Politică externă

Democratiile occidentale se pregatesc psihologic pentru eventuale atacuri teroriste

13.07.2005, 20:04 13

Alerta terorista a fost declansata in aproape toate statele Europei si in Canada, dupa atentatele de la Londra de saptamana trecuta, in care peste 50 de oameni si-au pierdut viata in patru explozii simultane.

Nici Romania nu este ferita de posibile atacuri teroriste, a afirmat ieri presedintele Romaniei Traian Basescu. "Romania este la fel de expusa ca orice alta tara democratica. Suntem o democratie aproape consolidata si atata timp cat esti o democratie devii o tinta pentru terorismul orb", a afirmat seful statului.

O bomba de mici dimensiuni a explodat ieri la Centrul Cultural italian din Barcelona, provocand ranirea unui politist. Bomba a explodat in timpul unei operatiuni de deza-morsare, se arata intr-un comunicat al ministerului italian de externe. Politia, care fusese anuntata de catre angajatii institutiei de existenta unui pachet suspect, abandonat pe scarile Cen-trului Cutural, banuia ca este vorba despre o bomba. Dispozitivul explo-zibil, realizat artizanal dintr-o cafetiera, a ucis cainele politist antrenat pentru detectarea bombelor. Surse din po-litia catalana au declarat ca autorii atentatului ar putea fi extremisti anti-globalizare, care au protestat astfel fa-ta de arestarea a doi tineri anarhisti italieni.

Autotitatile poloneze au decis inchiderea unui tronson de metrou din Varsovia, din cauza unei alerte cu bomba. Potrivit agentiei de presa PAP, serviciile de urgenta ale capitalei au primit dupa amiaza un apel telefonic prin care erau avertizate ca o bomba a fost plasata intr-o statie de metrou.

Ministrul italian de externe, Gianfranco Fini, a declarat, in urma cu doua zile, ca Italia este constienta de riscul comiterii unor atentate pe teritoriul sau si a luat toate masurile posibile pentru a reduce acest pericol. "Italia este constienta de riscurile cu care se confrunta. Au fost luate toate masurile necesare pentru prevenirea, identificarea si combaterea eventualelor pericole", a explicat el, cu ocazia unei intrevederi cu ministrul german de externe Joschka Fischer. "Italia reprezinta o potentiala tinta a terorismului, ca, de altfel, aproape tot restul comunitatii internationale", a adaugat Fini. "Terorismul a lovit in ultimii ani in aproape toate colturile lumii", a reamintit el, apreciind ca totusi nu trebuie creata panica, ci este necesar sa se actioneze "cu fermitate".

Comiterea unor atentate teroriste in Canada este inevitabila, iar canadienii trebuie sa se pregateasca pentru aceasta eventualitate, a avertizat si vicepremierul acestei tari, Anne McLellan. "Nu cred ca poporul canadian este pregatit psihologic pentru un atentat terorist, cu toate ca ar trebui, probabil, sa fie", a declarat oficialul guvernamental. "Cred ca

ne-am gandit prea mult timp ca acest gen de lucruri nu se produc decat in alte parti", a adaugat Anne McLellan, referindu-se la atentatele teroriste din Londra.

Comisia Europeana va prezenta astazi la Bruxelles un plan de lupta impotriva terorismului, a anuntat seful Comisiei JosÂ? Manuel Dura??o Barroso. Comisia Europeana va dezbate cu precadere propunerea de creare a unui instrument de riposta rapida la actiunile teroriste, pentru a permite Uniunii Europene sa reactioneze intr-un mod mai eficace si coordonat la atacuri teroriste, precum cele de joia trecuta de la Londra, a precizat si comisarul pentru probleme de securitate Franco Frattini.

Intre timp, la Londra anchetatorii britanici au facut noi pasi in procesul de identificare a teroristilor care au comis atentatele din 7 iulie. Anchetatorii britanici au gasit amprente digitale pe fragmentele bombelor folosite in atacurile teroriste de la Londra, a afirmat canalul american de televiziune NBC, care citeaza, sub protectia anonimatului, un fost oficial american cu rang inalt. Autoritatile britanice au descoperit, de asemenea, noi imagini filmate cu ajutorul telefoanelor mobile care prezinta zonele unde au avut loc atacurile imediat dupa ce bombele au explodat. An-chetatorii cred in prezent ca in operatiuni au fost implicate cel putin patru persoane, care s-au intalnit la statia de metrou King''s Cross, despartindu-se ulterior pentru a amplasa explozibilii. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO