Politică externă

Tarile fostului Pact de la Varsovia, in deriva europeana

10.08.2006, 19:42 95

Tarile fostului bloc comunist, fie ca s-au integrat, fie ca sunt in cursul procesului de integrare in Uniunea Europeana, trec printr-o faza de convulsii interne, dovedind ca procesul de rupere de trecutul comunist nu este inca incheiat, este concluzia unui articol publicat ieri in International Herald Tribune (IHT).
Printre efectele perverse ale destramarii fostei Uniuni Sovietice IHT enumera tranzitia lunga de la o economie centralizata la una de piata si schimbarea de sistem politic, democratia luand incet locul totalitarismului.
Schimbarile sunt lente si ele par ca nu s-au incheiat, exemplul cel mai concludent fiind esecul "revolutiei portocalii" din Ucraina. Saptamana trecuta presedintele prooccidental Viktor Iuscenko a trebuit sa-l numeasca prim-ministru pe rivalul sau politic Viktor Ianukovici, liderul unui partid cu orientare prorusa. Energia eliberata la sfarsitul lui 2004 prin victoria lui Iuscenko in alegerile prezidentiale s-a estompat acum, iar analistii cred ca, in Ucraina va avea loc un proces de orientare catre Rusia. Primul semnal in acest sens a fost dat: referendumul in vederea posibilei aderari a Ucrainei la NATO nu va putea fi organizat decat, cel mai devreme, in 2008.
Analistii internationali considera ca situatia este dificila si pentru celelalte opt tari semnatare ale Pactului de la Varsovia care au intrat in UE in 2004 sau sunt pe punctul de a o face in 2007.
In Polonia, gemenii Kaczynski, Lech presedinte si Jaroslaw prim-ministru, sunt pe punctul de a incheia conturile cu trecutul comunist, dar o fac intr-o maniera extrem de controversata: ei considera ca UE este mult prea liberala in ceea ce priveste valorile promovate.
Coalitia la guvernamant in Polonia este una ultranationalista, unele dintre obiectivele declarate fiind reintroducerea pedepsei cu moartea, reducerea drepturilor de manifestare si exprimare ale homosexualilor si implicarea sporita a statului in activitatea economica, scrie IHT.
De altfel, cu cateva saptamani in urma a existat un schimb de replici intre guvernele de la Varsovia si Tel-Aviv pe tema numirii in postul de ministru al culturii a unui membru al unui partid de extrema dreapta, pe care Israelul il acuza ca este antisemit. Situatia Slovaciei nu difera prea mult de cea a Poloniei, guvernul condus de Robert Fico, numit cu doar o saptamana in urma, are in componenta membri ai Partidului National Slovac, condus de Jan Slota si orientat catre extrema dreapta xenofoba, si ai Miscarii pentru o Slovacie Democrata, conduse de Vladimir Meciar. Meciar este fost prim-ministru al Slovaciei, pe vremea guvernului sau fiind semnalate incalcari ale libertatii presei. Cu toate ca Slovacia a fost laudata pentru progresele economice infaptuite de UE, populatia i-a ales pe socialisti si nationalisti pentru formarea guvernului, acestia anuntand o continuare mult mai lenta a reformelor.
In Cehia, toate guvernele de pana acum au fost "discreditate" de scandaluri de coruptie de mare amploare, iar in situatia de acum, la doua luni dupa alegerile parlamentare, socialistii si conservatorii nu reusesc sa formeze o coalitie, desi cele doua grupari au obtinut acelasi numar de reprezentanti in Parlament si sustin aceleasi reforme pentru viitor.
Tarile baltice, Estonia, Letonia si Lituania, sunt lovite de o instabilitate politica pronuntata, la fiecare an aproape schimbandu-se guvernul. In Lituania, nu mai devreme de luna trecuta, guvernul si-a dat demisia in urma unui urias scandal de coruptie.
In ceea ce priveste situatia Bulgariei si a Romaniei, expertii internationali cred ca exista probleme grave, mai ales in sistemul judiciar, unde cazurile de coruptie si de implicare a politicului in actele judecatoresti sunt practici des intalnite. Bulgaria este privita si ca o tara in care traficul de "carne vie" si droguri aduce profituri insemnate mafiei locale, nu rare fiind cazurile reglarilor de conturi prin asasinate in centrele oraselor.
Multe dintre problemele tarilor din fostul bloc comunist sunt date de lipsa traditiei sistemului democratic, arata IHT. Unele dintre ele si-au obtinut independenta tarziu sau si-au realizat statul unitar tarziu. Acest lucru a avut consecinte nefaste asupra economiei, desi aceste tari au o rata de crestere economica mult superioara restului membrilor UE.
Polonia si Slovacia, spre exemplu, se confrunta cu o rata mare a somajului, 18% dintre polonezi neavand un loc de munca, in aceeasi situatie gasindu-se 16% dintre slovaci.
Alte tari au acum probleme datorita modului defectuos in care si-au negociat intrarea in UE. Ele s-au luptat pentru perfectionarea sistemului economiei de piata si adaptarea propriilor legi la legislatia europeana. Facand aceasta, au neglijat edificarea institutiilor publice, mai ales in ceea ce priveste independenta justitiei, a serviciilor publice si construirea de partide politice puternice, pe structuri doctrinare.
Analistii internationali conchid ca in cazul proliferarii unui astfel de management al tarii, adevarata revolutie europeana si indepartarea de trecutul comunist vor ramane la fel de neimplinite precum in cazul "revolutiei portocalii" esuate in Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO