Politică externă

Rusii spun ca au descoperit spioni britanici

24.01.2006, 21:42 26

O disputa diplomatica a izbucnit ieri intre Rusia si Marea Britanie dupa ce autoritatile de la Moscova au acuzat patru diplomati britanici ca au intreprins o actiune de spionaj pe teritoriul sau folosind un dispozitiv electronic de ultima generatie ascuns intr-o piatra dintr-un parc moscovit pentru a transfera informatii secrete.

Serviciile speciale ruse (FSB - descendentul mai cunoscutului KGB) au dat publicitatii un comunicat in care precizeaza ca cei patru diplomati britanici au intretinut relatii cu diferite organizatii nonguvernamentale ruse, carora le-au sponsorizat actiunile.

Un purtator de cuvant al FSB, Serghei Ignatcenco, a prezentat si modul in care se desfasura transferul de date, precizand ca "agentii inregistrau sau luau informatiile din dispozitivul respectiv trecand pe la cativa metri distanta si avand asupra lor un palmtop". "Intai ne-am gandit ca este vorba despre o ascunzatoare clasica aflata sub piatra, dar, dupa examinare, specialistii nostri au descoperit ca in aceasta era amplasat un dispozitiv electronic", a adaugat purtatorul de cuvant al FSB. El a mai aratat si ca aparatul folosit putea primi si transmite informatii catre un palmtop aflat o la distanta de pana la 20 de metri. De asemenea, se pare ca serviciile secrete ruse ar fi arestat si un cetatean rus care ar fi recunoscut la interogatoriu ca este implicat in activitati de spionaj in favoarea Marii Britanii. Reprezentantii FSB considera ca situatia celor patru diplomati britanici acuzati de spionaj trebuie decisa la nivel politic.

Postul moscovit de televiziune Rossia a anuntat si numele celor patru diplomati britanici acuzati de spionaj, acestia fiind Marc Doe, secretar II, doi secretari-arhivari, Chris Peart si respectiv Andrew Fleming, si "reprezentantul oficial al serviciilor britanice de informatii in Rusia, Paul Crompton". Potrivit televiziunii ruse, Doe ar fi luat piatra ce ascundea corespondenta electronica, intrucat acest dispozitiv nu mai functiona. De asemenea, Doe este suspectat si pentru faptul ca a virat mai multe zeci de mii de lire catre doua ONG-uri rusesti, Comitetul Helsinki din Moscova si fondului Eurasia pentru scoaterea unor publicatii cu tiraj mic. Mai multe organizatii non-guvernamentale ruse sunt acuzate de autoritatile de la Kremlin ca intreprind actiuni ostile intereselor Rusiei. Un alt purtator de cuvant al FSB, Diana Shemyakina, a precizat ca din cele cateva mii de ONG-uri care activeaza in Rusia, doar 92 sunt inregistrate la Ministerul Justitiei, cele mai multe organizatii fiind finantate de catre guvernul american si aliatii sai din cadrul NATO. Reprezentantii FSB sustin ca i s-a comunicat deja sefului serviciilor secrete britanice ca actiunile de spionaj desfasurate pe teritoriul Rusiei prin intermediul acestor ONG-uri sunt "inacceptabile".

Reprezentantii mai multor organizatii care se ocupa cu promovarea drepturilor omului in Rusia au pus acest scandal pe seama ultimelor demersuri ale autoritatilor de a limita activitatea acestor fundatii. "Consider ca aceasta campanie impotriva organizatiilor non-guvernamentale este orchestrata de sus si include si folosirea posturilor de televiziune", a spus Ludmila Alexeyeva, conducatoarea Comitetului Helsinki de la Moscova. "Am senzatia de deja vu din perioada sovietica", a adaugat ea.

Recent, presedintele Vladimir Putin, care este la randul sau fost agent KGB, a declarat ca puterile occidentale folosesc aceste organizatii non-guvernamentale ca instrumente politice pentru a genera instabilitate politica de genul celeia care a afectat Ucraina in decembrie 2004 in timpul "Revolutiei Portocalii".

Ministrul britanic de externe, Jack Straw, s-a declarat "ingrijorat si surprins" de aceste acuzatii formulate de partea rusa. Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Londra a precizat ca toate finantarile oferite organizatiilor non-guvernamentale ruse au fost facute in mod transparent. "Este cunoscut faptul ca Guvernul britanic a sustinut financiar proiectele unor organizatii neguvernamentale ruse in domeniul drepturilor omului si societatii civile. Insa acordam acest ajutor intr-un mod transparent si cu scopul de a facilita dezvoltarea unei societati civile care sa functioneze corect in Rusia", a aratat un purtator de cuvant al diplomatiei britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO