Politică

Serviciul secret al MAI, mai important decat guvernul Romaniei

Serviciul secret al MAI, mai important decat guvernul Romaniei

Gabriel Oprea (stg.) a rezistat in fruntea Internelor doar trei saptamani. Interimatul lui Dan Nica dureaza 45 de zile, timp in care PSD trebuie sa faca o noua numire

13.01.2009, 18:40 137

Oprea a demisionat la cateva ore dupa ce sustinatorii sai din Ilfov au recurs la un gest nemaivazut pana acum, protestand la sediul PSD din Bucuresti fata de sanctionarea de catre social-democrati a fostului ministru.

Oprea a justificat sanctionarea sa de catre PSD de luni, cand i s-a retras sprijinul politic, prin faptul ca a deranjat prin numirile pe care le-a facut in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si si-a motivat demisia spunand ca nu accepta sa "plimbe mape si sa fie un ministru marioneta".
Ministerul Administratiei si Inter-nelor este cel mai puternic minister al Guvernului - gestioneaza administratia, dar si ordinea publica - si a fost prima optiune a PSD cand s-au impartit ministerele in coalitia de guvernare. Nu mai putin de 150.000 de angajati are Ministerul Administratiei si Internelor si un buget in 2008 de aproximativ 2,5 mld. euro (1,9% din PIB, bani care vin exclusiv de la bugetul de stat). Serviciul secret al ministerului - cel care a provocat scandalul dupa numirea de catre Oprea in fruntea acestei structuri a chestorului Virgil Ardelean este unul dintre cele mai puternice servicii de informatii, daca nu cel mai puternic, din Romania.
PSD a amenintat ieri prin vocea lui Marian Vanghelie ca se va retrage din Guvern, daca premierul Emil Boc nu-l demite pe Gabriel Oprea. Intre timp acesta a demisionat, iar PSD va face o noua propunere. Insa amenintarea ramane.
Ieri, ca si luni, de altfel, in PSD s-au conturat doua tabere. Cei mai vocali contestatari ai lui Oprea au fost Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, dar si Adrian Nastase. In tabara de sustinatori a aparut un personaj nou, este vorba despre Gigi Netoiu, vicepresedinte al filialei Ilfov a PSD - filiala condusa de Oprea - fost ofiter de contrainformatii inainte de a se lansa in afaceri. Cei care l-au sustinut puternic pe Oprea au fost Miron Mitrea, Marian Oprisan, dar si Ioan Rus.
De altfel, ieri, aproape 200 de sustinatori ai lui Oprea de la Ilfov au venit la Bucuresti si au protestat in fata sediului PSD fata de sanctionarea sefului lor - un lucru nemaiintalnit nici la PSD si nici intr-un alt partid.
Netoiu a spus ca protestul a fost spontan. Ilfovul este unul dintre cele mai bogate judete din Romania (a avut in 2007 venituri de aproximativ 219 mil. euro) si cuprinde localitati precum Buftea, Voluntari sau Snagov, unde pretul metrului patrat de teren este de aproximativ 100 de euro.
Marian Vanghelie a reactionat prompt acuzandu-l pe Netoiu ca are multe probleme "si a fost adus cu bani la Ilfov de Gabriel Oprea". "Vorbim de crima organizata si ne uitam la domnul Netoiu, care avea foarte multe probleme si a fost adus pe bani, la Ilfov, de Gabriel Oprea. Netoiu este PSD-ist cum sunt eu dalmatian", a spus Vanghelie.
Marian Vanghelie, a sustinut ca situatia creata de numirile facute de Gabriel Oprea pentru functiile de secretari de stat in MAI reprezinta "un joc de interese al PD-L", pentru a crea "tot felul de fente" PSD.
In ceea ce il priveste pe Viorel Hrebenciuc, acesta a afirmat despre refuzul organizatiei PSD Ilfov de a accepta retragerea sprijinului politic pentru Gabriel Oprea ca poate ar trebui ca PSD sa desfiinteze si organizatia de Ilfov astfel incat sa intre totul in ordine.
Social-democratii au sustinut in continuare ca nu postul de sef al serviciului secret al Internelor este marea problema, ci faptul ca aceasta functie a fost ocupata de Ardelean la sugestia lui Traian Basescu.
Adrian Nastase a sustinut ieri pe blogul sau ca Traian Basescu a vrut sa loveasca PSD din nou si ca cea mai mare provocare pentru partid nu este "viitoarea miscare a lui Basescu sau generalii sau sergentii pe care acesta ii doreste infiltrati la Palatul Victoria".
"Un coleg al nostru a primit o sanctiune de partid. Daca nu s-ar fi intamplat asa, partidul insusi ar fi fost o victima a unui atac ale carui consecinte sunt greu de imaginat. Decizia de a retrage spri-jinul pentru cineva contine intotdeauna, in interiorul ei, un element de regret, dar si un element de responsabilitate (sau asa ar trebui)", spune Nastase pe blogul personal intr-o postare intitulata "Adevarata lupta abia acum incepe".
Referindu-se la retragerea sprijinului politic pentru ministrul de interne, Gabriel Oprea, Adrian Nastase spune ca, desi a prezentat hotararea conducerii PSD ca pe o reactie legitima, in circumstantele date, vede deja, in jur, "interpretari dintre cele mai diverse: 'mesaje', conflicte, tabere, semnale, evo-lutii". "Ca de obicei, va indemn sa o alegeti pe cea mai simpla. Traian Basescu a incercat sa ne loveasca din nou, iar noi i-am raspuns, ca un partid lucid, unitar, care isi respecta si isi protejeaza principiile si identitatea, asa cum va reusi (partidul - n.b.) sa-si mentina identitatea, linia de conduita si platforma sa politica in contextul actual; cum va reusi sa imbine raspunderea pentru guvernarea tarii, in cadrul aliantei cu PD-L, nerenuntand la obiectivele sale", explica presedintele Consiliului National al PSD.
In opinia lui Nastase, cea mai mare provocare pentru PSD este "nu viitoarea miscare a lui Traian Basescu, nu generalii sau sergentii pe care acesta ii doreste infiltrati prin peretii Palatului Victoria, ci respectarea promisiunilor catre electoratul PSD".
 
 
Aparatorii
 
Gheorghe Netoiu, lider al filialei Ilfov, fost actionar la Dinamo, fostul club sportiv al Ministerului de Interne. A fost ofiter de contrainformatii inainte de a se lansa in afaceri. DNA l-a trimis in judecata la sfarsitul anului trecut, alaturi de Cristi Borcea, George Copos si Mihai Stoica, in dosarul legat de transferul unor jucatori de fotbal, in care statul roman si cluburile de fotbal au fost prejudiciate cu aproape 12 milioane de dolari.
 
Marian Oprisan este presedinte al Consiliului Judetean Vrancea din 2000 si liderul filialei PSD Vrancea, una din cele mai puternice organizatii social-democrate din tara. El este considerat unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Miron Mitrea si un adversar al lui Adrian Nastase. A fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu intr-un dosar legat de asfaltarea unor drumuri care fusesera deja asfaltate.
 
Miron Mitrea este unul din greii PSD, care controleaza mai multe organizatii din tara, intre care puternicele Vrancea si Constanta. Mitrea, fost secretar general al PSD, este considerat un adversar al liderului PSD Mircea Geoana. Este urmarit penal de DNA intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita.
 
Acuzatorii
 
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a ajuns unul dintre cei mai influentI lideri ai PSD, dupa ce a intrat in administratia publica in 2000. A ajuns sa controleze filiala sectorului 5 , fiind una din putinele organizatii social-democrate din Capitala cu rezultate. A intrat in atentia DNA cu afacerea Economat sector 5.
 
Adrian Nastase este cel care l-a adus pe Gabriel Oprea in PSD si l-a sustinut in guvernul sau pentru functia de ministru delegat pentru administratie. Relatiile dintre cei doi s-au racit in timp, iar Nastase a fost nevoit sa plece de la varful PSD dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa in dosarul Zambaccian, in care fostul premier este acuzat ca a luat mita de peste 1 milion de euro. 
 
Viorel Hrebenciuc este considerat negociatorul-sef al social-democratilor si unul dintre cei mai influenti lideri ai PSD. Dupa alegerile din 30 noiembrie a pledat insistent pentru o alianta PSD-PNL la guvernare, dupa ce a colaborat cu liberalul Bogdan Olteanu, intre 2007 si 2008, pentru mentinerea la putere a guvernului minoritar PNL-UDMR.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO