Politică

Puterea, inflamata de referendumul din secuime

13.02.2007, 19:00 23

Autoritatile de la Bucuresti au reactionat dur fata de referendumul informal privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc organizat de Consiliul National al Secuilor in trei judete din Transilvania, dupa ce majoritatea localnicilor consultati pana acum s-au declarat de acord cu autonomia.
"Ilegal", "anticonstitutional", "sfidator" sunt cateva dintre epitetele folosite ieri de politicieni, iar reactiile lor au coincis cu vizita presedintelui maghiar Laszlo Solyom la Bucuresti.
CNS a organizat un referendum informal care se desfasoara in Covasna Harghita si Mures din 10 februarie pana pe la sfarsitul lunii martie. Parerile oficialilor sunt impartite, la Bucuresti politicienii vorbesc de referendum ilegal, in regiune autoritatile afirma ca nu este vorba de nimic altceva decat de un sondaj de opinie, intrucat CNS nu are autoritate juridica. Reprezentantii CNS afirma la randul lor ca referendumul este informal si nu are valoare juridica, insa vor folosi rezultatele in nota de fundamentare a legii privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, care se afla in prezent la Senat. UDMR a anuntat ca nu sustine actiunea CNS.
In conferinta de presa comuna care a urmat intalnirii dintre Solyom si presedintele Traian Basescu, seful statului roman a spus ca referendumul pentru autonomie in Covasna, Harghita si Mures este "ilegal". Toti cetatenii Romaniei sunt obligati sa respecte Constitutia, in baza careia sunt recunoscute cele 18 minoritati, sunt reprezentate prin "automatism" in Parlament si in baza careia cetatenii respectand minoritatile se pot adresa in limba materna si in instante, pot invata in limba materna si au dreptul de a-si pastra si perfectiona traditiile si obiceiurile, a spus presedintele. Omologul sau maghiar a vorbit despre autoguvernare sau autoorganizare ca modalitati de organizare a minoritatilor, insa a spus ca acestea trebuie sa fie in concordanta cu Constitutia fiecarei tari.
Liberalii au anuntat la finalul unei sedinte interne ca ii vor cere ministrului democrat al administratiei si internelor, Vasile Blaga, precum si altor reprezentanti ai institutiilor autorizate sa se autosesizeze in legatura cu referendumul, intrucat acesta este "anticonstitutional si ilegal". Liderul partidului Calin Popescu-Tariceanu a spus ca referendumul informal este o actiune care contravine ordinii constitutionale.
"In Romania exista suficienta autonomie locala, in baza descentralizarii administratiei. Pe de alta parte, Romania este un model in ceea ce priveste situatia minoritatilor de la noi din tara", a adaugat Tariceanu.
Liderul democrat Emil Boc a spus la randul sau ca PD va "culege" date din teritoriu si unde va constata ca au fost identificate "persoane concrete" care incita la separatism teritorial, va fi sesizat Parchetul. Referendumul privind autonomia "trece pragul domeniului civic, intrand in domeniul politic, chiar in domeniul penalului", a afirmat Emil Boc. Referendumuri pentru autonomie organizate de CNS au inceput, sambata, in sapte localitati din Covasna, opt din Harghita si in Sovata, judetul Mures. Localnicii trebuie sa raspunda la intrebarea: "Dvs. ca locuitor al localitatii ... doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?". Autoritatile locale nu au fost de acord cu organizarea unui referendum pe aceasta tema. Prefectul de Mures, Gyorgy Ervin, a declarat ieri ca in conditiile in care CNS nu are statut juridic, nefiind inregistrat la Tribunal, actiunea acestuia nu poate fi numita referendum, ci sondaj de opinie, astfel ca nu poate fi atacata in justitie si a amintit ca reprezentantii guvernului in teritoriu au atacat in justitie convocarea referendumurilor pe aceasta tema de catre consiliile locale.
Vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, a declarat ca referendumurile interne, neoficiale, avand ca tema autonomia teritoriala vor fi finalizate cel tarziu pana la sfarsitul lunii martie in toate scaunele secuiesti si conducerea Consiliului spera ca pana la acea data
sa-si exprime opinia in legatura cu acest subiect cel putin 350.000-400.000 de persoane cu drept de vot.
Ferencz Csaba a adaugat ca dupa ce vor fi finalizate referendumurile in toate scaunele secuiesti si se vor centraliza datele, CNS va pregati o nota de fundamentare pe baza rezultatelor obtinute pe care o va depune in primavara acestui an la proiectul de lege privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, care se afla in prezent la Senat. In proiectul privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, depus de cativa parlamentari UDMR in anul 2005, se stipuleaza ca "autonomia practicata in regiunea istorica Tinutul Secuiesc - Terra Siculorum, prin modul de organizare a scaunelor secuiesti dateaza din anii 1.200. Autonomia scaunelor a functionat sub forma de autonomie teritoriala, avand o administrare proprie, structura sociala si administrativa specifica, drepturi speciale si statut special".
Totodata, in statut este stipulat ca "exercitarea dreptului la autonomie, respectiv recunoasterea si transferul competentelor sporite si specifice (euro) regiunii si autoritatilor sale alese asigura egalitatea deplina si efectiva a tuturor locuitorilor apartinatoare colectivitatii regiunii autonome".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO