Politică

Raportul Moscovici, penultima proba a UE pentru Romania

13.12.2005, 20:03 12

Parlamentarii europeni vor dezbate maine raportul elaborat de Pierre Moscovici asupra Romaniei in cursul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Acesta este ultimul mare test pentru Romania inainte de publicarea Raportului de monitorizare al Comisiei Europene in luna mai a anului viitor, raport care va cantari decisiv in stabilirea datei exacte a aderarii la UE.

Raportorul Parlamentului European pentru Romania, socialistul francez Pierre Moscovici, a supus documentul privitor la stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la UE atentiei Comisiei parlamentare de politica externa, unde au fost formulate si votate numeroase amendamente.

Documentul final va fi dezbatut in plenul Parlamentului European maine, la fel ca si raportul privind Bulgaria sau chestiunea presupusei utilizari a tarilor europene de catre CIA pentru transportul si detentia ilegala de prizonieri. Surse europene au declarat ca votul asupra raportului Moscovici va interveni, cel mai probabil, in prima parte a zilei de joi.

Comisia de afaceri externe a Parlamentului European a adoptat Raportul Moscovici in data de 23 noiembrie, cu 55 de voturi "pentru", doua "impotriva" si cinci abtineri. Initial, Comisia primise 62 de amendamente la raportul Moscovici, mare parte avand legatura cu principalele preocupari ale institutiilor europene, cum ar fi combaterea coruptiei, protectia mediului, persoanele cu handicap fizic si mental, adoptiile, dar si urmarirea organismelor modificate genetic, relele tratamente aplicate de autoritati, restituirea proprietatilor, mai ales a celor apartinand cultelor, precum si protectia drepturilor minoritatilor. Documentul remarca "progresele semnificative" realizate de Bucuresti, subliniind insa necesitatea continuarii reformelor pentru integrarea in 2007. Raportul precizeaza ca, desi Romania a inregistrat progrese pe calea aderarii, acestea nu sunt suficiente in unele domenii, precum lupta impotriva coruptiei si implementarea legislatiei in agricultura, contractele publice si protectia mediului.

Membrii Comisiei parlamentare au adoptat trei amendamente-cheie, asupra luptei impotriva coruptiei, a problemei minoritatilor in general si a situatiei minoritatii maghiare in special. Bucurestiul va trebui sa intensifice eforturile pentru combaterea coruptiei la toate nivelurile, aceasta fiind una dintre "principalele prioritati".

Parlamentarii europeni au emis avertizari si in legatura cu masurile considerate discriminatorii incluse in legile electorale din Romania, solicitand elaborarea unui proiect de lege a minoritatilor care sa fie in concordanta cu criteriile de la Copenhaga. "Trebuie luate masuri suplimentare pentru a se asigura pro-tectia minoritatii maghiare in concordanta cu principiile de subsidiaritate si autoguvernare", au afirmat europarlamentarii. Legea statutului minoritatilor, anuntata drept una din prioritatile legislative ale Coalitiei, este insa piatra de incercare a actualei puteri, mai multe partide din arcul guvernamental opunandu-se fatis acestei initiative. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO