Politică

Rusii se intereseaza ce-i cu bazele americane

08.12.2005, 19:33 10

Rusia a anuntat ca asteapta explicatii in legatura cu bazele militare americane in Romania.

Ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, a declarat ieri ca a fost informat despre planurile americane de implantare a unor baze americane in Romania: "Guvernul american ne-a informat. Dar inca nu stim cate baze ar putea fi amplasate si nici nivelul efectivelor pe care le vor gazdui. Vom da probabil un raspuns dupa ce vor fi clarificate aceste aspecte", a spus el.

Ivanov a declarat ca desfasurarea americana intra sub incidenta tratatului privind limitarea fortelor conventionale in Europa, document semnat de mai multe tari, dar ratificat numai de patru dintre ele, inclusiv Rusia. Insa Ivanov a amenintat ieri ca Rusia se va retrage din acest tratat sub motiv ca "expansiunea infrastructurii Statelor Unite si NATO pana la granitele Rusiei pune in discutie viitorul tratatului".

"Speram sa primim detaliile (privind bazele americane - n.red.) in viitorul apropiat, iar atunci vom trage concluziile relevante", a spus el.

Acordul privind amplasarea bazelor militare americane in Romania a fost semnat marti seara la Bucuresti de sefii diplomatiilor americane si romane, Condoleeza Rice si Mihai-Razvan Ungureanu. Acesta din urma a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca prezenta bazelor americane nu starneste "frisoane" Rusiei, precizand ca ministrul de externe al Rederatiei Ruse, Serghei Lavrov, nu i-a cerut nici o explicatie la ultima intalnire pe care au avut-o la Bucuresti.

"Federatia Rusa nu are nevoie neaparat de explicatiile noastre politice pentru a intelege ca prezenta unor facilitati militare americane in Romania nu ar trebui sa genereze nicicum probleme Moscovei", a spus seful diplomatiei romane. De asemenea, el a intarit spusele presedintelui Traian Basescu, potrivit carora prezenta americana in Romania nu creste riscul producerii unor atentate teroriste in Romania.

Potrivit MAE, Acordul de acces este "un document cu caracter predominant politic, care reglementeaza cadrul general de desfasurare pe diferite paliere (politic, militar, financiar, logistic si juridic) a activitatii fortelor armate americane ce vor fi stationate in Romania, stabilind cadrul de interactiune si obligatiile reciproce ale partilor in aplicarea prevederilor documentului".

Ieri, Ministerul Apararii Nationale a dat detalii despre facilitatile care vor fi puse la dispozitia americanilor, precizand, totodata, ca acestea vor fi administrate in comun cu partea romana, iar militarii celor doua armate vor face aplicatii in comun. Aceste locatii vor fi deschise, de asemenea, desfasurarii unor exercitii sub egida NATO.

Sunt facilitati mai numeroase si mai importante decat se stia pana in prezent si sunt situate in mai multe judete.

Acestea permit executarea de aplicatii pentru artilerie si infanterie, precum si exercitii de bombardament din elicoptere si avioane, oferind totodata cazare pentru trupe si acces la cai de transport terestru, feroviar si aerian.

Este vorba, in primul rand, despre poligonul Cincu, cel mai mare din tara, care se intinde pe teritoriul judetelor Sibiu si Brasov si are o suprafata de 104 km patrati si aproximativ 100 km de drumuri. Poligonul este autorizat pentru executarea aplicatiilor tactice cu trageri de lupta - infanterie, artilerie aviatie.

Un alt poligon insemnat este cel de la Malina (Smardan) din judetul Galati care are o suprafata de 8.500 de hectare si poate asigura cazarea pentru 600 de persoane. Acesta este omologat pentru trageri de instructie si de lupta cu armamentul de pe masinile de lupta ale infanteriei si tancurilor, dar si pentru bombardament in picaj cu avioane si elicoptere.

Un al treilea poligon care va fi folosit de americani este cel de la Babadag (judetul Tulcea) care are o suprafata de 2.700 de hectare si o capacitate de cazare pentru 250 de persoane.

In privinta bazei militare aeriene de la Mihail Kogalniceanu (judetul Constanta) facilitatile existente asigura conducerea zborului si conducerea administrativa, cladiri pentru cazarea personalului si lucrul personalului tehnic, hangare pentru avioane, spatii pentru depozitare.

Tot ieri, ziarul francez Le Figaro scria ca SUA ar putea alege Romania pentru instalarea unei baze de rachete in cadrul scutului antiracheta, dar informatia nu a fost nici confirmata si nici infirmata la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO