Politică externă

Franta vorbeste despre o colaborare "energica" cu SUA

16.01.2004, 00:00 9



Franta pare dispusa sa-si reevalueze pozitia fata de Statele Unite, dupa ce opiniile divergente fata de razboiul din Irak au atins puncte nevralgice in relatiile dintre cele doua state. Intr-un interviu citat ieri de AFP, ministrul francez de externe, Dominique de Villepin, a afirmat ca intre Franta si Statele Unite cooperarea este "energica", mai ales in ceea ce priveste combaterea terorismului.



"Este cazul sa evitam exagerarile si ironiile. Cooperarea este, in mai multe domenii, energica si apropiata", a afirmat seful diplomatiei franceze.



In ceea ce priveste lupta impotriva terorismului, Dominique de Villepin a subliniat ca "si oficialii americani saluta caracterul exemplar al actiunilor comune" intreprinse recent pentru asigurarea securitatii transportului aerian.



La sfarsitul anului trecut, mai multe companii aeriene franceze au acceptat cererea administratiei de la Washington de a anula mai multe zboruri cu directia Statele Unite, ca urmare a presupusei existente a unor suspecti pe lista de pasageri.



Diplomatul francez a facut referire si la o viitoare colaborare in proiecte de politica externa. "In prezent, oricine poate remarca faptul ca de ambele parti exista dorinta unei cooperari, atat in Orientul Mijlociu, cat si in alte regiuni", a subliniat ministrul de externe francez.



Totusi, seful diplomatiei franceze a tinut sa remarce ca problemele internationale pot fi solutionate in doua moduri - fie "actiunea unei singure puteri" sau, asa cum propune Franta, prin actiune "multilaterala, fondata pe principiile de drept, solidaritate si dialog".



Cu privire la situatia din Irak, Dominique de Villepin a subliniat ca Franta "sustine ideea unei conferinte internationale" convocate dupa 30 iunie, cand va fi desemnat un guvern provizoriu la Bagdad.



"Dorim sa sprijinim proiectul unei noi arhitecturi de securitate in Orientul Mijlociu", avand in vedere toate elementele de importanta majora, cum ar fi respectarea frontierelor, lupta impotriva terorismului si neproliferarea armelor de distrugere in masa, a adaugat ministrul francez de externe.



Cotidianul francez Le Monde, scria ieri, citand surse din anturajul presedintelui francez Jaques Chirac, ca Franta nu exclude participarea la o forta de stabilizare in Irak, daca ar primi o cerere in acest sens din partea ONU. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels