sa-l fi invocat la intalnirea cu Putin.



Interesul americanilor fata de subiect este ilustrat de una dintre remarcile lui Powell in cadul interviului citat - " Sistemul democratic dinRusia pare sa nu-si fi gasit inca un echilibru intre puterile executiva, legislativa si ramurile judiciare ale Guvernului". "Puterea politica nu este inca pe deplin subordonata celei a legii", a declarat sceretarul de stat al SUA.



Astfel de subiecte au lipsit de pe agenda discutiilor din ultima vreme ruso-americane. Dupa 11 Septembrie, parteneriatul s-a intarit, iar vizitele pe care le-au schimbat cei doi sefi de stat pareau sa insemne o "inchidere de ochi" a Casei Albe fata de derapajele Kremlinului. Cand se vorbea despre relatiile ruso-americane, in multe comentarii era citata o expresie care parea sa deschida o epoca, acum cateva luni - presedintele George Bush despre Vladimir Putin - "cand l-am privit in ochi, i-am vazut sufletul". Inainte sa aterizeze la Moscova, Collin Powell a declarat, ciat de Reuters: "Fara valori de baza (ale democratiei), impartasite deopotriva, relatia noastra (americano-rusa) nu-si poate atinge adevaratul potential".
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels