Politică

Revolutionarii i-au pus pe fuga pe parlamentari

19.12.2003, 00:00 14

Fruntasii mai multor asociatii ale revolutionarilor au facut ieri o "minirevolutie" in Parlament in incercarea de a-i convinge pe senatori si deputati sa recunoasca prin lege unele privilegii cerute cu insistenta de mai mult timp: credite cu dobanda subventionata, reducerea impozitelor pe salarii, recunoasterea meritului de revolutionar. Cei aproximativ 200 de revolutionari au spart tiparele sedintei parlamentare organizate ieri pentru marcarea a 14 ani de la Revolutia din 1989. Pregatiti pentru o reuniune festiva si lejera, parlamentarii au fost luati prin surprindere de grupurile de revolutionari care, pe holurile Parlamentului, cereau cu insistenta sa le fie recunoscute unele privilegii si criticau cu vehementa clasa politica. Senatorii si deputatii care nu s-au remarcat public au scapat mai usor, strecurandu-se in graba spre iesire. Lifturile au devenit deodata insuficiente si neincapatoare. Multi au recurs la varianta scarilor, solutie care altadata nu ar fi fost luata in calcul.
"Vedetele" au fost inconjurate insa de revolutionari. Presedintelui executiv al PD Emil Boc i s-au inmanat mai multe memorii si proteste. Unul dintre ele a venit de la "un haiduc al revolutiei" - dupa cum s-a recomandat - imbracat intr-un costum de Mos Craciun, obosit de ani si iluzii. "Parlamentarii sa-si dea demisia. Sa plece. Mi s-a spart casa de cinci ori in ultimii ani. Sunt un haiduc al Revolutiei", spunea Mos Craciunul-revolutionar, sarind fara noima de la o idee la alta. Un alt barbat, trecut de 50 de ani, se lauda cu faptul ca el nu face parte din nici o organizatie de revolutionar. "Avem multe nemultumiri", spunea el, dar nimeni nu avea timp sa-l asculte. In apropiere, o femeie care spunea ca a fost ranita in Revolutie sustinea ca ea a redactat comunicatul catre tara difuzat la TVR in seara zilei de 22 decembrie 1989 si ca l-a trecut pe lista CFSN pe Ion Iliescu. Seful statului a negat insa, aratand ca documentul a fost elaborat de un grup de peste 20 de persoane.
Cand a iesit din sala de sedinta senatorul PSD Doru Ioan Taracila, revolutionarii s-au adunat chiorchine in jurul lui. "Vrem sa ne recunoasteti drepturile. Am luptat in revolutie. Le meritam", vorbeau in acelasi timp mai multi revolutionari. Inconjurat, Taracila promitea, in timp ce se straduia sa-si faca loc spre lift, ca va "studia problema" in comisia juridica. Abilitatea parlamentarilor de a se strecura rapid spre iesire i-a lasat pe revolutionari fara auditoriu. Intr-o ultima incercare, ei s-au adunat in fata biroului presedintelui Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, sperand sa-l convinga de justetea cererilor lor. Fara succes.
Inca de dimineata, mare parte dintre revolutionari au fost iritati de faptul ca nu au fost lasati sa patrunda in Parlament sa asiste din loja la sedinta solemna, la care au fost prezenti presedintele Ion Iliescu si mai multi ministrii. Explicatia primita de la fortele de ordine a fost aceea ca "nu mai sunt locuri" si au fost invitati sa asculte sedinta la monitoarele instalate cu doua etaje mai jos decat sala de sedinta. Logile au fost, ce-i drept, neincapatoare spre deosebire de locurile rezervate parlamentarilor.



Dan Iosif: "Dati-ne ce ni se cuvine"
Revolutionarilor le-au tinut isonul senatorul PSD Sergiu Nicolaescu si consilierul prezidential Dan Iosif. Sergiu Nicolaescu a spus ca promovarea unei noi legi a revolutionarilor este intarziata de un an de zile, iar reglementarile in vigoare "de multe ori nu se respecta". Potrivit lui Nicolaescu,  "idealurile Revolutiei au fost intinate" si au fost asigurate drepturi unor categorii deja favorizate.
Mai vehement, Dan Iosif, a cerut, cu insistenta, sa li se dea revolutionarilor "ce li se cuvine": "Multi dintre cei din sala nu aveau curajul sa stranute in fata lui Ceausescu. Revolutionarii au avut curajul sa infrunte taburi. Domnilor parlamentari, celor care v-au dat posibilitatea sa fiti alesi, dati-le ce li se cuvine!". Dan Iosif a criticat presa si clasa politica pentru ca au "facut tapaj" in jurul legii care popunea acordarea de privilegii revolutionarilor si a remarcat ca "oboseala i-a rapus pe senatori si deputati", si, probabil din aceasta cauza nu au venit in numar mare la sedinta solemna a Parlamentului.
Liderii politici care au luat ieri cuvantul la sedinta Parlamentului - in mare parte cunoscuti in zilele sfarsitului de decembrie '89 - au vorbit despre temele dragi lor. Oaspetele de onoare, Ion Iliescu a spus - a cata oara in ultimii 14 ani? - ca in decembrie 1989 a fost revolutie, "nu lovitura de stat sau complot". Iliescu a mai facut referire la cei care "se imbogatesc pe cai neobrazate", la nevoia de solidaritate sociala si a cerut, inca o data, fortelor politice sa nu atace in campanie temele legate de integrarea europeana.
Fostul presedinte PD, Petre Roman, fara pulover rosu, a criticat "minciuna si denigrarea politica", "discrepantele dintre bogati si saraci", faptul ca in Romania "dreptatea se cumpara, nedreptatea se distribuie".
De la liberali, senatorul Nicolae Vlad-Popa, a reclamat presiunile asupra justitiei "coruptia si hotia", precum si "partidul-stat PSD".
Nota distincta a facut UDMR care prin deputatul Gyorgy Tokay, a recunoscut meritele episcopului Laszlo Tokes, la evenimentele de acum 14 ani. Desi Tokes nu mai este parte din UDMR. Fair-play-ul este lucru rar in politica. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri