Politică externă

Presa rusa crede ca Putin va deveni inevitabil premier

13.12.2007, 19:29 12

Presa rusa a comentat negativ cererea lui Dmitri Medvedev - actulalul prim-vicepremier rus si principalul favorit la alegerile prezidentiale din martie 2008 - adresata presedintelui Vladimir Putin de a prelua functia de premier dupa expirarea mandatului prezidential, interpretand-o ca pe indeplinirea unei "misiuni" din partea liderului de la Kremlin.
"Dmitri Medvedev si-a indeplinit misiunea", a scris cu ironie cotidianul RBC Daily. Citand mai multi analisti, cotidianul Nezavissimaa Gazeta a afirmat ca, prin propunerea facuta lui Putin, vicepremierul Medvedev "nu a improvizat, ci a anuntat varianta corecta, care va fi probabil aprobata de presedinte".
Presa a comentat gestul lui Medvedev facand referire la planul presedintelui Putin de a controla scena politica a Rusiei si dupa terminarea mandatului de presedinte in martie 2008. Seful de stat a invocat "dreptul moral" pe care il are pentru a realiza acest lucru.
"Nu exista nicio indoiala ca Putin va accepta propunerea. In mod clar, Medvedev tocmai a anuntat decizia luata de catre presedinte", a declarat Olga Hristanovskaia, membru al Institutului de Sociologie din cadrul Academiei de Stiinte din Rusia.
Potrivit cotidianului Kommersant, Vladimir Putin "nu are nevoie de altceva decat de functia de premier si nu va exista o redistribuire a puterii in favoarea sa. Prin alegerea succesorului sau, el se protejeaza impotriva riscului de a fi demis din functia de premier, asa cum a fost cazul lui Mihail Kassianiov si Mihail Fradkov".
"Prin intermediul lui Medvedev, se propune alegatorilor sa voteze nu doar pentru candidatul in sine, ci si pentru mentinerea lui Putin in cadrul administratiei tarii. Este o cerere buna astfel incat candidatul Medvedev o sa castige deja din primul tur", a adaugat Kommersant.
Vicepremierul Dmitri Medvedev
i-a cerut presedintelui Vladimir Putin la doar o zi de cand a fost prezentat drept candidat la alegerile prezidentiale din primavara anului viitor sa preia functia de premier dupa ce isi va incheia misiunea la Kremlin. Putin are interdictia, conform Constitutiei, de a candida pentru un nou mandat de presedinte.
Medvedev, in varsta de 42 de ani, a fost considerat din start favorit la alegerile prezidentiale. Acest lucru este datorat sustinerii de care se bucura din partea actualului sef de stat si a altor patru partide politice (Rusia Unita, Rusia Dreapta, Partidul Agrar si Forta Cetateneasca).
De asemenea, un rol important, il are faptul ca Medvedev este presedintele grupului petrolier Gazprom, economistii primind bucurosi candidatura acestuia la prezidentiale. Cei mai multi investitori considera ca preluarea functiei de presedinte de catre Medvedev va fi benefica pentru modernizarea Rusiei.
In urma anuntului de la inceputul lunii octombrie al sefului de stat de a conduce listele electorale ale partidului Rusia Unita la alegerile legislative din 2 decembrie, analistii au inceput sa vehiculeze diferite posibilitati ale acestuia de a influenta scena politica rusa si din martie 2008. O parte din acest plan a fost elucidat odata cu prezentarea candidatului la prezidentiale, iar restul devine mai clar pe zi de trece.
Cert a fost ca principalul plan al lui Putin este de a promova un om influentabil pentru functia de presedinte pe care sa-l poata controla mai apoi din orice functie pe care o va detine, plan realizabil, avand in vedere situatia actuala.
Posibilitatea preluarii functiei de premier de catre Putin a stat mult in picioare, dar avand in vedere ca seful guvernului rus nu are prerogative foarte importante, analistii au fost sceptici in ceea ce priveste atribuirea sefiei guvernului unei personalitati precum actualul lider de la Kremlin.Cu toate acestea, aceasta speculatie devine din ce in ce mai posibila in conditiile de fata, in care viitorul "tar" i-a cerut lui Putin, caruia i-a fost loial in ultimii 17 ani, sa preia functia de premier.
Unii analisti mai sunt de parere ca fidelitatea lui Medvedev fata de actualul sef de stat il va face pe primul sa demisioneze sau sa se retraga din diferite motive din functia de presedinte (daca Vladimir Putin va deveni premier), caz in care, potrivit Constitutiei ruse, premierul devine automat sef al statului.

Activitatea British Council va fi interzisa
Guvernul rus va interzice temporar activitatea tuturor filialelor British Council din Rusia, cu exceptia celei din Moscova, incepand cu 1 ianuarie 2008, a anuntat ieri Ministerul de Externe intr-un comunicat de presa. Citand prevederile Conventiei de la Viena privind activitatile consulare, Rusia a precizat ca British Council nu a inregistrat legal trei centre culturale regionale. British Council activeaza ca o organizatie non-profit sub egida Guvernului britanic in 109 state, promovand limba engleza, mediul de afaceri si gestionand testele necesare studiilor in Marea Britanie. Oficialii rusi au declarat ca aceste masuri au fost luate in continuarea conflictului dintre Moscova si Londra, inceputa in urma asasinarii in 2006 la Londra a fostului agent KGB Alexandr Litvinenko. Criza a cunoscut cel mai inalt nivel in luna iulie, cand Marea Britanie a expulzat patru diplomati rusi, ca un raspuns la refuzul Rusiei de a-l extrada pe principalul suspect al acestei crime, Andrei Lugovoi. Moscova a raspuns cu aceeasi moneda, expulzand, la randul sau, patru diplomati britanici.

Suspendarea Tratatului privind CFE
Rusia a incetat sa mai aplice in noaptea de marti spre miercuri Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), un acord esential pentru securitatea de pe continent, care limiteaza armamentul in spatiul cuprins intre Oceanul Atlantic la Muntii Ural. Presedintele Vladimir Putin a semnat decretul de suspendare al CFE la expirarea termenului (12 decembrie) pe care-l daduse in vara tarilor occidentale de a ratifica varianta tratatului amendat in 1999. NATO a refuzat sa asculte cererile Moscovei pe motiv ca Rusia nu si-a retras trupele din Georgia si din Transnistria, dar Kremlinul sustine ca acestea nu au nicio legatura unele cu altele. Intre timp, diviziile rusesti au fost retrase de pe teritoriul georgian. Suspendarea acestui tratat ii va permite Rusiei sa inceapa desfasurarea de arme la granita cu NATO. Rusia este nemultumita de extinderea granitelor NATO si de planurile Statelor Unite de construire a unui scut antiracheta pe teritoriul Cehiei si al Poloniei, precum si de prezenta bazelor americane in Romania si Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO