Politică externă

Istanbul a fost din nou tinta atacurilor teroriste

11.08.2004, 00:00 15

Doua hoteluri din Istanbul au fost tinta unor atacuri cu bombe in noaptea de luni spre marti, provocand moartea a doua persoane si ranirea altor 11. Intre raniti se afla doi olandezi, doi chinezi, un ucrainean, un turc si un turcmen.Analistii apreciaza ca terorismul a dat in acest fel o lovitura turismului din Turcia, domeniu cheie pentru economia turca, mai ales ca sunt cunoscute prejudiciile aduse de precedentele atentate din noiembrie anul trecut. Turismul reprezinta o sursa importanta de venit pentru Turcia. In 2003 tara a fost vizitata de 14 milioane de turisti, aducand venituri de 13,2 miliarde de dolari, potrivit autoritatilor. 
Hotelurile atacate erau situate in cartiere diferite din Istanbul. Explozia de la hotelul Pars, situat in cartierul Laleli, frecventat in special de turisti din fostele state sovietice, a provocat moartea unei persoane. Angajatii hotelului au relatat ca au primit, cu numai zece minute inainte de producerea deflagratiei, un apel telefonic anonim care anunta plasarea unei bombe intr-una dintre camere. Cea de-a doua explozie a avut loc la Holiday Hotel din cartierul Sultanahmet, unde se aflau cazate 20 de persoane.
Aproape simultan, atacatorii au incercat sa detoneze un dispozitiv exploziv si la un mare depozit de combustibil situat in cartierul Esenyurt.
Politia nu excludea ieri nici o pista pentru identificarea atacatorilor. Ministrul turc de interne, Abdulkadir Aksu, afirma ieri ca este prea devreme pentru a preciza daca atacatorii sunt teroristi ce provin din randul organizatiei separatiste kurde (PKK) sau din sanul organizatiei islamiste de extrema stanga.
Atacurile comise in noaptea de luni spre marti vin dupa ce orasul Istanbul a mai fost tinta unor atacuri in cursul anului trecut. In noiembrie 2003, la Istanbul au avut loc mai multe atentate, care au vizat doua sinagogi, o banca britanica si consulatul britanic din acest oras, provocand moartea a 70 de persoane si ranirea catorva sute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels