Politică

Regele Mihai a recapatat Savarsinul, Guvernul vrea sa pastreze Pelesul

11.11.2005, 19:53 29

Regele Mihai I a reintrat, ieri, in posesia domeniului de la Savarsin, dupa ce presedintele Autoritatii pentru Tineret Karoly Borbely i-a inmanat fostului suveran ordinul de retrocedare in natura al proprietatii.

"Reparatia" fata de familia regala vine la o zi dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea prin care Regele Mihai I primea despagubiri in valoare de 30 de milioane de euro in contul unor bunuri confiscate de fostul regim comunist.

Domeniu Savarsin, retrocedat ieri, este compus dintr-o suprafata totala de teren de 3.435 de metri patrati si cinci constructii si s-a aflat in patrimoniul taberelor scolare. Casa regala si Guvernul Romaniei vor lucra la o serie de proiecte in parteneriat, finantate din fonduri europene, in vederea crearii unui centru de pregatire tematica si de recreere pentru tineret pe acest domeniu - tabere tematice, cu profil artistic, etnografic si etnologic sau chiar stiintific.

Guvernul si-a exprimat ieri "regretul" fata de decizia de ieri a Curtii Constitutionale, dar a anuntat ca daca Regele Mihai I isi va recapata in instanta bunurile, va incerca o formula de negociere. Avocatii Casei Regale declarasera ca o cerere de retrocedare in natura a fost deja depusa, in baza legii 10/2001, de restituire a vechilor proprietati.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ca intre Guvern si familia regala au avut loc deja discutii "de natura pur informala", in care s-a stabilit ca reprezentantii legali ai acesteia - avocatul Adrian Vasiliu si negociatorul familiei regale, Andrew Popper - se vor intalni cu reprezentantii Executivului pentru a continua discutiile, dupa ce Curtea Constitutionala a oprit legea prin care Casa Regala era despagubita.

"Acea lege, care a beneficiat in Parlament de sustinerea tuturor partidelor politice, cu exceptia PRM, ar fi permis, pe de o parte, o impacare cu trecutul, cu greseli politice majore facute la sfarsitul anilor ?"40, iar, pe de alta parte, ar fi permis pastrarea in patrimoniul national a Palatului Peles si a muzeului Palatului Peles", a spus Olteanu. El a aratat ca, o data cu aceasta decizie, familia regala - asemeni tuturor cetatenilor romani - va putea beneficia de retrocedarea in natura a tuturor imobilelor legate de domeniul Peles - respectiv Castelul Peles, Castelul Pelisor, Foisorul si celelalte imobile aflate acolo - precizand totodata ca Executivul "va face toate eforturile" pentru ca domeniul Peles sa poata fi pastrat, ulterior retrocedarii, in proprietatea statului roman, astfel incat muzeul sa fie deschis in continuare vizitatorilor.

"Guvernul si-a exprimat disponibilitatea ca, ulterior retrocedarii, sa negocieze cu familia regala o formula de posibila preluare a Castelului Peles", a spus Olteanu, precizand ca familia regala si-a exprimat, la randul sau, disponibilitatea de a discuta despre viitoarea destinatie si viitorii proprietari ai Pelesului. El s-a declarat convins ca familia regelui va dori, ca si pana in prezent, ca muzeul Peles sa ramana in circuitul turistic. Intrebat daca familia regala va primi ceva in schimb in cazul in care se va ajunge la o intelegere, Bogdan Olteanu a amintit ca orice tranzactie a unei proprietati presupune si plata unei despagubiri.

Ministrul delegat a mai precizat ca in conditiile in care Legea privind despagubirea fostului suvern nu va intra in vigoare, nici prevederea care stabilea ca Palatul Elisabeta - resedinta regelui Mihai I, in calitatea acestuia de fost sef de stat - isi va pastra statutul de resedinta si pentru succesorii regelui nu va mai fi aplicata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO