Politică

Prezidentiabilii au dat primul spectacol electoral, eclipsand europarlamentarele

Prezidentiabilii au dat primul spectacol electoral, eclipsand europarlamentarele
11.05.2009, 00:00 19

Presedintele Traian Basescu a venit la lansarea candidatilor PD-L, la Bucuresti, Mircea Geoana, la cei ai PSD, dupa care a dat o fuga la Iasi tot in misiune electorala, in vreme ce PNL l-a lansat pe Crin Antonescu la Brasov, dupa ce vineri liberalii se manifestasera electoral la Bucuresti.

Basescu a venit la manifestarile electorale ale PD-L ca acasa, fara ca nimeni sa-si mai puna vreo secunda problema ca si-ar depasi atributiile constitutionale participand la o manifestare electorala a unui partid politic. Si asta pentru ca la fiecare lansare importanta a partidului din ultimii ani, Basescu a punctat faptul ca este in continuare liderul democrat-liberalilor.
Practic, fostii sai colegi de partid
i-au oferit ocazia sa replice viitorilor sai competitori in cursa prezidentiala, Mircea Geoana si Crin Antonescu, de pe pozitii egale, chiar mai avantajoase, daca este sa te iei dupa numarul membrilor PD-L prezenti sambata la Sala Palatului.
In discursurile de la lansarea candidatilor PSD, respectiv PNL la alegerile europarlamentare, Geoana si Antonescu l-au atacat pe Basescu, afirmand ca indepartarea lui de la Cotroceni este unica sansa a Romaniei.
"Locul unu e pe voturi, nu pentru cine intra primul in campanie", a replicat sambata seful statului, avand in fata 7.000 de membri ai PD-L.
 
Premierul Boc: Am gasit un buget pradat de liberali
La randul sau, premierul Emil Boc si-a concentrat tirul pe problemele economice, afirmand ca dupa alegeri "exista un singur minister, cel al pastrarii locurilor de munca ale romanilor".
"Am gasit un buget pradat de liberali. Fara sa tina cont ca am avut sansa unei cresteri economice, PNL
ne-a lasat un deficit de 5,3% din PIB, ceea ce inseamna iresponsabilitate pe toata linia. UE a declansat mecanismul de deficit excesiv, pentru ca PNL a aplicat politica 'Dupa noi potopul'. Astazi, cand ii mai vedeti pe cei de la PNL ca ne dau lectii, sa le amintiti ceea ce au facut", a spus Emil Boc. PD-L ia tara la greu si o duce la bine, a mai spus premierul.
 
Geoana: Basescu, un fost viitor presedinte
PSD a avut doua menifestatii electorale - una la Bucuresti si alta la Iasi, in ambele fiind lansati candidatii partidului la europarlamentare. Insa accentul a fost pus tot pe viitoarea campanie electorala, iar tinta, Traian Basescu, actualul presedinte.
Potrivit lui Geoana seful statului, Traian Basescu, este "un viitor fost presedinte", intrucat proiectul politic pe care l-a prezentat romanilor, privind un trai bun si prosperitate, a insemnat "o imensa minciuna".
 
PSD: PD-L este prietenul businessurilor mari, nu va lasati inselati
El a sustinut ca a sosit momentul ca PSD sa dea Romaniei un nou proiect politic. Care ar fi acesta?
"Nu va lasati inselati de vocile celor de dreapta, care nu vor binele omului obisnuit, sunt prietenii businessurilor mari, sunt prietenii celor cu afaceri mari, sunt prietenii celor care vor sa scape de criza pe spinarea celor multi", a adaugat Geoana.
Asadar, proiectul lui Geoana ar fi reintoarcerea tarii spre stanga. Numai ca atacurile liderului PSD la adresa dreptei si a PD-L a primit o replica din partea unui important lider democrat-liberal, Vasile Blaga. Daca nu le convine partenerii de guvernare, PSD sa plece din Guvern, a sustinut el.
 
Antonescu: Voi ramane un visator printre contabilii de voturi
Ce vrea si Crin Antonescu? Un for extins de conducere al partidului l-a desemnat sambata la Brasov drept candidatul liberal la prezidentiale. La lansarea lui Antonescu (nu a fost practic o lansare oficiala) nu a participat niciun fost presedinte liberal.
Antonescu a sustinut sambata ca va ajunge presedinte, iar ieri a spus ca Traian Basescu si Mircea Geoana nu trebuie lasati sa ajunga in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru ca nu ar fi o schimbare esentiala de la actualul presedinte la liderul social-democrat.
Ce crede Antonescu despre sine? "Voi ramane un visator printre contabilii de voturi si voi gasi puterea sa raman un om viu printre manechinele politicii", sustine candidatul liberal.
 
Ce le lipseste candidatilor?
 
Singurul lucru care lipseste cu desavarsire din discursurile celor trei politicieni este Europa insasi, desi Basescu, Geoana si Antonescu au vorbit membrilor de partid la lansarea candidaturilor pentru alegerile europene, afirma profesorul Cristian Parvulescu.
"Obsesia Basescu este ceea ce a dominat aceste discursuri, iar personalizarea vietii politice arata ca este vorba despre o lipsa de idei." Sau, cum zicea liderul PSD Mircea Geoana, despre lipsa unui proiect pentru Romania. "Dar nici macar liderul PSD nu are un proiect, un proiect socialist pentru Romania. La noi, toata lumea, inclusiv presa, vorbeste despre esecul european cand nimeni nu explica despre ce este vorba. Daca economia Romaniei a functionat in ultimii ani este tocmai datorita Uniunii Europene. Agricultorii romani nici nu au castigat, asa cum au facut-o polonezii, dar nici nu au pierdut, datorita Uniunii Europene", a spus profesorul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO