Politică

Stolojan, primul intrat in cursa pentru palatul Cotroceni

15.12.2003, 00:00 17



Alianta PNL - PD si-a desemnat candidatul pentru alegerile prezidentiale in persoana lui Theodor Stolojan. PSD il va desemna, cel mai probabil, pe Adrian Nastase drept candidatul partidului pentru prezidentiale, la Conferinta Nationala din ianuarie sau februarie. Ministrul de externe Mircea Geoana a carui nume a fost legat de o eventuala candidatura, a declarat ieri pentru BBC ca nu se va inscrie in cursa pentru Cotroceni.



Vicepresedintele PSD, Ion Solcanu, a declarat ieri ca, cel mai probabil, delegatii la Conferinta il vor desemna, in unanimitate, pe Adrian Nastase drept candidatul PSD la Presedintie. Desi premierul nu si-a anuntat oficial candidatura, "exista un curent de opinie in favoarea aceste candidaturi", a spus vicepresedintele PSD, recunoscand ca Nastase nu are contracandidat in partid la functia suprema in stat. La sfarsitul saptamanii Stolojan a fost desemnat sa intre in cursa pentru prezidentiale, candidatura urmand sa fie lansata oficial in ianuarie sau februarie. Desemnarea lui Stolojan a fost facuta "automat", in urma a doua sondaje de opinie care indica faptul dintre toti liderii aliantei el este cel mai bine plasat in sondaje. Potrivit sondajelor exectuate de CURS si CSOP Stolojan este cotat cu 20,2% dintre intentiile de vot, in urma lui Adrian Nastase cotat cu 35,2% Lor le urmeaza in ordine Corneliu Vadim Tudor cu 16,8% Mircea Geoana cu 12,5%, Traian Basescu cu 9,1%. In cazul in care ar intra in turul al doilea, Nastase ar castiga, potrivit datelor sondajelor, cu 38% in vreme ce Stolojan ar primi 31% din voturi. In ceea ce priveste ponderea celor doua partide in alianta PNL - PD, liberalii ii devanseaza pe democrati cu aproape sapte procente (17,2% la 10%), lucru care l-a nemultumit pe Basescu care a anuntat ieri schimbari in conducerea filialelelor cu probleme. Sondajele vor cantari in proportie de 25% in alcatuirea listelor electorale comune, restul urmand sa fie dat de rezultatul la locale si de un alt sondaj efectuat in preajma alegerilor generale. PD a aprobat, in cadrul Consiliului National de Coordonare, candidatura lui Stolojan. Traian Basescu a declarat ieri ca Alianta PNL - PD are sanse sa castige alegerile doar daca propune programe alternative ferme, nu daca asteapta caderea PNL in sondaje. Nu numai opozitia isi pregateste strategii din vreme ci si puterea. Secretarul executiv al PSD, Vasile Dancu, a declarat ieri, citat de Mediafax ca este adeptul unei campanii pozitive, indemnandu-i pe membrii partidului sa lase disputele la o parte.



"Prin campanii negative atragem 10% din electorat, dar pierdem 20%", a spus Dancu, indemnandu-i pe membrii Consiliului Judetean Bistrita, unde a facut aceste declaratii, sa-si respecte adversarii politici.



Pe de alta parte, forurile de conducere ale PNL si PD au aprobat la sfarsitul saptamanii modificarea denumirii si siglei aliantei PNL-PD in vederea depunerii unei noi cereri de inregistrare a acestei structuri. Justitia a respins inregistrarea "Aliantei Dreptate si Adevar sub motiv ca sigla "DA PNL - PD", este "insidioasa."



Democratii au fost de acord ca denumirea integrala a aliantei sa fie "Dreptate si Adevar", nume sub care sa fie inscriptionate titulaturile celor doua partide: Partidul National Liberal - Partidul Democrat.



De asemenea, semnul permanent al aliantei va fi constituit din majusculele D si A, reprezentand initialele denumirii "Dreptate si Adevar", dupa fiecare dintre litere fiind plasat cate un punct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO