Politică externă

Portretul asasinului din Virginia: singuratic, minutios, fascinat de violenta

19.04.2007, 19:53 15

Profilul lui Cho Seung-Hui (medalion), sud-coreeanul raspunzator de masacrul de luni din campusul Universitatii Virginia Tech in care si-au pierdut viata 32 de studenti si profesori, incepe sa fie conturat treptat de presa americana. Intrebarea care a stat pe buzele tutoror: ce poate determina o persoana sa se poarte cu atata cruzime?
Presa, care i-a consultat pe psihologi, arata ca portretul lui Cho corespunde portretului standard al unui criminal in serie: singuratic, minutios si fascinat de violenta.
Martorii masacrului spun ca Cho era tacut, tragea ca sa omoare si revenea asupra victimelor daca auzea vreun supravietuitor vorbind. Inainte de a incepe sa traga - a povestit un martor - Cho a intrebat: "Buna ziua, ce mai faceti?". Cho s-a mutat cu familia sa in Statele Unite in urma cu 14 ani. El urma cursurile de engleza ale universitatii, spre deosebire de majoritatea coreenilor din SUA care urmeaza cursuri de stiinte exacte.
Cho, spun colegii sai, i-a socat de multe ori cu textele pe care le scria si care denotau o inclinare nefireasca spre violenta. Personajele creionate de el se detestau reciproc si sfarseau prin a se ucide. Referirile la pedofilie si violenta limbajului din doua lucrari ale lui Cho au determinat-o pe profesoara lui de engleza sa-i predea separat timp de un semestru. Profesoara a povestit ca a descris cazul conducerii universitatii si ca i-a recomandat lui Cho sedinte de psihoterapie. Cho a dat dovada recent de semne de violenta si comportament deviant, potrivit unor surse din cadrul anchetei. El a dat foc unei camere de camin si ar fi urmarit cateva femei.
Familia sa, care locuieste in Centreville, detine o curatatorie, in timp ce sora sa a absolvit Universitatea Princeton. Anchetatorii cred ca Cho ar fi luat medicamente pentru depresie. Potrivit unor informatii obtinute de la un tribunal din Virginia, politia a emis pe numele lui Cho, la 7 aprilie, o amenda de viteza, el fiind convocat in fata instantei la 23 mai. Inainte de a se sinucide, Cho a lasat in camera sa de camin un bilet in care afirma ca este "dezgustat de odraslele de bogatasi care frecventeaza universitatea" si de "dezmatul" acestora. Autorul masacrului scria ca "pustanii bogati" si "sarlatanii misei" sunt autorii morali ai gestului sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO