Politică externă

Strans cu usa, Bush promite reforme la FBI si CIA

14.04.2004, 00:00 9



Presedintele american, George W. Bush, a declarat luni ca sistemul agentiilor de securitate americane va face obiectul unor reforme majore. Potrivit Reuters, Bush a spus ca reforma este absolut necesara pentru a corija slabiciunile de care serviciile de informatii, in special CIA si FBI, au dat dovada inaintea atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, soldate cu 3.000 de morti.



Agentiile de securitate sunt acuzate ca nu au reusit sa centralizeze informatiile intrucat nu au comunicat si nu au facut schimburi de informatii. Comisia independenta instituita anul trecut pentru cercetarea evanimentelor de la 11 septembrie ii va audia in aceasta saptamana pe procurorul general american, John Ashcroft, pe predecesorul acestuia, Janet Reno, si pe fostii directori FBI Louis Freeh si Thomas Pickard. Ei urmeaza unei lungi liste de audieri din cadrul actualei administratii. Ultima care a depus marturie sub juramant in fata comisiei a fost Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de securitate a lui George W. Bush. Audierile intervin intr-un context dificil pentru presedintele republican acuzat de democrati si de fostul coordonator pentru antiterorism al Casei Albe Richard Clarke, ca a neglijat amenintarea terorista in perioada premergatoare atentatelor de la 11 septembrie. Acuzatorii aduc in sprijinul afirmatiilor lor un memorandum din 6 august 2001, referitor la activitatile Al-Qaida, care, spun ei, ar fi trebuit sa puna in garda Casa Alba in legatura cu intentiile teroristilor. Documentul, publicat saptamana trecuta la insistentele comisiei de ancheta se numeste "Ben Laden este hotarat sa atace Statele Unite" Condoleezza Rice, a declarat, in timpul audierii desfasurate saptamana trecuta, ca administratia americana nu dispunea, inainte de atentate, de informatii precise referitoare la locul si natura atacurilor teroriste. George W. Bush a insista in mai multe randuri ca raportul primit la 6 august 2001 nu continea informatii precise privind un atac terorist. "Sunt sigur ca daca serviciile de informatii ar fi gasit o referire directa la un atac, as fi fost informat", a spus liderul de la Casa Alba. Insa Bob Kerrey, membru al Comisiei 11 septembrie a afirmat intr-un editorial publicat in New York Times: "Nu am gasit dovezi care sa arate ca agentiile de informatii primisera ordinul clar de a-l informa pe presedinte in legatura cu eforturile acestora de a elimina celulele Al-Qaida din Statele Unite".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO