Politică externă

Studentii francezi, pe baricade impotriva noului contract de munca

15.03.2006, 00:00 17

Franta a fost cuprinsa de un amplu val de proteste al studentimii indreptat impotriva noii legi a contractului de munca initiate de Guvern, in universitatile franceze petrecandu-se scene care amintesc de revolta din mai 1968.

Culmea rabufnirilor violente a reprezentat-o ocuparea de catre studenti timp de trei zile a Sorbonei, care a fost evacuata doar dupa interventia in forta a jandarmilor.

Propunerea legislativa a cabinetului Villepin, care va permite angajatorilor sa concedieze mult mai usor angajatii sub 26 de ani si care au mai putin de doi ani vechime in munca, a fost adoptata saptamana trecuta de catre Adunarea Nationala Franceza, in ciuda opozitiei fortelor de stanga.

Mai bine de jumatate din cele 88 de universitati franceze sunt in momentul de fata inchise, dupa ce studentii au votat in proportii covarsitoare pentru declansarea grevei si au anuntat ca nu sunt dispusi sa dialogheze cu Guvernul pana ce legea nu va fi retrasa. Ei considera ca prevederile acestei initiative legislative sunt discriminatorii si vor da posibili-tatea angajatorilor sa dea afara in mod abuziv angajatii tineri.

De partea cealalta, premierul Dominique de Villepin argumenteaza ca noua lege va incuraja companiile sa faca noi angajari, indeosebi din randul tinerilor, tocmai pentru ca vor fi mai sigure ca ii vor putea disponibiliza usor in caz de necesitate. El spune ca una din plangerile constante ale mediului de afaceri francez este legata de legislatia muncii care ingradeste prea mult drepturile angajatorilor de a face disponibilizari, descuranjandu-i practic sa creeze noi locuri de munca. In opinia lui Villepin, aceasta lege va duce la reducerea somajului din randul tinerilor, care se situeaza in momentul de fata la peste 20%, insa in unele suburbii ale marilor aglomerari urbane atinge pana la 50% din tineri.

Lipsa unui loc de munca a fost una din cauzele majore ale izbucnirilor violente din orasele franceze de la sfarsitul anului trecut, cand mii de masini si zeci de cladiri publice au fost incendiate de tinerii protestatari. Introducerea noului contract de munca face parte dintr-un pachet de masuri menit, in viziunea Guvernului, sa imbunatateasca nivelul de trai al tinerilor francezi, indeosebi al celor mai putin calificati, care isi gasesc cu dificultate un loc de munca.

Intreaga disputa l-a costat deja foarte scump din punct de vedere politic pe premierul de Villepin, popularitatea acestuia fiind in cadere libera in sondajele de opinie. Deoarece de Villepin este cunoscut ca fiind protejatul presedintelui Chirac si prima sa optiune pentru succesiune la alegerile prezidentiale de anul viitor, se pare ca pozitia acestuia din fruntea Guvernului nu este amenintata deocamdata. Cu toate acestea, sansele primului-ministru, care este in functie de abia 10 luni, de a se prezenta ca un concurent credibil la viitorul scrutin prezidential sunt in buna masura compromise.

Cel mai grav pentru de Villepin este in momentul de fata faptul ca nu are nicio posibilitate de a iesi din aceasta poveste cu fata curata. Daca sustine in continuare legea in fata crescande-i nemultumiri populare - saptamana aceasta fiind anuntate mari mitinguri nu doar ale studentilor, ci si ale opozitiei de stanga si ale sindicatelor - si mai ales daca aceasta nemultumire imbraca forme violente, premierul isi va continua prabusirea in sondaje. Daca da inapoi in fata presiunilor strazii, atunci va fi catalogat drept lipsit de fermitate si va pierde mai ales in ochii propriilor suporteri. Este deci un risc politic pe care de Villepin si l-a asumat in mod constient si in care singurul sau sprijin este presedintele Chirac, cel care s-a pronuntat in mod public in favoarea legii. Chirac este insa un lider la apus de cariera, care nici nu este prea bine vazut de catre electoratul francez.

In schimb, principalul concurent al lui de Villepin pentru voturile dreptei, ministrul de interne Nicolas Sarkozy, a avut mare grija sa pastreze o oarecare distanta fata de aceasta chestiune si sa-l lase pe premier sa suporte toate costurile politice ale adoptarii unei masuri nepopulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels