Politică

Puterea ne pregateste pentru un eventual esec al integrarii in UE

17.03.2004, 00:00 6



Perspectiva grava a depasirii datei limita pentru incheierea negocierilor de aderare la UE (sfarsitul lui 2004) prinde radacini in mintile unora dinre strategii integrarii. Ipoteza este servita cu picatura pentru ca esafodul de promisiuni si angajamente construit cu truda sa nu se prabuseasca dintr-odata, iar faptul sa fie perceput de electorat ca un esec al partidului de guvernamant - si taxat ca atare in alegerile de la sfarsitul anului.



Ministrul de stat, Ioan Talpes - care coordoneaza integrarea europeana, justitia si apararea - a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca este posibil ca Romania sa nu poata incheia negocierile pana la sfarsitul lui 2004. (Aceasta ipoteza fusese lansata cu o zi inainte de presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Ghiorghi Prisacaru - PSD.) Talpes a spus nu este nici o nenorocire, pentru ca de incheiat negocierile vor fi incheiate. "Eu cred ca vom reusi sa incheiem toate capitolele, chiar daca nu in totalitate in 2004 si va mai fi nevoie de o luna, doua trei, in 2005.", a afirmat Talpes. Ministrul integrarii Alexandru Farcas a admis ieri ca "daca nu ne mobilizam" ipoteza lui Talpes ar putea deveni realitate. El s-a aratat convins insa ca negocierile vor fi incheiate la termen. Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca "nu este momentul" sa fie luat in calcul o alta data decat sfarsitul lui 2004 pentru ca obiectivul guverului este incheierea negocierilor in acest an. Seful statului nu a spus cand este momentul sa se vorbeasca despre acest lucru.



Ministrul Integrarii Alexandru Farcas sustine pozitia oficiala a Guvernului (incheierea negocierilor in 2004, semnarea Tratatului de aderare in 2005 si aderarea efectiva in 2007), care este un obiectiv asumat deocamdata si de UE, la Consiliul European de la Bruxelles din decembrie trecut. Farcas a spus ca negocierile vor fi incheiate la termen, pentru ca acest lucru ar rezulta din ultimul raport Parlamentului European pentru Romania. Or, nu rezulta chiar atat de limpede.



Dar Farcas are propria-i viziune. Concluziile raportului sunt, potrivit ministrului ca "trenul integrarii cu vagonul Romaniei este pe sine". Iar, amendamentele Oostlander-Nicholson, ("parlamentari de dreapta", a subliniat el apasat) din raport - in care se cerea stoparea negocierilor cu Romania pana la rezolvarea problemei coruptiei, a subordonarii justitiei si presei - "avea intentia de a deraia trenul Romaniei". Farcas a coafat mesajul documentului - ca atatia alti demnitari romani - afirmand ca el sustine ca Romania este pe drumul cel bun. Amintim ca raportul cere reorientarea strategiei de aderare, tocmai pentru ca lucrurile nu merg bine, iar Romania nu este pe deplin un stat de drept.



"Mesajul noului guvern este "la munca in ministere si in Parlament", iar sloganul "implementati, implementati, implementati"., a spus Farcas. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri