Politică externă

Putin nu vrea banci straine in Rusia

16.12.2005, 20:12 21

Presedintele rus Vladimir Putin respinge clar una dintre exigentele cheie ale Statelor Unite pentru intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), afirmand ca filialele bancilor straine nu au ce cauta in tara sa.

"Guvernul este de acord cu mediul bancar, care este de parere ca filialele bancilor straine si activitatile lor in Rusia trebuie limitate si, in definitiv, chiar interzise", a declarat presedintele rus miercuri seara in cursul unei reuniuni cu bacherii rusi.

Actualmente, in Rusia, bancile straine nu sunt autorizate sa functioneze pe piata decat daca deschid societati de drept juridic ruse, lucru care antreneaza costuri suplimentare serioase.

Aceasta interdictie reprezinta un obstacol pentru incheierea unui acord bilateral cu Statele Unite in privinta intrarii Rusiei in OMC. Or, regulile pentru intrarea unui stat in OMC prevad ca respectivul candidat trebuie sa semneze acorduri bilaterale cu toti ceilalti parteneri comerciali.

Rusia, care spera sa incheie acest dosar la timp pentru reuniunea ministeriala a OMC de saptamana aceasta de la Hong Kong, a recunoscut ca procesul inregistreaza o intarziere de cateva luni si si-a fixat un nou termen de aderare - primavara anului viitor.

Unul dintre motivele pentru care Rusia procedeaza in acest fel este teama de concurenta. Presedintele asociatiei bancherilor din Rusia, Gareguine Tossunin, a admis acest lucru, dar nu si Vladimir Putin.

Tossunin a spune ca "filialele bancilor straine sunt actualmente total inacceptabile pentru ca mediul nu este deloc concurential. Insa, potrivit liderului de la Kremlin, interzicerea filialelor straine nu tine numai de concurenta pentru bancile ruse, "ci mai ales din cauza imposibilitatii, in conditiile actuale, de a urmari fluxul de bani si capitaluri".

"Este o initiativa care tine si de lupta impotriva terorismului, nu trebuie uitat acest lucru. Si de necesitatea de a combate spalarea de bani proveniti din activitati infractionale", a adaugat liderul de la Kremlin.

Sectorul bancar rus, aparut in 1988, s-a redresat rapid dupa criza financiara din 1998. El a crescut, in ultimii ani, intr-un ritm de 30-40% pe an, in termeni de active si pret. Majoritatea activitatilor si a activelor apartin unui numar de cinci entitati, in vreme ce restul sectorului este foarte fragmentat (aproape 1.300 de banci). Intreprinderile mici si mijlocii au mari dificultati in a obtine credite la dobanzi avantajoase. Doar 7% din investitii sunt finantate prin credite bancare.

Cele mai active banci straine prezente in Rusia sunt Raiffeisen Bank (Austria) Citibank (SUA) si Societe Generale (Franta). O buna parte dintre oameni de afaceri rusi cred ca o mai mare prezenta a bancilor straine in Rusia ar fi benefica pentru valorificarea imenselor bogatii ale Federatiei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO