Politică

Radu Timofte, fost sef al SRI, acuzat ca si-a luat casa de la stat fara sa aiba dreptul

Radu Timofte, fost sef al SRI, acuzat ca si-a luat casa de la stat fara sa aiba dreptul

Radu Timofte a fost un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu, care l-a si propulsat in fruntea spionajului romanesc

29.06.2009, 18:24 95

Fostul sef al SRI Radu Timofte (60 de ani) si alti patru fosti si actuali angajati ai Serviciului au fost deferiti justitiei de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care-i acuza de fals si abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea locuintei de serviciu atribuite lui Timofte.

Timofte a ajuns in fruntea Serviciului Roman de Informatii in 2001 in timpul guvernarii PSD, el fiind inainte senator social-democrat intre 1990-2001. A fost un apropiat al lui Ion Iliescu, fost sef al statului intre 1990 si 1996 si apoi intre 2000 si 2004.
Alaturi de Timofte, acuzat de instigare la abuz in serviciu si doua fapte de fals, au mai fost trimisi in judecata Virgil Turcu, fostul sef al Directiei Logistice din SRI, Dumitru Ionete, fost consilier al adjunctului directorului SRI, ofiterul SRI Gheorghe Robu si fostul ofiter SRI Ion Tudor, cu totii acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Ultimii trei au fost membri ai comisiei de verificare a indeplinirii conditiilor legale de vanzare si a oportunitatii vanzarii locuintelor de serviciu.
Procurorii DNA sustin, intr-un comunicat de presa in care citeaza din rechizitoriu, ca, in perioada septembrie 2004 - martie 2005, Timofte, in calitate de director al SRI, "l-a determinat" pe Turcu sa-i inchirieze si, ulterior, sa-i vanda "in regim subventionat (mult mai mic decat pretul pietei libere) locuinta de serviciu situata in Bucuresti", pe strada Mihai Eminescu.
Procurorii afirma ca, in scopul cumpararii locuintei de serviciu, in 28 ianuarie 2005, Timofte "a intocmit si depus la SRI doua declaratii pe proprie raspundere false (din care una in numele sotiei) in care a consemnat informatii necorespunzatoare adevarului cu privire la situatia sa locativa".
Potrivit DNA, SRI a fost prejudiciat, in urma acestei tranzactii, cu suma de 210.203,35 lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO