Politică

PSD il va boicota pe Basescu daca mai vine neanuntat la Guvern

PSD il va boicota pe Basescu daca mai vine neanuntat la Guvern

Nastase si Vanghelie au devenit varfurile de lance ale PSD impotriva lui Basescu

16.06.2009, 00:00 20

Decizia PSD, partid care isi imparte guvernarea cu PD-L, vine la o zi dupa ce seful statului a anuntat de la Palatul Victoria ca Romania a intrat in recesiune si a cerut ministrilor un plan de reforme pentru adaptarea la cerintele economiei.

"In acest mod nu se va putea continua pe termen lung", a spus si fostul premier Adrian Nastase, care a apreciat ca vizita presedintelui a reprezentat o "actiune de umilire a PSD".
Traian Basescu a replicat insa ieri ca va participa in continuare la sedintele de guvern si a cerut partidelor sa nu ii mai politizeze activitatea, in vreme ce premierul Emil Boc (PD-L) a spus ca PSD a fost informat.
"Seful statului face un apel catre partide si institutii sa lase deoparte orgoliile si interesele de partid si sa colaboreze pentru limitarea efectelor crizei si continuarea reformelor. Presedintele Traian Basescu doreste sa reaminteasca politicienilor interesati, in special celor aflati in campanie electorala, ca a participat la sedinta de guvern ca urmare a invitatiei formulate de primul-ministru al Guvernului Romaniei Emil Boc", se arata intr-un comunicat al presedintiei.
 
Nastase: Parerea mea este ca nu mai putem continua cu PD-L
Fostul premier Adrian Nastase sustine insa ca vizita lui Traian Basescu a reprezentat o actiune de umilire a PSD, care nu a fost informat de aceasta intentie, el apreciind ca nu crede ca in acest mod se va putea continua pe termen lung.
"Mi se pare inadmisibil ca ministrii nostri, si noi ca partid, sa nu fim informati despre intentia eventuala a premierului de a-l invita pe Traian Basescu sa-si tina speech-urile in fata camerelor de televiziune la Guvern. Cred ca este vorba de o actiune de umilire a partenerului de guvernare. Nu cred ca in felul acesta se poate continua pe termen lung", a subliniat Nastase.
Solicitat sa explice ce inseamna ca nu se mai poate continua pe termen lung si daca se refera la iesirea de la guvernare a PSD, Nastase a precizat: "Asta e parerea mea. Dar sigur ca sunt subiectiv, pentru ca ceea ce se intampla confirma pas cu pas ceea ce am spus eu de la inceput despre felul in care se va purta Traian Basescu cu acest guvern de tranzitie".
Nastase a mai adaugat ca vizita lui Traian Basescu la Guvern a fost un fel de conferinta de presa pe care, in loc sa o tina la Cotroceni, a tinut-o la Guvern, luandu-si ca decor Guvernul si a aratat ca i se pare "absolut inadmisibil" acest lucru. El s-a referit la felul in care Traian Basescu a "tintit" spre anumite segmente fara sa tina seama de aspectele concrete.
"Ma refer la Educatie. Traian Basescu stia foarte bine ca au fost taiate in permanenta resursele pentru educatie si ca programa scolara nu putea fi schimbata in mijlocul anului si ca urma in iunie sa fie modificata programa scolara, dar pentru inceputul anului viitor. Aceste chestiuni arata de fapt reaua-credinta a lui Traian Basescu, dar pe mine, oricum, lucrul acesta nu ma mira", a spus Nastase.
El a subliniat ca vizita lui Basescu la Guvern reprezinta "o modalitate de manipulare".
"Daca dorea o discutie cu membrii Guvernului, facea o discutie in care se informa, ca nu cred ca le stie pe toate, de la papadie si Herodot pana la problemele legate de sanatate sau agricultura. Felul asta de a te raporta fara dialog, dand doar sentinte si acuzand public pe stadion pe unii sau altii dintre partenerii de guvernare este incorect", a mai spus Nastase.
Nastase este unul dintre cei mai vocali lideri ai PSD impotriva coalitiei cu PD-L. In PSD circula de la o vreme teoria ca social-democratii ar trebui sa se retraga de la guvernare, ca sa maximizeze sansele la alegerile prezidentiale din toamna ale lui Mircea Geoana. Decizia retragerii de la guvernare este riscanta, spun strategii partidului, pentru ca multi dintre "baronii" locali ai PSD se opun, deoarece ar insemna sa fie deconectati de la resursele bugetare.
Liderul organizatiei de Bucuresti Marian Vanghelie, si el unul dintre liderii care s-au opus la inceput guvernarii alaturi de PD-L, a afirmat ca seful statului a interpretat eronat si mesajele Bancii Nationale a Romaniei. "Banca Nationala spune un lucru, el (Traian Basescu - n.r.) baleteaza si spune altceva", a spus Vanghelie.
Intrebat de ce ministrii PSD nu au protestat in sedinta de duminica fata de prezenta sefului statului, daca nu au fost informati, presedintele PSD Bucuresti a raspuns: "Ieri (duminica - n.r.) nu au replicat ministrii PSD pentru ca au respectat institutia Guvernului".
 
Boc cere social-democratilor sa renunte la orgolii
 
Premierul Emil Boc a explicat ieri ca l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la sedinta de duminica a Guvernului, considerand ca prezenta acestuia la o discutie pe tema programului "Prima casa" este oportuna si a apreciat ca ar trebui alocat mai putin timp pentru "orgolii" legate de acest subiect. "Eu cred ca important este ca toti sa tragem la aceeasi caruta, indiferent unde ne situam in momentul de fata. Eu cred ca e mai putin timp pentru orgolii in momentul de fata si mai multa nevoie de munca si de a aduce fiecare cata stiinta si putere are, sa scoatem tara din aceasta situatie dificila", a spus premierul.
 
Vanghelie: La sase dimineata cautam pe "goagal" despre domnul Herodot
 
Presedintele PSD Bucuresti a cautat luni dimineata la ora sase informatii pe internet despre Herodot, asa cum a sugerat presedintele Traian Basescu in sedinta de guvern de duminica.
"Eu m-am dus acolo ca a zis presedintele." Initial, in fata camerelor de luat vederi, Vanghelie a rostit trei variante de pronuntare pentru Google: "Gogal, goagal, gagal", pentru a o nimeri in cele din urma pe cea corecta. El a afirmat ca, pe langa date legate de salata si papadie, a cautat pe Google informatii despre "domnul Herodot", spunandu-le ziaristilor ca a retinut si perioada in care a trait acesta: 484 - 425 inainte de Hristos. Traian Basescu a fost prezent duminica la inceputul sedintei de Guvern, unde urma sa se discute despre descentralizare, aplicarea programului "Prima casa" si comasarea unor taxe si tarife parafiscale. El a cerut ministrului educatiei Ecaterina Andronescu sa nu scoata sportul din scoli si sa adapteze programa scolara cerintelor economiei, "Nu vreau sa fac niciun fel de discutii polemice, dar am convingerea ca despre papadie si salata orice copil, daca intra pe Google, afla cum e cu papadia si salata. Daca vrea sa stie despre istoria antica, Herodot, intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti, pentru ca toate semnalele sunt ca nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregatiti in scoli", a spus Basescu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri