Politică externă

Silvio Berlusconi i-ar ierta pe evazionisti

24.12.2002, 00:00 12

Anul trecut, premierul italian Silvio Berlusconi a oferit fiecarei familii italiene un calculator pentru euro. De aceasta data, propune o amnistie fiscala, care vizeaza douasprezece taxe si impozite, se arata in cea mai recenta editie a cotidianului francez Le Monde.
Cu conditia platii unei sume fixe, in general putin importanta, administratia trage o linie definitiva sub trecutul celor care au fraudat fiscul. Aceste masuri, deja aprobate de Senat, fac parte din legea bugetara pe care Camera Deputatilor o examineaza in regim de urgenta. Majoritatea doreste adoptarea sa inainte de Craciun, in timp ce opozitia incearca sa amane votul.
Amnistia fiscala ar trebui sa-i vizeze pe toti cei care au comis fraude. De la abonamentul TV, unde va fi suficient, de exemplu, sa se plateasca 10 euro pentru fiecare an neplatit si sa se regleze astfel definitiv problema, la vigneta auto, trecand prin impozitele locale, taxa aplicata donatiilor si succesiunilor, cea pentru deseurile menajere si cea pe imobile, fara a uita infractiunile comise in privinta afisajului electoral. Atentia se concentreaza, insa, indeosebi asupra impozitului pe venit.
Orice contencios aflat in curs cu administratia fiscala, orice rectificare pentru ultimii cinci ani - dincolo de care exista prescriptie - vor putea fi sterse. Va fi suficient, in acest scop, sa se plateasca o majorare forfetara de 18% la impozitele varsate in fiecare an din perioada 1997-2002. Acest procentaj va putea fi diminuat la 16%, sau chiar la 13%, daca plata luata in calcul a depasit 10.000 sau 20.000 euro.
Oficialii promit ca procedura este dintre cele mai simple. O declaratie facuta la administratie, prin posta sau Internet, va fi suficienta pentru a corecta ultima foaie de impozit si a indeparta, astfel, orice risc de control.
Ministrul Economiei, Giulio Tremonti, care jurase ca nu va recurge niciodata la o amnistie fiscala, a facut din ea, in acest an, un pilon al proiectului sau de buget. Silvio Berlusconi, care citeaza sondaje de opinie, se arata increzator: "60% dintre italieni o apreciaza", afirma el. Este posibil ca cetatenii sa fi inteles ca, in conjunctura actuala, amnistia este singura cale pentru a continua reforma fiscalitatii.
Guvernul spera sa incaseze in urma aplicarii acestor masuri o suma de opt miliarde de euro, au anuntat oficialitatile.
Si Guvernul geman condus de Gerhard Schroder a propus o amnistie fiscala, parte a unui amplu proiect de reforma a fiscalitatii, pentru a-i incuraja pe germani sa-si repatrieze averile nedeclarate detinute in bancile din strainatate. Guvernul a mai propus si aplicarea unei taxe unice pentru veniturile din dobanzi de 25%, dela 30 - 48% in prezent. Schroder si-a fixat ca obiectiv intoarcerea in Germania a 100 de milioane de euro, o treime din suma totala a economiilor germane din strainatate, estimata la 300 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO