Politică externă

Negocierile pentru reunificare Insulei Afroditei au ajuns la final

01.04.2004, 00:00 17



Discutiile definitive privind reunificarea Ciprului urma sa se incheie aseara. La inchiderea editiei, negocierile, de rezultatul carora depinde viitoare configuratie a UE, dar si viitorul european al Turciei, erau inca in toi. Potrivit deciziei UE, Ciprul va adera la Uniunea Europeana la 1 mai, o data cu alte noua tari. Daca reunificarea nu este posibila la Uniune adera doar partea greaca a insulei. Presiunile pentru a se ajunge la un acord, sub mandat ONU, au fost foarte mari. Statele Unite, principalul avocat al integrarii Turciei in UE, au facut de multa vreme presiuni asupra guvernului de la Ankara sa aleaga calea compromisului, fiind constiente ca, altminteri, situatia Turciei se va complica in relatia cu UE.



In 2002 secretarul gneneral al ONU Kofi Annan a alcatuit un plan pentru reunificarea insulei. Ultima runda de negocieri, a inceput pe 23 martie la Buergenstock (centrul Elvetiei), cu usile inchise. Deja acest plan a fost modificat de mai multe ori, cand in favoarea grecilor, cand a turcilor. Luni, Kofi Annan a prezentat ce-a de-a patra varianta a planului, care face concesii turcilor ciprioti si Turicie, dar a nemultumit Grecia si partea greaca a insulei.



Fosta colonie britanica (din 1914, dupa ce a stat trei secole dub dominatie otomana), Ciprul - numita si insula Afroditei - si-a capatat independenta in 1960. Trei ani mai tarziu au izbucnit conflictele interetnice, dupa esecul adoptarii unei constitutii. In 1974, Turcia a invadat nordul Ciprului, profitand de lovitura de stat militara care a avut loc la Atena. Un an mai tarziu Ciprul turc si-a declarat independenta, iar in 1983 a fost proclamata Republica Turca a Ciprului de Nord, care nu este recunoscuta pe plan oficial decat de Turcia.



In 2002, Ciprul a primit invitatia oficiala de a adera la UE.



In ultima versiune a planului sau, Annan a facut importante concesii turcilor. Cele doua parti, care ar urma sa traiasca intr-o federatia, ar urma sa aiba puteri egale din punct de vedere politic. Ciprul grecesc detine 60% din teritoriul insulei si 80% din populatie - care este de 900.000 de persoane. Produsul interne pe cap de locuitor este in partea greaca de 15.200 de euro, iar cea turca de 4.500 de euro.



Partea greaca este nemultumita de promisiunea facuta partii turce anume ca, dupa integrarea in UE, sa poata aplica derogari de la legislatia Uniunii, privind libera circulatie a persoanelor. Adica va putea sa refuze cipriotilor greci dreptul de a-si stabili resedinta in partea de nord a insulei. Planul Annan prevede acest lucru, dar turcii vor si garantii scrise si din partea UE, pentru a nu se trezi ca sunt actionati in instantele europene pentru incalcarea principiului privind libera circulatie. Premierul turc Recep Erdogan, care particula la negocieri alaruri de premierul grec Costas Caramanlis si de liderii celor doua comunitati a spus ca fara aceste garantii partea turca nu va accepra planul ONU. O alta concesie facuta partii turce, care-i ingrijoreaza pe greci, este limitarea numarului de ciprioti greci care ar dori sa se intoarca in Nord, dupa ce au fost izgoniti de armata turca in 1974.



Potrivit ultimei versiuni a planului, Turcia ar putea sa-si mentina soldatii pe insula chiar si dupa o eventuala aderare la UE. Versiunea precedenta prevedea desfasurarea a 6.000 de soldati turci in partea de Nord si 6.000 de soldati greci in Sud, urmand ca dupa aderarea Turciei insula sa fie demilirarizata. Ultima versiune a planului ONU prevede ca in chestiunile ramase in divergenta Kofi Annan va avea ultimul cuvand, acordul astfel finalizat urmand sa fie supus referendumului in Sud si Nord. In caz de esec, doar Sudul se va integra in UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO