Politică

Presa straina comenteaza uimita criza de la Bucuresti

16.05.2007, 19:00 10

Criza politica din Romania are rezervate spatii largi in media europeana, unde au aparut in ultimele zile comentarii care reflecta o situatie neobisnuita in Vest.
"Este cea mai bizara lupta politica din Europa de Est de dupa caderea comunismului, care se apropie de punctul maxim in aceasta saptamana, cand romanii vor fi chemati la referendum pentru demiterea presedintelui Basescu. O lupta politica in care presedintele telefoneaza in mijlocul unei emisiuni televizate in direct, pentru 'a-i face morala' propriului premier, si in care campania murdara dinaintea referendumului pare a ridica politica la inaltimi ametitoare al absurdului", scrie prestigiosul cotidian britanic The Times.
Britanicii au publicat un interviu cu Basescu si un articol in editia online in care vorbesc despre meritele lui Traian Basescu si ale Monicai Macovei in respectarea promisiunilor facute Europei de Romania - "cel mai corupt stat din Uniune".
The Times citeaza declaratiile lui Basescu la adresa Legislativului de la Bucuresti, pe care il acuza ca "a incercat sa influenteze procurorii care ancheteaza numeroase dosare ale politiei referitoare la politicieni importanti".
"Basescu se bucura de sustinere din partea celorlalte guverne din UE - el fiind proeuropean, proatlantic, in favoarea mentinerii trupelor romanesti din Irak si sceptic in ceea ce priveste influenta Rusiei, - se arata in articol -, si priveste cu ostilitate presa romaneasca, din care o parte este sub vraja oligarhilor care il vad ca pe o amenintare".
In comentariul din editia online, jurnalistii de la The Times vorbesc despre riscul pe care si l-au asumat oficialii europeni atunci cand au permis Romaniei si Bulgariei sa adere la UE, fara ca cele doua state sa fi fost pregatite.
"Olli Rehn a creat un precedent prin refuzul de a impune Romaniei si Bulgariei obiective de aderare la fel de riguroase ca cele impuse tarilor care au aderat in 2004, transformand finalizarea reformelor intr-o chestiune de incredere, rasplatita de Traian Basescu", se arata in articol.
Criza politica din Romania poate fi solutionata fie prin victoria presedintelui Traian Basescu la referendumul de sambata, fie prin utilizarea de catre Comisia Europeana a unor parghii puternice in favoarea liderului reformist suspendat, au mai spus britanicii. In cazul in care Bruxellesul va utiliza in mod defectuos aceste mecanisme, atunci viitorul "unuia dintre cele mai sarace colturi din Europa si viitorul extinderii Uniunii Europene sunt sumbre", subliniaza publicatia britanica.
BBC scrie pe site-ul sau despre campania electorala pentru referendum, presarata cu insulte ca "oligarhilor", "betivule", "seful mafiei", "aruncati-i peste bord", care au devenit sloganuri politice.
Numarul 322, care reprezinta numarul parlamentarilor care s-au pronuntat in favoarea suspendarii lui Traian Basescu, este "numarul Diavolului" pentru simpatizantii acestuia, relateaza BBC care aminteste si de cele 322 de tepe instalate intr-un parc din Bucuresti de catre Partidul Democrat.
Majoritatea presei din Romania a abandonat orice pretentie de impartialitate, amplificand in dese situatii violenta mesajelor electorale, comenteaza BBC. De la momentul aderarii la UE, politicienii romani si-au petrecut o buna parte din timp criticandu-se reciproc, iar rabdarea de care da dovada UE in fata crizei politice de la Bucuresti nu pare sa isi gaseasca un echivalent si in Romania, comenteaza BBC.
Criza este mentionata si intr-un articol publicat ieri de agentia americana de presa UPI, in care se vorbeste de mesajul adresat de Regele Mihai I politicienilor, in care acesta le cere sa puna capat actualei situatii politice prin modificarea Constitutiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO