Politică externă

Democratul John Kerry, intruparea sentimentelor anti-Bush

01.11.2004, 00:00 14

Veteran ultradecorat al razboiului din Vietnam. Politician de cariera. Il are ca model pe John Fitzgerald Kennedy - icoana ramasa vie in inima democratului.
Provine dintr-o familie respectata in America - mama sa era descendenta a prestigioasei familii Forbes. A fost student eminent si s-a angajat inca de atunci in viata politica - a facut chiar parte din grupul de voluntari pentru campania prezidentiala a lui JF Kennedy.
La aparitia sa in cursa prezidentiala din interiorul Partidului Democrat, a fost perceput de catre analisti ca fiind o alternativa fara calitati puternice, dar cu un potential considerabil - acela de a intrupa ambitiile celor care nu-l mai vor, cu nici un chip, pe George Bush presedinte. In timp, mai ales dupa intalnirile fata-n fata cu actualul presedinte, i-au fost recunoscute calitatile proprii si a devenit alternativa.
In timpul anului electoral, a fost creuzetul in care s-au rafinat toate criticile la adresa politicii in privinta Irakului la adresa administratiei Bush. Au evoluat in timp. Dupa ce votase in favoarea interventiei in Irak, a definit-o ca fiind o mare greseala si a vorbit chiar de retragerea trupelor americane. A revenit, spunand ca ramane valabil votul sau de senator in favoarea razboiului, dar a transferat acuzatiile asupra gestionarii postbelice a crizei. Promite readucerea aliatilor alaturi de Statele Unite. Vorbeste despre nevoia de vechea Europa, in discursul sau nu lipsesc gratulari la adresa Frantei, Germaniei si Spaniei.
In cadrul grupului democrat, este adeptul politicii liberale, pentru care si-a atras criticile din partea lui Bush, fiind considerat un fals aparator al drepturilor celor multi, in conditiile in care reprezinta interesele celor instariti.  Dar tocmai valorile liberalismului sunt aduse in portofoliul care imbogateste oferta lui Kerry de catre cei care nu-l mai vor pe George Bush la Casa Alba. Din discursul lui Kerry, sustinatorii sai marcheaza profilul verigilor lipsa din politica actualei administratii - capacitatea guvernului de a garanta drepturile individuale si egalitatea de sanse. Sunt doua dintre valorile carora, spun admiratorii lui Kerry, senatorul republican le-ar putea da consistenta. Ar fi timpul ca aceia care si-au pierdut slujbele in ultima vreme, alaturi de copiii care nu au bani sa mearga la universitate sau cei care vor sa-si traiasca viata intr-o relatie homosexuala sa-si recapete sentimentul justitiei si al libertatii. Numai ca tonul acestui discurs pasionat, sustinut la unison de catre democrati, a mutat ceva mai la stanga perceptia despre Kerry.
Din zi in zi, de la un turneu electoral la altul, pe parcursul acestui an electoral, discursul lui John Kerry a capatat stralucire. Pe care a reusit sa o induca si asupra propriei imagini. Primele portrete pe care i le-au creionat liderii de opinie in momentul in care s-a inscris in lupta pentru desemnarea dintre democrati a prezidentiabilului nu au fost prea generoase. Se vorbea atunci despre un singuratic, un timid care nu reuseste intotdeauna sa exprime cu elocinta viziunea pe care o propune. S-a facut caz de lipsa sa de carisma, la prima vedere, de preocuparea sa prea evidenta pentru felul in care ii sta sau nu parul.
In cateva luni insa, i-a adunat in jurul sau ca sustinatori pe generosul George Soros si pe carismaticul Bill Clinton, dar, in plus, i-a convins pe influenti editori ca pot investi in oferta sa - si bani, si sustinere explicita. Este un avantaj pe care cei care nu-l vor vota spun ca este inselator cata vreme nu a devenit un personaj autentic, ci doar imaginea lui Bush vopsita in culorile opuse.
Tot in cateva luni, Kerry a castigat increderea votantilor. Momentul de gratie - din cadrul campaniei - a ramas notat in cadrul Conventiei, din iulie, a democratilor. Atunci, discursul de acceptare a nominalizarii a adus la lumina un proiect nu doar alternativa la cel al lui Bush, ci unul care traieste pe propriile-i picioare. Un simbol a fost exploatat eficient in vremuri grele - drapelul american s-a coborat deasupra capului sau si a vorbit atunci despre patriotism in cuvinte pline de sens. "In Vietnam, m-am aparat de gloante sub tremurul acestor culori, la 11 septembrie le-am vazut palind, dar ele mi-au adus apoi speranta. Nu cred in America agresoare, nu vreau sa stau departe de aliatii mei dintotdeauna". E un altfel de a face politica.



Teresa Heinz Kerry
Daca ar merge la Casa Alba, ar fi cea mai varstnica prima doamna la preluarea mandatului - are 66 de ani. Si o avere personala de 500 de milioane $, la care se adauga 1,3 miliarde $ la cat sunt evaluate trei fundatii cu numele Heinz. Averea a mostenit-o de la primul sot, John Heinz, patron al companiei alimentare cu acelasi nume, brand de sosuri pe care le vedeti si in galantarele din Romania.  Fiecare portie de ketchup Heinz ii creste averea cu cinci centi.Primul sot a fost si politician, senator, dar republican (a murit intr-un accident aviatic).
Dincolo de averea considerabila, Teresa Heinz-Kerry are imaginea unei femei cu succes personal. S-a nascut in Mozambic, fosta colonie portugheza, in familia unor medici din Lisabona. Au pierdut totul la preluarea puterii de catre comunisti, iar fiica lor a plecat la universitate la Johannesburg, in Africa de Sud, unde a absolvit limbile straine. A venit apoi pe continent, la Geneva, unde a mai absolvit un colegiu de translatori - a lucrat la sediul din Geneva al ONU. Vorbeste cinci limbi. Este filantroapa. Republicanii o acuza ca ar fi donat bani unor grupari prea stangiste.
Cu John Kerry este casatorita din 1995. In urma cu doi ani, impreuna cu sotul ei apar intr-un interviu in Washington Post in care este prezentata ca o femeie independenta - isi contrazice sotul, vorbeste despre John Heinz la prezent, invocandu-l ca pe "iubitul dintotdeauna" (are expuse la una dintre resedinte fotografiile ambilor soti). In campanie s-a adresat cu o expresie ireverentioasa (nu se potriveste stilului ZF s-o redea) unor ziaristi care au insistat prea mult cu intrebarile.
Sustine ca nu ar urma nici un model al celor care s-au innobilat cu titlul de first lady pentru ca are propria experienta si propriile-i succese. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels