Politică externă

Putin da vina pe guvern in privinta eliminarii facilitatilor pentru pensionari

19.01.2005, 00:00 10

Presedintele rus, Vladimir Putin, a criticat guvernul de la Moscova, ca si autoritatile regionale, pentru controversatele masri de reforma economica, respinse prin proteste stradale de catre populatia rusa.
Este vorba despre eliminarea unor masuri precum circulatia gratuita pe mijloacele de transport in comun pentru pensionari si politisti, de scoaterea din uz a unor facturi cu nota redusa de plata a gazelor si a electricitatii, precum si de eliminarea medicamentelor compensate pentru aceleasi categorii, la care se adauga si veteranii de razboi si ofiterii din armata.
Legea a fost aprobata in vara trecuta, la solicitarea lui Vladimir Putin, dar a intrat in vigoare de la 1 ianuarie.
Liderul rus a spus ca legea nu a fost aplicata bine si astfel a dus la inrautatirea situatiei mai mulotor oameni. A ordonat, in consecinta, o crestere de aproximativ patru euro a pensiilor, insa nu a renuntat la legea in sine prin care s-au redus sau eliminat subsidiile.
Ceea ce surprinde in declaratiile lui Putin este acuzatia sa la adresa guvernului si a liderilor regionali, toti subalterni directi ai liderului de la remlin. El a spus ca acestia nu au avut grija de aplicarea cum se cuvine a masurilor, ca nu au fost implementate asa cum se stabilise initial - adica nu fusee vorba de inrautatirea situatiei asistatilor social de catre statul rus.
In presa de la Moscova declaratiile lui Putin au fost fie primite cu neincredere, fie au fost interpretate ca o distantare a presedintelui de guvern. In particular, o delimitare de catre premierul Mihail Fradkov, caruia unii ziaristri rusi chiar s-au grabit sa-i anunte schimbarea din functie. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO