Politică externă

Politica lui Bush in fata testului electoral

04.11.2002, 00:00 11

Cetatenii americani cu drept de vor se vor prezenta maine la urne pentru a-i desemna pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor si o treime din numarul senatorilor - 34 dintr-un total de 100. Tot maine vor fi alesi 36 de guvernatori si vor fi organizate numeroase scrutinuri locale pentru desemnarea unor judecatori si serifi.
Potrivit legislatiei electorale americane, la nivel national, membrii Camerei Reprezentantilor sunt alesi pentru mandate de doi ani, iar senatorii pentru mandate de sase ani. Pentru Senat sunt organizate, insa, alegeri la fiecare doi ani, pentru desemnarea a cate unei treimi din numarul total de senatori.
Numarul reprezentantilor unui stat este proportional cu populatia acestuia, in vreme ce numarul senatorilor este limitat la doi pentru fiecare stat.
In Senat, democratii au dispus, pana saptamana trecuta, de majoritate, situatie care s-a modificat in urma decesului senatorului de Minnesota Paul Wellstone. In Camera Reprezentantilor majoritatea este detinuta de catre republicani.
Congresul rezultat in urma acestor alegeri isi va prelua atributiile in ianuarie 2003.
De cele mai multe ori, "alegerile de la jumatatea mandatului" au drept miza chestiuni interne. Dar, in noua conjunctura internationala, alegerile echivaleaza cu un referendum asupra mandatului administratiei Bush. SUA sunt implicate in razboiul antiterorist iar un nou conflict cu Irakul bate la usa. Votul va indica daca populatia doreste ca administratia de la Casa Alba sa se concentreze mai mult asupra chestiunilor interne sau aproba politica externa a presedintelui.
Daca republicanii castiga, pozitia presedintelui ar fi consolidata, inclusiv in ceea ce priveste problemele economice internationale - comert, protectia mediului, institutii financiare internationale  - sau pozitia fata de Natiunile Unite. De asemenea, Bush ar obtine o pozitie foarte buna in vederea prezidentialelor din 2004.
Desi, potrivit sondajelor, rezultatul este foarte strans, multi analisti considera ca, republicanii au sanse sa isi mentina si chiar sa isi consolideze majoritatea in Camera Reprezentantilor, unde detin 222 din cele 435 de locuri, in timp ce democratii isi vor pastra probabil o majoritate de unul sau doua mandate in Senat.
Rezultatele ar putea fi anuntate cu intarziere, deoarece in unele state nu au fost inca rezolvate problemele tehnice care au marcat alegerile prezidentiale din 2000, in Florida. In 2000, republicanul George W. Bush a fost in cele din urma declarat invingator, dupa 36 de zile, printr-o decizie a Curtii Supreme a Statelor Unite si dupa renumararea unei parti a voturilor, in Florida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels