Politică externă

Putin si-a propulsat aliatul contracandidat la prezidentiale

06.01.2004, 00:00 16



Serghei Mironov, presedintele Camerei superioare a Parlamentului rus, a fost desemnat candidat la alegerile prezidentiale din Rusia, care vor avea loc in luna martie a acestui an, relateaza AFP.



Serghei Mironov, care este si presedintele Partidului Rus al Vietii, se numara intre apropiatii actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin. Desi formatiunea pe care o conduce nu a trecut pragul de intrare in Duma la alegerile parlamentare de luna trecuta, Mironov a fost mentinut intr-unul dintre posturile-cheie de la Moscova - presedinte al Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus. Observatorii de la Moscova sustin ca numirea lui Mironov in fruntea Camerei superioare a Parlamentului ar fi putut avea loc numai cu acordul si sprijinul lui Putin.



Din aceasta pozitie si mai ales din postura de candidat la alegerile prezidentiale, Serghei Mironov spera ca Partidul Rus al Vietii sa devina mai vizibil.



Presa de la Moscova a interpretat anuntul lui Serghei Mironov de a lua startul prezidentialelor ca fiind o incercare a lui Putin de a-si propulsa apropiatii intr-o cursa al carei castigator pare sa fie cunoscut cu mult inainte de a incepe. Sondajele de opinie il dau pe Vladimir Putin presedinte ales pentru un al doilea mandat cu o majoritate de 80%. Tocmai de aceea, comenteaza si ziarele din Rusia, precum Pravda sau Rossiyskaya Gazeta, unii dintre cei mai cunoscuti candidati la alegerile prezidentiale post-sovietice au anuntat ca nu se vor inscrie in aceasta confruntare. Este vorba despre liderul comunist, Ghenadi Ziuganov, de ultranationalistul Vladimir Jirinovski, precum si de liderul gruparii liberale Iabloko (reformista), Grigori Iavlinski. La randul sau, agentia AFP comenteaza ca retragerea de la alegerile prezidentiale a unor candidati cunoscuti poate influenta prezenta la vot a alegatorilor. In Rusia, pentru a fi validate alegerile, este nevoie de prezenta a peste 50% din electorat.



Vestea inscrierii lui Serghei Mironov in cursa pentru alegerea presedintelui Rusiei i-a surprins pe observatorii din Rusia, care il considera unul dintre apropiatii actualului lider al Rusiei, Vladimir Putin. Serghei Mironov chiar a fost intrebat de catre ziaristi ce va face in timpul campaniei electorale, cum isi va face cunoscuta strategia ca si contracandidat al lui Putin, cata vreme este perceput ca fiind unul dintre cei care l-au sprijinit. Mironov le-a raspuns ca politicile actualului presedinte al Rusiei sunt bune, insa au nevoie de o revizuire serioasa in momentul aplicarii lor. El a adaugat, citat de ziarele rusesti, ca este nevoie de o revizuire a politicilor care sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei ruse, insa, a adaugat contracandidaqtul lui Putin, in aceasta chestiune, incetineala cu care se imbunatateste acest standard este maidegraba vina Guvernului decat a presedintelui Putin.



Anuntul candidaturii lui Serghei Mironov coincide cu inceperea, la Moscova, a unei dezbateri importante. Mironov a propus prelungirea mandatului prezidential de la patru ani, cat este acum, la sapte ani. Propunerea sa trebuie luata in seama, cata vreme forul legislativ care poate initia moificarea Constitutiei este chiar cel pe care il conduce Serghei Mironov - Consiliul Federatiei. Cotidianul Kommersant a citat un oficial de la Kremlin care a declarat ca pozitia lui Vladimir Putin in chestiunea prelungirii mandatului prezidential este neschimbata - Constitutia trebuie abordata cu multa grija. Un alt cotidian moscovit, Novye Izvestia, specula ca, o Constitutie amendata la capitolul mandatului prezidential l-ar putea mentine la putere pe Vladimir Putin vreme de 17 ani. Asta in conditiile in care ar prinde doua mandate a cate 7 ani si nu s-ar pune la socoteala cei trei ani pe care i-a petrecut pana acum ca presedinte al Rusiei, ales in 2000.



Propunerea lui Serghei Mironov a fost primita cu raceala de catre liderii partidelor din Rusia - de la Vladimir Jirinovski la Boris Nemtov (unul dintre cele mai reprezentative figuri ale reformistilor liberali din Rusia). Ei au spus ca prelungirea mandatului prezidential in prag de alegeri ar aduce in Rusia instabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO