Politică externă

Roma traieste in aceste zile pelerinajul de secol XXI

07.04.2005, 20:39 14

"Roma este ca un pahar plin cu apa" era sintagma pe care o foloseau ieri ziarele italiene pentru a descrie plastic fenomenul nemaiintalnit pana acum in lumea moderna.

Pelerinajul la catafalcul Papei Ioan Paul al II-lea a adus deja milioane de oameni, iar numai din Polonia sunt asteptati sa soseasca doua milioane de credinciosi pentru a asista la funeraliile de vineri.

Ce se vede la televizor este o aglomeratie diciplinata, o mare de oameni care stau la coada. Insa ziaristii de la fata locului, oamenii care traiesc la Roma vorbesc despre o atmosfera care nu poate fi prinsa in cifre si statistici. Agentiile de presa vorbeau despre o coada de trei kilometri pe care o formeaza oamenii care vor sa isi ia adio de la Suveranul Pontif. Mai multe publicatii straine vorbesc despre un milion de persoane care stau cate 12 pana la 16 ore la coada pentru a ajunge in Bazilica Sfantul Petru. Asta inseamna ca pe strazile care duc la Piata San Pietro si-au petrecut noaptea mii de oameni. Inseamna ca multi dintre ei au stat in strada, acoperiti peste noaptea friguroasa cu paturi puse la dispozitie de autoritatile italiene.

Este mare cautare, de pilda, de sticle de jumatate de litru cu apa, sunt peste tot prin imprejurimi ambulante care sunt gata sa intervina, corturi in care se poate oferi ajutor in caz de urgenta. Toate astea ar fi masurile speciale, intr-un oras care pare sa devina de la o ora la alta neincapator pentru cei care vor sa-i aduca un omagiu lui Ioan Paul al II-lea.

Intr-o citadela spre care se indreapta, incepand cu miezul noptii care a trecut, toata puterea lumii - George Bush, de pilda, urma sa ajunga azi-noapte, impreuna cu sotia sa, Laura, cu tatal sau, George Bush, cu Bill Clinton si Condoleezza Rice. Vorbim despre un oras in care oficialitatile fac apel la populatie sa circule cu masina numai daca au motor euro 4 si care au decretat ca vineri au voie sa circule numai bicicletele si scuterele.

Imaginile descrise arata strazi inundate pur si simplu de oameni, in masa compacta, sunt gari prin care curg nestavilit trenuri, autocare care aduc mii si mii de oameni.

Se vorbeste in mai toate limbile pamantului la Roma in aceste zile, iar in clipele de tacere se aud cantece religioase sau discutii despre viata lui Ioan Paul "Il Grande", cum i se spune deja in lumea latina celui care a trecut in nefiinta sambata, la 21,37. Nu este vorba de tristete din ce descriu cei care se afla la Roma in aceste zile. Este pace si este si seninatate. Sunt cuvinte si emotii care se amesteca intr-o stare de spirit rarisima.

In Polonia nu mai exista bilete de avion pentru Roma. Nu mai sunt deja avioane disponibile pentru cursele charter, autocarele au plecat deja spre Vatican ca sa fie sigure ca vor ajunge in timp util. O familie de profesori din Cracovia plecase cu propria masina. Pe geamurile laterale erau lipite doua imagini cu Papa Ioan Paul al II-lea, iar una dintre fotografii il infatisa pe papa binecuvantand o pereche de miri - erau cei doi profesori, la nunta lor, in urma cu 15 ani. Cealalta fotografie era alb-negru, singurul cadru pe care il acceptasera comunistii polonezi pentru circulatia imaginii lui Ioan Paul al II-lea in acele vremuri.

In Piata San Pietro, o tanara avocata, de 26 de ani, statea pe jos, asezata pe un sal. Venise de la Florenta si statea la coada de 12 ore pentru a-si lua ramas bun. Era insotita de prietenul ei, de 26 de ani, care lucreaza la o banca florentina. Si inca nu e vineri!

adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO