Politică externă

Marea Britanie si Israelul, ingenuncheate la Istanbul

21.11.2003, 00:00 17



Istanbul, cel mai mare oras din Turcia, este in stare de soc dupa ce ieri a fost lovit de un nou val de atentate cu bombe, soldate cu cel putin 26 de morti - intre care si consulul britanic la Istanbul Roger Short - si 460 de raniti. Surse diplomatice citate de CNN au afirmat ca Short a fost ucis de explozia unei masini-capcana pe strada unde se afla sediul consulatului britanic din Istanbul.



In jurul orei 10.55 (10.55 ora Romaniei) s-au produs simultan, in trei cartiere, cinci atentate care au vizat interese britanice - consulatul britanic, doua sedii ale bancii internationale HSBC si un centru comercial - precum si consulatul israelian. La scurt timp, atentatele au fost revendicate de organizatia terorista Al-Qaida si Gruparea turca Frontul Islamic al Combatantilor Marelui Orient.



Doua dintre explozii, aparent provocate de detonarea unor masini-capcana, au avut loc in cartierul Levent - un cartier numeros si animat - una in apropierea unui centru comercial, iar cealalta la sediul bancii HSBC. Doua dintre sediile bancii internationale HSBC au fost distruse si mai multi angajati ai institutiei au decedat in urma acestor atentate insa reprezentantii bancii nu au precizat numarul victimelor.



A treia explozie s-a produs la Consulatul britanic din Istanbul si pare sa fi fost provocata de o bomba. Potrivit martorilor, sediul consulatului britanic a fost distrus. Surse diplomatice citate de AFP au declarat ca cel putin zece persoane de la Consulatul britanic sunt date disparute. In urma atentatului asupra misiunii diplomatice britanice au fost ranite 198 de persoane in cartierul diplomatic de pe malul Bosforului. Un martor a spus ca atacul de la Consulatul britanic ar fi fost comis cu ajutorul unei masini-capcana, care a intrat cu viteza in poarta principala a misiunii diplomatice. Cel putin doi politisti si un vanzator ambulant din fata cladirii au fost ucisi imediat, a precizat el.



O alta explozie puternica a avut loc in apropierea consulatului israelian. Un reprezentant al consulatului israelian din Istanbul a declarat ca nici unul dintre membrii personalului diplomatic nu a fost ranit, dar in apropierea locului unde s-a produs una dintre deflagratii se afla un club evreiesc si o sinagoga.



Exploziile din partea europeana a Istanbulului au avut o asemenea forta incat au fost resimtite si pe celalalt mal, unde populatia a crezut ca este cutremur. Din cauza exploziilor puternice, telecomunicatiile au fost intrerupte.



Imediat dupa comiterea atentatelor autoritatile turce au cerut interzicerea difuzarii sau publicarii imaginilor surprinse in locatiile unde au fost comise aceste atacuri, precum si a interviurilor oferite de supravietuitori sau de membri ai echipelor de salvare. Autoritatile au cerut, de asemenea, interzicerea publicarii oricaror elemente referitoare la ancheta.



Desi presa turca si internationala a transmis ca s-au produs simultan cinci atentate, autoritatile de la Ankara spun ca ar fi vorba doar de doua. Ministrul turc de Interne, Abdulkadir Aksu, a confirmat producerea a doar doua explozii la Istanbul, apreciind ca ar fi vorba despre "al doilea val" de atentate, dupa cele comise sambata, impotriva a doua sinagogi. La randul sau, ministrul turc al Justitiei, Cemil Cicek, a precizat ca cele doua explozii confirmate de autoritati sunt atentate cu masina-capcana. "Se pare ca metoda utilizata saptamana trecuta, in atentatele de la 15 noiembrie, a fost folosita si pentru aceste evenimente", a declarat el.



Seful diplomatiei turce, Abdullah Gul, a declarat, la Stockholm, unde se afla pentru o vizita oficiala, ca Turcia nu va ceda in fata terorismului.



"Turcia nu se va pleca in fata terorismului. Toata lumea ar trebui sa stie acest lucru. Turcia nu se va da batuta din cauza terorismului", a insistat Gul.



Atentatele de ieri survin la cinci zile dupa cele doua atacuri cu camionete-capcana, de sambata, asupra a doua sinagogi, in urma carora au murit 25 de persoane si 300 au fost ranite. Ieri, inainte de producerea noului val de atentate, autoritatile turce au anuntat ca sase persoane dintre cele opt implicate in atacurile de sambata au fost arestate.



La scurt timp dupa valul de atentate, presedintele american George W.Bush, aflat in vizita oficiala la Londra, si premierul britanic Tony Blair au condamnat atacurile care au vizat obiectivele britanice din Istanbul.



"Trebuie sa spunem cu tarie, inca o data, ca nu trebuie sa existe rezerve, compromisuri, ezitari in fata acestei amenintari, ca trebuie sa ne opunem terorismului oriunde este posibil si sa-l distrugem", a declarat Blair. Premierul britanic si-a exprimat "simpatia si a transmis condoleante" familiilor victimelor atentatelor.El a spus ca Londra nu-si a retrage soldatii din Irak.



La randul sau, presedintele american George W. Bush a declarat ca terorismul isi arata din nou chipul si ca agresorii "urasc libertatea". "Transmit condoleantele mele pentru vietile pierdute in Turcia", a subliniat presedintele american. "Terorismul isi arata din nou chipul. Observam dispretul absolut al teroristilor fata de viata oamenilor. Ei detesta libertatea", a continuat Bush.



Intr-o prima declaratie, inainte de a fi revendicate atentatele, ministrul de externe britanic Jack Straw, a declarat ca atacurile poarta semnul terorismului international practicat de Al-Qaida si de organizatiile asociate.



Turcia este singurul stat musulman membru al NATO si si-a inscris candidatura pentru integrarea in Uniunea Europeana. In martie, inaintea interventiei militare din Irak, Parlamentul de la Ankara a respins cererea Statelor Unite privind desfasurarea trupelor de infanterie americane in Turcia, in perspectiva deschiderii unui nou front impotriva Irakului. Doua luni mai tarziu, Turcia a pus la dispozitia trupelor americane baze aeriene si porturi. Dupa caderea regimului Saddam, Turcia s-a aratat dispusa sa trimita soldati in Irak, insa irakienii au respins oferta Ankarei.



Natiunile Unite au avertizat, intr-un raport elaborat de Taliban Sanctions Committee, ca numerosi membri al-Qaida au rachete portabile sol-aer si ca reteaua pregateste atacuri biochimice, relateaza CNN. Potrivit documentului citat, gruparea al-Qaida si-a modificat strategia, alegand tinte mai usoare, cum ar fi avioanele militare de transport. Citand raportul, CNN relateaza ca "nu este decat o problema de timp" pana cand Al-Qaida va incerca sa comita un atac cu arme chimice sau biologice, singura dificultate actuala fiind complicatiile tehnologice din procesul de fabricare a acestor arme. Raportul califica Irakul drept "un teren fertil" pentru Al-Qaida, care obtine fondurile necesare de la asociatii caritabile, diferite persoane bogate si din activitati ilegale, printre care traficul de droguri.





Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels