Politică

Povara amurgului la PNTCD si Actiunea Populara

05.07.2004, 00:00 11

Doua dintre formatiunile conduse de politicieni care s-au aflat la guvernare intre 1996-2000 trec prin momente grele. PNTCD si Actiunea Populara, conduse de Victor Ciorbea si Emil Constantinescu, au avut intruniri care ilstreaza ca la orizontul lor nu stau vremuri mai bune.
PNTCD a convocat cele mai inalte foruri de conducere ale formatiunii pentru ca Victor Ciorbea sa-si dea demisia din functia de presedinte. Acesta a anuntat ca isi depune mandatul, impreuna cu Delegatia permanenta - organism care asigura conducerea executiva a PNTCD intre congrese.
Ca atare, era nevoie de convocarea unui congres, care s-a stabilit ca se va reuni la inceputul lunii august. Numai ca, depunerea demisiei de catre Victor Ciorbea a fost interpretata diferit. Ion Diaconescu, fostul lider al taranistilor in perioada in care partidul s-a aflat la guvernare, a fost de parere ca gestul lui Ciorbea il consacra in fruntea PNTCD pana la momentul congresului. Un alt lider al acestei formatiuni, Ion Diaconescu, a interpretat demisia lui Ciorbea ca fiind functionala din momentul in care si-a inaintat-o. Abia a doua zi, Ciorbea a anuntat ca pana la congresul din august ii deleaga toate atributiile de conducere si reprezentare lui Gheorghe Ciuhandu, liderul PNTCD de la Timisoara, cel care a pastrat pe harta politica a tarii sigla formatiunii istorice. Ciuhandu este primarul de Timisoara, cu mandat din primul tur castigat si cu o reprezentare ampla a ormatiunii in consiliile municipal si judetean din regiune. Ciorbea a spus ca isi asuma intregul esec din alegeri si in exclusivitate.
La fel a facut si Vasile Lupu, autorul legii de rstituire a pamanturilor si a padurilor, o alta figura emblematica pentru guvernarea dintre 96 si 2000. Dl. Lupu, care a candidat la functia de primar al Iasului, anuntase ca, daca nu va intruni 5% din voturile iesenilor va parasi viata politica. Ieri, Vasile Lupu, care a avut doar 1,7% din sufragiile iesenmilor, a parasit politica. A demisionat din functiile si din partidul din care facea parte, Actiunea Populara, condusa de Emil Constantinescu.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO