Politică externă

John Kerry isi traieste clipa de gratie la Conventia de la Boston

27.07.2004, 00:00 11

Senatorul de Massachussets John Kerry, candidatul democratilor americani la functia de presedinte al SUA, va fi vedeta incontestabila a Conventiei Partidului Deocrat de la Boston.
Conventia, ale carei lucrari au inceput aseara - si care va dura pana joi - il are ca protagonist incontestabil pe Kerry. Desi scopul unei astfel de intalniri ar fi fost alegerea celui mai puternic si mai popular dintre democrati pentru cursa prezidentiala, Kerry nu are nici un fel de emotii. Alegerile preliminare din sanul acestui partid - care au inceput imediat dupa Anul Nou - l-au dat ca sigur nominalizat al democratilor la competitia pentru Casa Alba ( numai in doua state in care s-au organizat astfel de alegeri nu a iesit pe primul loc si doar in trei state nu s-a plasat la mare distanta de ceilalti participanti).
Conventia de la Boston nu are rolul nici macar de a-l dezvalui pe partenerul de tandem al lui Kerry - cel propus la functia de vicepresedinte al SUA (in America aceasta functie este electibila). Kerry si-a ales deja partenerul - pe senatorul din Carolina de Nord John Edwards.
In aceste conditii, cel mai important lucru, cu impactul cel mai mare, va fi imaginea. Chipul, temperamentul, atitudinea, dar mai ales viziunea lui Kerry vor fi, in aceste patru zile, la mare cautare. De fapt, intreaga atentie a Americii se va concentra asupra lui. Si a lumii interesate de ce se petrece in Statele Unite, mai ales ca sondajele de opinie arata o competitie stransa, pana acum, lpentru Casa Alba (Kerry il devanseaza cu cateva procente pe Bush).
Kerry vine la Boston - fiindca asa cere procedura - abia joi, in ultima zi, cand va rosti un discurs in care va multumi pentru desemnare. a fi, in acelasi timp, si momentul sau de gratie din aceasta campanie, pentru ca atunci isi va face cunoscute in amanunt propunerile sale pentru votantii americani.
Din ce se stie pana acum, Kerry are o oferta tipica pentru Partidul Democrat american - se ingrijeste de mediul inconjurator, pldeaza pentru asigurari de sanatate mai ieftine si un sistem mai bun de ingrijire in spitalele americane, pentru scoli mai bune, mai ales cele publice. Kerry este perceput ca fiind cel mai liberal dintre cei care au candidat in interiorul democratilor la postura de prezidentiabil. Or, perioada liberalista pentru acest partid a intrat in ultimii zece ani intr-un con de umbra (mandatele lui Clinton au fost mai de stanga decat ale predecesorilor sai democrati care au ajuns in Biroul Oval). Ziarele americane, unul dintre ele New York Times, si-au pus problema daca John Kerry va avea atata forta incat sa imprime Partidului Democrat vigoarea liberala din anii trecuti - un argument ar fi ca in imediata sa apropiere ar fi liderul acestui curent din Congresul SUA, Edward M Kennedy, ca si consultantul politic favorit al lui Kerry, Bob Shrum (o legenda deja pentru campaniile sale din SUA).
Aceasta tendinta se izbeste deja de perceptia impamantenita deja in randul alegatorilor, potrivit careia George Bush, presedintele in functie, si neoconservatorii care ii stau prin preajma, a acaparat optiunile clasei de mijloc si a celei instarite din SUA.
Or, in aceste conditii, Kerry nu prea are de ales - in privinta taxelor si a impozitelor (de departe cel mai important subiect de pe agenda tuturor alegerilor americane) promite ca va pastra reducerile de taxe si impozite pe care le-au dat pana acum republicanii celor care au un venit anual de pana la 200.000$. Cei cu venituri mai mari de acest plafon ar urma sa aiba parte, in cazul in care adminitratia de la Casa Alba va purta numele Kerry, de o marire a taxelor si a impozitelor.
Politica externa est taramul pe care se da o alta batalie importanta in alegerile prezidentiale din SUA. John Kerry nu are anvergura de strateg intr-ale politicii externe pe care o are George Bush. Are insa un atu. A luptat in Vietnam si a fost decorat cu mai multe medalii stralucitoare, care ii aduc faima ca stie ce inseamna razboiul. Nu s-a opus campaniei americano-britanice din Irak, dar, ca mai toti democratii, nu indrazneste sa spuna ca vrea sa aduca trupele la vatra. Spune, in schimb, ca ar avea mijloace sa aduca mai repede la democratie Irakul. Pedaleaza pe punctul vulnerabil al administratiei Bush - anume ca Occidentul s-a invrajbit pe aceasta tema (a debarcarii lui Saddam Hussein) - si promite ca va aduce aliatii dintotdeauna de partea Statelor Unite.
Cu toate acestea, se pare ca la Conventia de la Boston (un oras in care votantii sunt printre cei mai educati, mai apropiati de inalta tehnologie si mai pretentiosi decat restul corpului electoral american) tonul discursurilor nu va fi unul virulent la adresa lui Bush. emocratii vor sa nu concentreze atentia pe Bush - fie ca l-ar critica sau si-ar spune doar optiunile alternative - vor ca John Kerry sa straluceasca. Ca la orice Conventie a democratilor americani insa, va fi si la Boston o prezenta masiva a starurilor. Ar putea fi vorba de cele politice, iar in aceasta categorie este suficient sa mentionam preznta familiei Clinton ( Bill, fostul, carismaticul, dar mai ales eficientul presedinte democrat al ultimelor decenii, ca si sotia sa, Hillary, ambitioasa senatoare de New York, cu ganduri de preamarire - spre Casa Alba). Mai sunt, de asemenea, si staruri din show-bizz (cei care prin traditie sunt mai apropiati de democrati) - de la Ben Affleck si P.Diddy la Whoopi Goldberg si Barbara Streisand. Ei vor inota printre nenumarate forte de ordine care au impresurat citadela americana - doar este prima reuniune politica importanta a Americii dupa 11 Septembrie. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO