Politică externă

Ingrijorare la cei vechi, entuziasm la cei noi

Ingrijorare la cei vechi, entuziasm la cei noi
16.12.2002, 00:00 10

Presa din Europa si America a salutat decizia de la Copenhaga ca pe o reintregire a Europei, dar nu putini analisti subliniaza problemele deloc simple ale  viitoarei Uniuni Europene cu 25 de membri.



Atentie la mahmureala de dupa petrecere
"Europa va trebui sa faca fata unei provocari redutabile - cea a integrarii economice, sociale si politice a celor zece noi aderenti. Marsul fortat al extinderii a multiplicat riscurile paraliziei institutionale", comenta sambata Liberation. La fel de ingrijorat, cotidianul francez La Croix se intreaba: "Pana unde merge Europa? Raspunsul este politic si depinde de ambitiile europenilor in ceea ce-i priveste, in legatura cu lumea si valorile pe care le apara". BBC sublinia la randul sau dificultatile cu care se vor confrunta cele 25 de state in 2003. Cele zece candidate vor trebui sa organizeze referendumuri privind aderarea, in timp ce parlamentele statelor membre vor trebui sa ratifice extinderea. "Va fi un an crucial", preciza sambata comisarul european isnarcinat cu extinderea, Gunter Verheugen.
Ziarul britanic The Guardian titra sambata: "Atentie la mahmureala de dupa petrecere", avertizand astfel ca situatia nu este deloc roza pentru cele zece candidate si nici pentru tarile membre UE. "Abia 12 % dintre europeni doresc aceasta extindere, iar 40% habar nu au care sunt tarile candidate", comenta The Guardian.
Publicatia italiana Corriere della Sera aprecia, la randul sau, ca "sarbatoarea este marcata de un sentiment intens de angoasa. Nimeni dintre Cei 15 nu poate spune cum va functiona Europa celor 25 si apoi 27 (cu Romania si Bulgaria)". Potrivit cotidianului spaniol El Mundo, "pe plan economic se deschide o etapa de incertitudini".
Cotidianul Tageszeitung se intreaba sambata ce beneficii va aduce extinderea UE pentru Germania. "Sincer nu mare lucru", spune editorialistul ziarului, care continua: "Frontierele catre Polonia si Republica Ceha sunt deschise de peste zece ani, nu mai avem nevoie de viza de mult timp".



Ne-am intors acasa in Europa
Presa din cele zece state candidate a salutat decizia UE."Buna ziua, Europa", titra cotidianul liberal polonez Rzeczpospolita. "Uniunea este a noastra", spunea si cel mai mare ziar polonez, Gazeta Wyborcza, care adauga, intr-un editorial, ca visul Poloniei s-a indeplinit. "Cehia se indreapta catre UE", titra pe prima pagina publicatia Dnes. La randul sau, presa turca si-a aratat bucuria. "Cursa spre Europa continua" pentru Turcia, anuntau sambata cotidienele Hurriyet si Radikal.
Principalul negociator slovac la UE, Jan Figel, a declarat ca Slovacia se felicita de rezultatele summitului de la Copenhaga si este multumita de conditiile obtinute vineri din partea Uniunii Europene. "Conditiile acordate de Uniune Slovaciei s-au ameliorat in cursul summitului de la Copenhaga, iar rezultatele negociate sunt comparabile cu ale altor state candidate", a subliniat el.
Premierul ungar, Peter Medgyessy, a salutat "revenirea istorica" a tarii sale in Europa, intr-un interviu acordat cotidianului de mare tiraj Nepszabadsag.
"Ne-am intors acasa, in Europa, ceea ce ne ofera oportunitati pe care nu trebuie sa le ratam", a apreciat el.
Sofia a salutat declaratia UE si a celor zece noi state membre, care afirma obiectivul comun "de a primi, in 2007, Bulgaria si Romania". "Aceasta stire are o importanta extraordinara, recompenseaza eforturile facute de toti bulgarii", a apreciat viceministrul Afacerilor Externe, Petko Draganov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels