Politică

Posibila colaborare PNL-PSD, obstructionata de cota unica?

Posibila colaborare PNL-PSD, obstructionata de cota unica?

Bogdan Olteanu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor: Lucrurile sunt complicate, numai Dumnezeu stie ce va fi dupa alegerile generale. (...) In privinta alegerilor locale, spre deosebire de acum patru ani, cand filialelor (PNL - n.n.) li s-a interzis colaborarea cu PSD, acum li se va da mana libera sa faca orice aliante vor. Cred ca va fi un mozaic.

29.02.2008, 19:56 16

Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) afirma ca PSD este deschis la negocieri in privinta mentinerii cotei unice de impozitare, dar secretarul general al PSD, Titus Corlatean, spune ca social-democratii fac propriile simulari in privinta impozitarii.
"Mentinerea cotei unice de impozitare este o conditie esentiala (pentru participarea PNL intr-o viitoare guvernare - n.n.). Dar, din stiinta mea, PSD este deschis la negocieri pe aceasta tema", a declarat, ieri, pentru ZF Bogdan Olteanu, comentand ipoteza unei colaborari post-electorale cu social-democratii.
Secretarul general al PSD Titus Corlatean spune ca intre PSD si PNL nu a fost abordat acest subiect. "In acest moment specialistii partidului fac propriile evaluari si cantaresc consecintele unei necesare diferentieri de impozitare", dar nu avem, cum se spune, produsul final. Lucrurile sunt complicate, pentru ca suntem un partid de stanga. In aceeasi vreme nu suntem nerealisti astfel incat sa nu stim ca mediul de afaceri trebuie sprijinit", afirma Corlatean.
Problema ramane importanta, pentru ca cele doua partide, in ciuda colaborarii parlamentare din ultima vreme - croita mai degraba pentru izolarea partidului proprezidential PD-L -, sunt despartite de filosofia fiscala, liberalii sustinand cota unica de impozitare cu orice pret, in vreme ce social-democratii ar dori revenirea la impozitarea progresiva. "Oricum lucrurile sunt complicate, numai Dumnezeu stie ce va fi dupa alegeri", afirma Bogdan Olteanu. Pe de alta parte, el admite ca o colaborare cu PD-L ar fi mai fireasca, dar spune ca reinodarea relatiei este imposibila din cauza presedintelui Traian Basescu.
"Cu PD-L nu avem nimic", afirma Olteanu. Cum va arata lupta electorala dintre doua partide PNL si PD-L, rupte din acelasi trunchi si cu filosofii, cel putin deocamdata, apropiate in ceea ce priveste actul de guvernare? "Depinde de cine va face programul PD-L. Daca il va face Adriean Videanu, e clar ca programele vor fi foarte apropiate, iar in documentul lor cota unica va fi mentinuta. Daca il va face Theodor Stolojan, acesta va fi mai conservator - oricum in urma cu patru ani ne-am chinuit cateva luni sa-l facem pe Stolojan sa accepte in programul de guvernare al Aliantei PNL-PD cota unica de impozitare", sustine Olteanu.
Discutii preliminare despre o viitoare colaborare liberalo-social-democrata au fost recunoscute de liderii ambelor partide - dar problema nu se va pune doar pentru alegerile generale, cat pentru cele locale.
Miercuri seara, la Dolj, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, si presedintele Camerei au fost intrebati de liberalii din judet cu cine ar trebui sa se alieze dupa alegeri. Raspunsul a venit aproape natural de la Mihai Voicu: "Cred ca, totusi, PD-L va ramane singur, deoarece, dupa cum vedeti, niciun partid nu se inghesuie sa faca aliante cu ei".
Olteanu spune ca, spre deosebire de acum patru ani, cand filialelor li s-a interzis la locale colaborarea cu PSD, acum li se va da mana libera sa faca orice aliante vor. "Cred ca va fi un mozaic", crede Olteanu.
Sunt posibile, asadar, la nivel local, aliante cu PSD, cu PD-L sau cu oricare alt partid.
Ca lucrurile in teritoriu nu stau intotdeauna asa cum sunt ele la centru o arata situatia de la Alba, unde pentru Consiliul judetean, PNL va merge cu PD-L (seful filialei, Teodor Atanasiu, avand bune relatii cu PD-L-ul local), in vreme ce, la Cluj, este posibila o alianta intre PD si PSD - intrucat liderii celor doua filiale colaboreaza bine chiar daca vor fi adversari in alegeri.
Insa si in privinta localelor raman inca semne de intrebare, intrucat nu se stie daca ele vor fi organizate odata cu generalele si cum vor fi alesi presedintii Consiliilor judetene.
Potrivit lui Olteanu, un argument in plus pentru organizarea lor simultana o reprezinta cererea PSD ca sefii Consiliilor judetene sa fie alesi uninominal, asa cum vor fi alesi o parte a parlamentarilor, in urma consensului survenit asupra modificarii legii alegerilor generale. "Daca tot alergam pe toate culoarele, macar sa alergam toti odata", spune Olteanu.
Ideea organizarii simultane a alegerilor pare sa intruneasca consensul - dar o decizie nu este luata. PSD spune ca ar merge si pana la demiterea Gu-vernului, proces care sa deschida calea spre anticipate si organizarea simultana a alegerilor. Are aceasta posibilitate, intrucat, in urma cu cateva zile, PD-L a depus o motiune de cenzura. PSD spune ca o va vota doar daca va primi garantia presedintelui Basescu ca acest pas va conduce spre anticipate. Se teme PNL ca Guvernul va cadea cu o luna inaintea summit-ului NATO de la Bucuresti din aprilie? "Nu este nicio nenorocire. Cehia nu a avut guvern luni bune, Belgia la fel si nu s-a intamplat nimic", crede Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO