Politică

Reforma justitiei: merge la promulgare sau se intoarce in Parlament?

06.07.2005, 19:49 19

Curtea Constitutionala judeca astazi exceptiile de neconstitutionalitate formulate impotriva pachetului de legi privind reforma proprietatii si a justitiei asupra caruia Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, infruntand o motiune de cenzura. Sunt depuse sesizari de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), PSD si PRM.

Magistratii de la instantele inferioare au depus ieri la Curtea Constitutionala o cerere de interventie in dosarul privind sesizarea ICCJ, afirmand ca aceasta nu este reprezentativa pentru puterea judecatoreasca.

Sunt opinii, desi nu unanime, care sustin ca, daca Curtea va accepta exceptiile sau o parte dintre ele, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, va fi amanata - pentru ca, cel putin in privinta Justitiei, reforma a fost ceruta de UE. Un lucru este cert: in cazul unei decizii de neconstitutionalitate, pachetul legislativ nu va putea merge la promulgare pana ce Parlamentul - acum in vacanta - nu va corela textele legii cu observatiile Curtii.

Atat Guvernul, cat si Ministerul Justitiei (MJ) si-au facut publice ieri punctele de vedere asupra sesizarilor, pe care le considera neintemeiate, iar presedintele Traian Basescu s-a pronuntat intr-un interviu, la BBC.

Contestatiile PSD si PRM vizeaza, in primul rand, maniera de angajare a raspunderii - este contestat faptul ca angajarea s-a facut pe un pachet de legi si nu pe o lege, cum cere Constitutia. Aceasta obiectie ar putea fi respinsa, intrucat exista un precedent - Curtea a declarat constitutionala, in 2002, angajarea raspunderii Guvernului Nastase pe un pachet de legi.

Cea mai sensibila si cu sanse de a fi admisa, cel putin partial, este sesizarea ICCJ - motiv pentru care argumentele Ministerului Justitiei

s-au concentrat ieri asupra acesteia. MJ sustine constitutionalitatea pachetului legislativ, afirmand ca textul nu incalca pricipiul independentei magistratilor prin reducerea varstei de pensionare sau prin modul de numire si revocare a procu-rorilor sefi - asa cum sustine sesizarea ICCJ.

Ministerul Justitiei se concentreaza, mai cu seama, asupra deciziei de pensionare la termen a magistratilor, care nu vor mai putea sa-si continue activitatea, cu aprobarea conducerii unei instante si, apoi, a Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), cum se intampla in prezent.

Ministerul sustine ca decizia este legala pentru ca posibilitatea magistratilor de a-si continua cariera dupa varsta de pensionare era exceptie de la legea 19/2000 si nu regula. A fost eliminata exceptia, pentru ca, dupa implinirea varstei de pensionare, magistratul nu mai este la fel de independent la inainte. Aceasta pentru ca viitorul lor depinde mai intai de aprobarile conducerii instantelor si a CSM.

Ministerul Justitiei formuleaza precizari referitoare si la sesizarea potrivit careia justitia ar fi politizata prin faptul ca procurorul general si procurorul PNA sunt numiti de presedinte, la propunerea Ministerului Justitiei, cu avizul CSM, si nu la propunerea CSM, ca in prezent. MJ aduce in sprijinul acestei decizii Constitutia potrivit careia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea MJ, drept urmare aceasta institutie raspunde de buna activitate a conducerii parchetelor.

Ministerul spune ca ICCJ se face ca nu observa ca pachetul legislativ acorda mult mai multa independenta magistratilor decat in trecut.

Instantele inferioare critica ICCJ

Aproape 150 de magistrati au strans adeziuni pentru o cerere de interventie in cauza, la contestatia ICCJ, depusa ieri la Curtea Constitutionala.

Magistratii se plang ca nu au fost consultati la depunerea contestatiei Inaltei Curti, desi actul de justitie nu este indeplinit doar de ICCJ.

Presedintele Traian Basescu a apreciat, intr-un interviu la BBC, ca respingerea pachetului legislativ de catre Curte "inseamna, cert, ratarea obiectivului 2007", de integrare in UE.

PD s-a exprimat prin vocea vicepresedintelui Radu Berceanu care a apreciat ca daca vreo obiectie ar fi acceptata de Curte, aceasta ar fi un pas spre anticipate, opinie neimpartasita de Traian Basescu, care crede ca este deja prea tarziu pentru a mai organiza alegeri inainte de termen.

PNL s-a abtinut sa faca vreun comentariu direct, dar purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, a spus ca spera ca judecatorii Curtii sa judece fara partinire.

iulian.anghel@zf.ro



Tariceanu: Amanarea aderarii nu este o tragedie

"Acum, sa va spun ceva: nici eu nu cred ca ar fi cea mai mare tragedie daca amanarea Romaniei la aderare s-ar produce, si aceasta pentru un an. Dar eu cred ca, din toate punctele de vedere, ar fi de dorit ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa se faca la 1 ianuarie 2007. De aceea, vreau sa va spun ca nici nu am luat in calcul pana in momentul de fata posibilitatea amanarii cu un an, si toate eforturile care sunt facute in acest moment sunt calate in aceasta directie, pentru a ne indeplini angajamentele, astfel incat sa putem adera la 1 ianuarie 2007", a declarat, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru radio Romania Actualitati. El a recunoscut ca ingrijorarile cele mai mari sunt la capitolul Justitie, "unde se constata ca guvernul si-a facut treaba, dar justitia inca nu produce ceea ce se asteapta".



Cine ar trebui sa plece din magistratura

Una din principalele nemultumiri ale magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este ca, dupa intrarea in vigoare a noilor legi ale Justitiei, ei nu vor mai putea sa-si continue activitatea, o data ce au implinit varsta legala de pensionare (62,7 ani, pentru barbati, la acest moment). Pe de alta parte, dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care se vor pronunta asupra exceptiilor de neconstitutionalitate ale ICCJ, PSD si PRM sase va trebui sa paraseasca magistratura, daca legile vor intra in vigoare. Este vorba despre urmatorii: Ion Predescu (78 de ani), fost ministru al justitiei si fost senator PSD; Acsinte Gaspar (68 de ani), fost ministru si fost deputat PSD; Constantin Doldur (66 de ani); Petre Ninosu (65 de ani), fost ministru PSD al justitiei; Nicolae Cochinescu (65 de ani), fost procuror general; Gabor Kozsokor (64 de ani).

Ministrul justitiei Monica Macovei - cel mai atacat ministru din actualul Cabinet - are una dintre cele mai grele misiuni in cadrul Guvernului. Trebuie sa reformeze Justitia - este vorba de o Justitie inca rezistenta la schimbari - pentru a evita activarea clauzei de salvgardare, dar si pentru a face sistemul functional. Trebuie sa dovedeasca ca nu-si subordoneaza Justitia, cum a fost acuzata. Astazi va vedea care sunt rezultatele unei munci de sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO