Politică externă

Statele membre ale UE si-au trimis artilerie grea la Comisia Europeana

05.08.2004, 00:00 7

Aproape toate tarile membre ale Uniunii Europene i-au anuntat pe aceia care le vor reprezenta in cadrul Comisiei Europene. Citind lista lor (21 desemnati. din totalul celor 25), se observa ca aproape jumatate sunt fosti premieri sau detinatori ai celor mai importante portofolii, recte ministere de externe sau de finante. Sunt deja trei fosti premieri (ai Portugaliei, Cehiei si Estoniei), trei fosti ministri de externe (din Austria, Belgia si Ungaria) si trei de finante (Irlanda, Lituania si Cipru). Ceilalti au fost la randul lor ministri sau cel putin consilieri guvernamentali pe probleme economice.
O prima remarca a componentei Comisiei Europne arata ca fiecare tara doreste sa impuna prin figurile inzestrate cu "voci" puternice argumentele lor in dezbaterea privind soarta Uniunii.
O a doua remarca este ca se politizeaza mult structura Comisiei. Daca pana acum puteau fi numarati pe degete reprezentantii care avusesera inalte functii guvernamentale in tara de origine (Romano Prodi venea doar din functia de fost premier italian), acum vor fi dezbteri asemanatoare cu sedintele de guvern. Problema este ca aceasta Comisie nu va mai putea fi considerata ca "apolitica", un instrument birocratic care promoveaza deciziile Consiliului European (forumul suprem de decizie al Uniunii, la care participa fie premierii, fie presedintii de tara - dupa cum le este Constitutia - oricum, este vorba despre cea mai puternica voce in domeniul legislativ si executiv din tarile respective).
Mai este posibil ca data fiind o astfel de componenta, Comisia insasi sa devina un loc in care vor fi auzite curentele de opinie, in primul rand, din capitalele pe care le reprezinta comisarii. Or, in acest moment, Uniunea Europeana are, ne amintim aproape la fiecare reuniune a Consiliului European, un cor pe mai multe voci, dintre care unele au statut de solist. Avem duetul franco-german, la care se armonizeaza, mai nou, si Spania, avem solo-ul britanic, sustinut in ritm - cel putin in cateva ocazii de nou-venitele in Uniunea Europeana, tarile estice.
In aceste conditii este important cum anume vor colabora comisarii, cum anume vor fi coordonati de Durao Barroso.
Un prim semn se va ivi in urmatoarele doua saptamani, cand vor avea loc negocierile pentru posturile de comisari (fiecare tara are un reprezentant, pe care si-l desemneaza de acasa, dar portofoliul se obtine prin negocieri, conduse de catre presedintele Comisiei Europene). Cele mai ravnite sunt, evident, posturile economice (mai ales cel pentru concurenta sau cel pentru comert), pentru care Germania, Franta si Marea Britanie au emis pretentii pe tonuri aproape amenintatoare. Asta, poate, l-a determinat pe noul presedinte al Comsiei Europene, el insusi plecat din functia de premier al Portugaliei, este vorba despre Jose Manuel Durao Barroso, sa afirme ca numai el este cel care imparte functiile de comisar. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO