Politică

Sotia generalului Stanculescu s-a sinucis

22.12.2003, 00:00 394

Sotia generalului Victor Athanasie Stanculescu, Elena Stanculescu, s-a sinucis, ieri dimineata, aruncandu-se de la etajul doi al imobilului unde locuia, au spus surse din Politia Capitalei. Elena Stanculescu, in varsta de 67 de ani, s-a aruncat, la ora 7.00, de la etajul doi al blocului din strada Nicolae Caranfil numarul 65, din cartierul Aviatiei. In cadere, femeia s-a lovit mortal la cap.
Sotia generalului Stanculescu a lasat doua bilete familiei, inainte de a se sinucide, intr-unul cerandu-si iertare si declarandu-si afectiunea pentru barbatul sau, iar in celalalt motivandu-si gestul. Elena Stanculescu sustine ca daca n-ar fi fost sotul sau, multi dintre cei de la putere nu ar fi acolo unde au ajuns. "Opt ani de mizerie umana", isi incepe biletul Elena Staculescu, prin care explica ce a condus-o sa recurga la gestul sinucigas. In continuare, sotia generalului noteaza "Motorola" (cuvant pe care il subliniaza-n.r.), apoi dedesubt scrie "Timisoara" (subliniat de doua ori).
"Cine dintre cei de azi ar fi fost acolo unde sunt. Toti sunt eroi. Ce faceati daca nu era Stanculescu ? Scarba, ura si dezgust. «Ajunge». Nu se poate mai mult. Sa fiti blestemati !", a scris Elena Stanculescu. Biletul a fost scris in noaptea de sambata spre duminica, la miezul noptii, Elena Stanculescu incheiind: "14 ani de murdarie umana pentru familia mea".
Generalul a fost trezit de pisica familiei, care a inceput sa faca zgomot dupa ce Elena Stanculescu a parasit locuinta, sustin sursele citate. Victor Athanasie Stanculescu a gasit lumina aprinsa in casa, insa pe sotia sa nu. El a inceput s-o caute si a gasit-o moarta.
Generalul in rezerva Victor Ahanasie Stanculescu, fost prim-adjunct al ministrului apararii in regimul Ceausescu, este judecat in procesul privind Revolutia din decembrie 1989, de la Timisoara, el fiind condamnat deja la 15 ani de inchisoare, insa fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita a contestat sentinta pe care a apreciat-o prea aspra. Astfel, Joita a promovat un recurs in anulare la Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie din Justitie, care are termen de judecata in 22 martie 2004. In cazul in care recursul in anulare va fi respins, Stanculescu va fi incarcerat. 
Recursul in anulare este motivat in sensul ca generalul Victor Athanasie Stanculescu a intreprins activitati de curierat, iar generalul Mihai Chitac a executat ordinele primite de teama de a nu avea neplaceri.
Generalul Stanculescu declara in fata instantei supreme ca "potrivit regulamentului, militarii sunt datori sa execute ordine ce se incadreaza in spiritul legii". "Ordinul de a trage in demonstranti era si neconstitutional, legea fundamentala a tarii neatribuind Armatei astfel de misiuni", se arata in motivarea instantei. Judecatorii spuneau ca este nefondata apararea celor doi care au sustinut ca "nu au prevazut rezultatul eradicarii fenomenului Timisoara, rezultat pe care nu si l-au dorit si nici nu l-au acceptat". Ei explica faptul ca tragedia impuscatilor de la Timisoara nu a fost rezulatul unor accidente sau neintelegeri, ci a actiunii unitare a trupelor dirijate din comandamentul unic de represiune din care faceau parte si inculpatii, asa cum le ceruse Nicolae Ceausescu. In perioada 17-20 decembrie 1989, la Timisoara s-au inregistrat 72 de morti si 253 de raniti.
Pe de alta parte, numele lui Stanculescu a fost legat de cazul Motorola, care se refera la achizitionarea de catre Ministerul Apararii Nationale a 1.000 de statii Motorola. Acest caz a fost prescris iar generalul Stanculescu, fost ministru al Apararii dupa decembrie 1989, nu a fost condamnat.



Roman: "A fost lovita de speculatiile aduse sotului ei"
Fostul premier Petre Roman, senator PD, a spus ca Elena Stanculescu a fost "extrem de lovita" de speculatiile "uneori foarte agresive", care au aparut la adresa sotului ei, suferinta aducand-o in pragul unor caderi psihice repetate, una dintre acestea intervenind chiar dupa ce Curtea Suprema de Justitie a pronuntat sentinta in cazul Stanculescu prin care il condamna la 15 ani de inchisoare.
"M-am declarat atunci categoric impotriva deciziei CSJ, care mi s-a parut o decizie politica si, ulterior, in masura in care s-a putut, i-am transmis intotdeauna solidaritatea mea doamnei Stanculescu. Nu cred ca a fost corect ce s-a intamplat cu Victor Athanasie Stanculescu si avem acum o victima intr-un mod tragic", a spus Petre Roman. Fostul prim-ministru a mai aratat ca, personal, nu a dat nici un moment crezare speculatiilor lansate pe seama generalului Stanculescu.
"Am cunoscut-o pe Elena Stanculescu inca de la inceputul anilor '90. Parea o femeie distinsa si sunt convins ca, pe undeva, ea a avut dreptate in motivatia gestului sinucigas", a spus Mircea Dinescu, participant activ la evenimentele din decembrie 1989.
El sustine ca, in perioada Revolutiei, puterea armata era concentrata "atat de mult in mainile generalului Stanculescu, incat, daca ar fi vrut, ar fi putut sa-i curete de pene pe Iliescu si ceilalti".
"De altfel, Stanculescu a fost un stalp al armatei si inainte de 1989. Dupa Revolutie, el s-a numarat printre putini care au fost scosi vinovati, in timp ce fosti activisti de partid si prim-secretari, care au fost trup si suflet alaturi de Ceausescu sunt acum mari capitalisti", a spus Mircea Dinescu.
In opinia lui Dinescu, multe dintre lucrurile pe care le stia Stanculescu il "stanjeneau" pe Iliescu. "Este clar ca, la vremea aceea, s-au tras sfori ca sa fie indepartat Stanculescu", a mai spus Dinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO