Politică externă

Veteranii de razboi trec de partea lui Bush si il ataca pe Kerry

23.08.2004, 00:00 15

Cu doua luni si jumatate inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite staff-urile de campanie ale lui John Kerry si George W. Bush s-au lansat in campanii necrutatoare de discreditare a adversarului. Dar atacurile au uneori un efect nescontat. Unul dintre consilierii lui George W. Bush a fost obligat la sfarsitul saptamanii sa paraseasca echipa de campanie a acestuia dupa aparitia sa intr-un spot publicitar anti-Kerry. Este vorba de o disputa mai veche, legata de trecutul de erou in razboiul din Vietnam a candidatului democrat. Kerry se lauda peste tot cu acest statut pentru a arata diferenta dintre el si Bush, care nu si-a dus la capat serviciul militar si a facut, spun democratii, tot ce i-a stat in putinta pentru a nu fi trimis in Vietnam. De aproape doua saptamani insa un spot publicitar televizat care apartine unei organizatii de veterani de razboi il acuza pe Kerry ca a mintit in privinta ranilor pe care le-a suferit in razboi si ca si-a exagerat eroismul in fata inamicului. De la difuzarea spotului Kerry a pierdut aproape 3% in intentiile de vot. Democratii au depus o plangere la Comisia Electorala Federala, insarcinata cu supravegherea procesului electoral in care acuza organizatia de veterani Swift Boat Veterans for Truth ca a incalcat legea "prin difuzarea unor spoturi electorale inexacte care au fost coordonate ilegal de echipa de campanie a tandemului Bush-Cheney". Organizatiile de veterani nu au voie in SUA sa faca campanie electorala unul candidat sau altul. Responsabilii campaniei electorale a lui George W. Bush a calificat plangerea drept "ridicola", spunand ca nu au nici o legatura cu respectiva organizatie. Situatia a luat o intorsatura neasteptata dupa ce s-a aflat ca unul dintre consilierii lui Bush, Ken Cordier, fost colonel de aviatie, este si el implicat in campania veteranilor. Cordier care facea parte dintr-o comisie de planificarea a campaniei lui Bush a trebuit sa demisioneze. Ken Cordier apare intr-un nou spot al aceleiasi organizatii de veterani, difuzat pe internet, in care se spune ca Kerry i-ar fi acuzat pe soldatii americani de "crime de razboi", tradandu-le trecutul. "Cum am mai putea sa-i fim loiali?", se intreaba Cordier. Un alt veteran al razboiului din Vietnam, Pal Galanti sustine ca democratul Kerry a tradat tara oferind inamicului informatii pe care alti soldati nu le-au dat nici sub tortura.
Inca de la primele atacuri ale organizatiei de veterani, Kerry i-a cerut lui Bush sa se delimiteze de aceste atacuri. Bush nu a facut-o explicit, dar a spus in urma cu doua saptamani ca Kery are de ce sa se mandreasca cu trecutul sau in Vietnam.
Kerry a luptat in Vietnam, iar intre 1968-1969 a comandat o patrula in delta fluviului Mekong. A primit mai multe medalii intre care Silver Star (pentru actiuni riscante), Bronze Star (pentru ca si-a salvat un camarad sub tirul inamic) si de trei ori medalia Purple Heart (pentru ranile suferite). Kerry este acuzat de veterani ca minte in legatura cu bravurile sale pe front si ca, la intoarcere a denuntat razboiul, tradandu-si camarazii. Bunaoara, unul dintre acuzatori, fostul locotenent Larry Thurlow sustine in spotul incriminat de democrati ca in data de 13 martie 1969, in zona unde se aflau el si Kerry nu au fost inregistrate tiruri inamice. La acea data Kerry primise o medalie pentru curaj. The Washington Post a obtinut saptamana trecuta o copie a dosarului militar lui Larry Thurlow din care reiese ca trupele americane au fost atacate la 13 martie. Mai mult, nu doar Kerry a primit o medalie ci insasi Thurlow care  salvase viata unuia dintre camarazi. Veteranii au devenit din acuzatori acuzati. Impresia ca atacul impotriva lui Kerry este orchestrat de oamenii actualului presedinte devine o certitudine pentru multi americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO