Politică externă

OMS: Un al doilea val de gripa porcina ar putea fi mai violent

04.05.2009, 18:03 18

Autoritatile mexicane spera ca declinul aparent al evolutiei gripei porcine sa permita reluarea activitatii economice la mijlocul acestei saptamani, dar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu sediul la Geneva, a avertizat ca un nou val de imbolnaviri ar putea reveni "in forta" luna viitoare.

Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, a raspuns criticilor referitoare la faptul ca ar fi reactionat exagerat in cazul gripei porcine, avertizand ca aceasta ar putea "reveni in forta" in cursul lunii viitoare.
Sezonul de gripa, cu un debut mai slab in emisfera nordica, ar putea fi urmat de un al doilea val mai violent, dupa cum s-a intamplat in 1918, a spus ieri directorul OMS.
Potrivit Organizatiei, aproximativ 1.000 de persoane s-au imbolnavit de gripa porcina de la izbucnirea acestei pandemii, iar 26 de persoane (25 in Mexic si una in SUA) si-au pierdut viata.
Potrivit ministrului mexican al sanatatii, Jose Angel Cordova, epidemia a trecut de punctul maxim de raspandire, iar evolutia ei este acum in faza de diminuare.
Chan a avertizat ieri ca un declin aparent al ratei mortalitatii in interiorul si in exteriorul orasului Mexico nu inseamna neaparat ca pandemia ia sfarsit. "Speram ca virusul sa se retraga, pentru ca altfel ne indreptam catre o epidemie puternica (...) Nu spun ca va izbucni pandemia, dar (...) mai degraba as prefera sa luam masuri mai severe decat este cazul decat sa fim nepregatiti." In opinia lui Chan, eventuala ridicare a alertei de pandemie la nivelul sase, cel mai inalt, nu ar fi "sfarsitul lumii". Acest lucru ar presupune nu ca "fiecare tara si fiecare individ vor fi afectati" de mult mai multe decese, ci va fi mai degraba "un semnal ca autoritatile sanitare sa ia masurile necesare" in supravegherea epidemiologica.
 
Calderon spera ca mexicanii sa se intoarca maine la munca
Declaratiile directorului OMS au venit in timp ce autoritatile din Mexic asteapta ca tara sa revina la normal, dupa un regres aparent al evolutiei gripei porcine. Presedintele mexican Felipe Calderon vrea ca activitatea economica sa fie reluata incepand de miercuri, in situatia in care "stabilizarea" epidemiei de gripa porcina se confirma.
"Ziua prevazuta este 6 mai daca se confirma ca virusul a intrat intr-o faza de stabilizare", a declarat Calderon in cadrul unei interventii televizate. "Nu anuntam victoria. Dar daca totul continua in acest fel, vom putea relua treptat anumite activitati", a precizat el.
Autoritatile au decretat la 28 aprilie inchiderea a circa 35.000 de restaurante, dar si cafenele, baruri, cinematografe, teatre si discoteci din capitala mexicana, o metropola cu 20 de milioane de locuitori.
Aceste masuri restrictive au reprezentat o pierdere zilnica de 100 de milioane de dolari pentru sectorul hotelier din Mexico, punand in pericol 450.000 de locuri de munca, potrivit oficialilor din acest domeniu.
 
Gripa trebuie contracarata mai intai la porci, apoi la oameni
Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut contracararea epidemiei de gripa A (H1N1) la porci pentru a impiedica rapid raspandirea acesteia la oameni.
"Consideram ca este necesar sa intelegem mai bine daca animalele sunt infectate si, in cazul in care sunt, sa protejam persoanele si sa evitam ca boala sa se raspandeasca la crescatoriile de porci", a declarat un oficial pentru sanatate alimentara din cadrul organizatiei, Peter Ben Embarek. Atentionarile ale OMS au avut loc dupa ce autoritatile sanitare canadiene au anuntat sambata ca au depistat porci infestati cu virusul gripei porcine intr-o crescatorie din provincia Alberta, situata in vestul tarii.
In urma analizelor, se va determina despre ce tip de virus este vorba.
El a mentionat ca riscul provine din contactul pe care o persoana l-ar putea avea cu secretiile porcului, excluzand orice risc in legatura cu carnea de porc, inclusiv cu jambonul crud.
 
Cum stau spitalele romanesti
 
  • Galati: Stocul de medicamente antivirale existente, la ora actuala, in Spitalul de Boli Infectioase din Galati ar ajunge pentru 50 de eventuale cazuri de imbolnavire cu noul virus gripal A H1N1.
  • Alba Iulia: Toate unitatile medicale din Alba au fost alertate epidemiologic privind pericolul extinderii noului virus gripal A H1N1, iar medicilor de familie li s-a cerut sa monitorizeze toti pacientii care au facut deplasari in strainatate, in special in zonele de risc.
  • Targu-Mures: Clinica de Boli Infectioase a primit 500 de doze de medicamente antivirale pentru eventuale cazuri de infectare cu noul virus gripal A H1N1, fiind amenajate si doua saloane pentru tratarea acestora.
  • Oradea: Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor si cea a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor sustin ca au facut toate pregatirile. "Ieri (duminica - n.n.), prin Bihor au intrat 12 tiruri cu porci vii si carne de porc din Ungaria, Spania, Danemarca, Franta si Germania, dar toate erau in regula", a spus seful Directiei de Sanatate Veterinara Bihor.
  • Bistrita: Spitalul Judetean din Bistrita a amenajat doua saloane pentru eventuale cazuri de infectare cu A H1N1.
  • Timisoara: Spitalul de Boli Infectioase a primit medicamente antivirale pentru 500 de persoane.
  • Sibiu: Autoritatile sibiene nu au primit de la Ministerul Sanatatii medicamente antivirale care sa fie folosite, insa exista o rezerva la Spitalul Judetean Sibiu, care are si un spatiu special pentru eventualele cazuri.
  • Constanta: La Directia de Sanatate Publica (DSP) exista stocuri de medicamente antivirale, in special Tamiflu.
  • Cluj Napoca: Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca a primit 500 de cutii de medicamente antivirale.
  • Craiova: Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Craiova a primit 1.000 de doze de vaccin antiviral pentru eventuale cazuri de infectare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels