Politică

Sfârşit de partidă: După Olanda, Finlanda votează împotriva aderării României la Schengen

Sfârşit de partidă: După Olanda, Finlanda votează împotriva aderării României la Schengen

Autor: Iulian Anghel

20.09.2011, 19:54 2506
Finlanda va vota miercuri împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, la Consiliul JAI - Justiţie şi Afaceri Externe.


Acest lucru înseamnă, practic, blocarea oricărei intenţii pe aderare, chiar şi parţială, în acest an în condiţiile în care un vot de admitere presupune unanimitate.
În ciuda unui vot masiv pentru aderare dat de Parlamentul European cu câteva luni în urmă, Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne, (miniştrii justiţiei şi de interne din statele UE) din vară a amânat aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen afirmând că va redisucta subiectul în toamnă, adică miercuri.


În vară s-au opus României Olanda, Finlanda, Franţa, Belgia şi Germania. Cel puţin două ţări vor fi acum împotrivă - Olanda şi Finlanda - lucru suficient pentru blocarea lucrurilor.


Săptămâna trecută, Olanda a anunţat că se va opune oricărui proiect de primire a României şi Bulgariei în Schengen, refuzând, aşadar, şi ipoteza unei aderări parţiale care ar fi însemnat eliminarea controalelor în aeroporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri