Politică externă

Statele Unite sunt amenintate din nou de teroristi

15.03.2005, 00:00 11


Principalul aliat al retelei Al Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, pregateste atacarea Statelor Unite, tintele pe care le-ar avea in vedere fiind sali de teatru, restaurante si scoli.


Informatiile au circulat, dupa cum informeaza revista Time, in buletinele agentiilor de securitate care sunt trimise la Casa Alba, insa intentiile lui al-Zarqawi nu au fost confirmate oficial de catre administratia americana.


Consilierul pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba, Stephen Hadley, a spus insa ca autoritatile americane sunt de parere ca relatia dintre al-Zarqawi si Al- Qaida este mai prolifica decat oricand.


Teatrele, scolile si restaurantele au fost, sustine Hadley, principalele tinte vizate de Al-Qaida.


Publicatia citata sustine ca informatiile au la origine interogatorii la care au fost supusi colaboratori ai teroristului de origine iordaniana care se afla la baza celor mai sangeroase atacuri de pe teritoriul irakian. Colaboratorii lui al-Zarqawi sustin ca teroristul ar avea posibilitatea obtinerii unei vize prin intermediul careia el personal sa patrunda pe teritoriul Statelor Unite.


Amenintarile la adresa SUA nu contenesc. Mai multi responsabili ai Al-Qaida, ca si al-Zarqawi, au emis mesaje prin care au pastrat intacte avertismentele la adresa populatiei americane. In vara anului trecut, de pilda, se vorbea cu insistenta in presa americana despre planurile Al-Qaida de a ataca, in plina campanie electorala pentru alegerea presedintelui de la Casa Alba, conventiile celor doua partide competitoare americane.


Este vorba despre lunile iulie si august, cand au avut loc conventia democrata si, respectiv, cea republicana, unde s-au adunat mii de oameni. La momentul respectiv, serviciile secrete americane au vorbit despre amenintari reale, ingrijorand opinia publica americana. De aceea, si masurile de securitate au fost deosebite, mii de agenti si politisti fiind trimisi la Chicago si apoi la New York, circulatia fiind interzisa pe zone consi-derabile ca distanta, in preajma sediilor care gazduiau intrunirile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO